Hlavní stránka

Turku

(17.02.2005)

Turku je město nacházející se v jihozápadním Finsku u Baltského moře 200 kilometrů západně od Helsinek. Turku se rozkládá na obou březích řeky Aury. V roce 2003 ve městě žilo 166 000 obyvatel, zajímavostí je tradiční švédská menšina. Turku je nejstarším finským městem. První zmínky pocházejí z roku 1154, kdy zde bylo významné vikingské obchodní centrum, od 13. stol. ve městě sídlilo arcibiskupství. Městská práva město nabylo roku 1525.

Ve středověku bylo centrem křesťanství a městská práva obdrželo v roce 1630 od krále Gustava Vasy. Roli hlavního města zastávalo po celou dobu švédské nadvlády až do roku 1812, kdy ruský car po připojení Finska k Rusku (1809) rozhodl o tom, že hlavní město bude přeneseno blíže k východní hranici, aby tak byl oslaben dosavadní silný vliv Švédska. V roce 1918 byla ve městě založena švédská univerzita, v r. 1920 pak univerzita s finským vyučovacím jazykem.

Ve městě je zastoupen průmysl strojírenský, loďařský, hutnický (ocel), dřevozpracující, potravinářský, textilní a význam má i výroba cigaret.

Mezi památky patří: Dóm Tuomiokirkko, ve 13. stol. při něm bylo založeno biskupství. Vnějšek dómu má středověký ráz, interiér byl po požáru v r. 1827 zcela přebudován, kazatelna je postavena podle návrhu C. L. Engela. Klasicistní hlavní oltář, nástěnné a nástropní malby jsou dílem R. W. Ekmana. Součástí dómu jsou významné náhrobky. Kostel sv. Kaariny pochází ze 14. stol., fresky z 15. stol. Na západním okraji města na břehu řeky Aury se nachází hrad. Původně byl založen jako obranná pevnost ve 13. stol., v 16. a 17. stol. byl přebudován a rozšířen, zvláště po velkém požáru v roce 1614. Dlouhá léta byl rezidencí švédského guvernéra Petra Braha, v roce 1743 zde byl uzavřen mír s Ruskem, v roce 1881 zde bylo vybudováno historické muzeum.

Univerzitní komplex tvoří klasicistní univerzitní budova z roku 1815 a hlavní budova z r. 1833. Před budovou stojí socha Pera Braha (1888 od W. Runeberga).

Ve městě je řada muzeí, např: Církevní muzeum, Muzeum rukodělných prací, umělecké muzeum, Muzeum lékárnictví, Sibeliovo muzeum a řada dalších.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress