Hlavní stránka

Makarská riviéra

(07.04.2005)

Je nejvyhledávanější oblastí Dalmácie, která se rozkládá v délce 60 kilometrů od Brely po Gradac. Kolorit pobřežní zelené oblasti zvýrazňuje 1 700 metrů vysoké pohoří Biokovo, výhledy na ostrovy Brač, Hvar a na hory Korčuly v pozadí i na masiv poloostrova Pelješac.

Brela

Letovisko 50 kilometrů jihovýchodně od Splitu odkud začíná Makarská riviéra. V městečku jsou oblázkové pláže, moře je křišťálově čisté, pobřeží je členité s několika zátokami lemovanými borovými háji. Několikakilometrová pobřežní promenáda je vhodná k podvečerním procházkám. Hotely se nacházejí asi 10 minut od centra. Nejhezčí částí je osada Jakiruša, asi 30 minut od centra.

Baška Voda

Bývalá rybářská osada asi 10 kilometrů severně od Makarské se nachází poblíž klidné zátoky chráněné pohořím Biokovo. Název osady je odvozen od zde vyvěrajících pramenů. Turisty sem lákají především kvalitní služby (proslulé bary přímo na písčité pláži na břehu moře), dlouhá pláž, nádherně čistá voda, promenáda lemovaná hotely, olivové háje, vinice a borové lesy. Večerní pobavení nabízejí zdejší hotely a taverny nebo živější výše uvedená Brela.

Makarská

Centrum riviéry ležící v široké zátoce, kterou z jihovýchodu uzavírá mys Osajavaa ze severozápadu poloostrov sv. Petra. Makarská se nachází uprostřed olivových hájů a borových lesů asi 60 kilometrů na jihovýchod od Splitu. Jsou zde bílé oblázkové pláže chráněné piniemi (nejznámější je Dona Luka). V centru města je letní kino, muzeum mušlí ve františkánském klášteře a barokní kostel sv. Marka na starobylém náměstí. Z Makarské je přímé spojení na ostrov Brač.

Tučepi

Je známým střediskem asi 5 kilometrů na jih od Makarské. Je moderním rekreačním střediskem ležícím podél dlouhé a široké oblázkové pláže s čistou vodou. Hotely, vily a apartmány jsou v zeleném pásu borovic, olivovníků a tamaryšků. Tučepi jsou klidnější než Makarská.

Podgora

Leží pod nejvyšší horou pohoří Biokovo Sv. Jure v zálivu s dlouhou pláží z bílých oblázků. Místní obyvatelé jsou hrdi na svoji minulost. V roce 1942 zde vznikl partyzánský námořní oddíl. Dnes je připomínaný pomníkem ve tvaru křídel racka. Ten se stal významným orientačním bodem této části pobřeží.

Zaostrog

Malá obec a přístav 13 kilometrů jihovýchodně od Živogošče na úpatí Riliče. V obci je řada památek, jako např. gotický hřbitovní kostel sv. Barbory nebo františkánský klášter ze 16-17. stol.

Gradac

Nejjižnější bod Makarské riviéry s nejvyšším počtem slunných dní a nejvyšší teplotou vody se nachází pod masivem pohoří Rilič nedaleko ústí Neretvy do Jaderského moře. Původní římská osada se nazývala Labineca. V Gradacu jsou zachovány zbytky římských staveb a opevnění se strážní věží ze 17. stol. (proti Turkům). Oblázková pláž Gornja Vala v jižní části obce má pozvolný vstup do moře. Hotely a apartmány jsou na severním okraji. Cílem turistů jsou nedaleká sladkovodní krasová Bačinská jezera.

Klek

Letovisko v hlubokém zálivu, oddělujícím poloostrov Pelješac od pevniny. Zajímavostí z historie je, že Dubrovnická správa v minulosti toto místo postoupila bosenským Turkům, aby jim umožnila přístup k moři a tak si zajistila ochranu proti svým nepřátelům. V nedalekém hercegovském Neumu ústí k moři úzký asi 10 kilometrový koridor oddělující od sebe, na pobřežní magistrále, území Chorvatska. Tímto hercegovským územím se projíždí bez jakýchkoliv formalit a překážek a naopak je oblíbeným nákupním místem Chorvatů z blízkého okolí (nižší ceny). Asi 90 kilometrů na jihovýchod se nachází Dubrovník.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress