Hlavní stránka

Národní parky Chorvatska

(27.01.2005)

Chorvatsko se u nás stalo synonymem pro letní dovolenou u moře. Neméně zajímavé jsou ale i zdejší národní parky, kde se nachází nejeden přírodní skvost.

Národní park Kornati

Tvoří ho více jak 140 ostrůvků s mnoha zátokami s průzračnou vodou. Šedě, zeleně a pískově zbarvené ostrovy, někdy jen útesy, téměř bez vegetace, vystupují z temně modrého moře. Právě tato strohost přírody je hlavním půvabem této fantastické oblasti Jadranu.

Národní park Plitvička jezera

Nachází se 80 kilometrů od pobřeží mezi masivy Mala Kapela a Plješivice. Park byl založen roku 1949, od roku 1979 je součástí světového přírodního dědictví UNESCO. Patří k nejznámějším a nejnavštěvovanějším vnitrozemským lokalitám cestovního ruchu Chorvatska. V údolním kotli zde příroda vytvořila kaskádovitě uspořádaný systém šestnácti různě velikých jezer (např. Proščansko, Gornja jezera, Kozjak, Donja jez. atd.). Parkem vede síť značených cest. Do parku je nejlepší přístup od silnice E 71 vedoucí od Karlovace podél bosenských hranic do Kninu a Splitu.

Národní park Slapovi Krke

Nachází se 15 kilometrů od Šibeniku na 72 kilometrů dlouhé řece Krka. Dominují vodopády na řece Krce, známé z filmů o Vinnetouovi, Ribaně (Vinnetou - Rudý gentleman, Vinnetou - poslední výstřel). Při návštěvě parku doporučuji navštívit lodí Grad Skradin, jednu z národopisných součástí parku.

Národní park Paklenica

Cílem návštěvníků je vysokohorská turistika téměř nedotčenou divokou přírodou s bohatě zastoupenými krasovými jevy i s rozsáhlým lesním porostem. Do parku je nejvhodnější přístup od osady Starigrad-Paklenica (Velika Paklenica s Borisovým planinarskim domom) nebo Seline (Mala Paklenica) ležící na pobřežní magistrále E 65 na jihu Velebitského kanálu asi 40 kilometrů severovýchodně od Zadaru.

Národní park Brijuni (viz část Istrie)

Národní park Mljet (viz ostrov Mljet).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress