Hlavní stránka

Jyväskylä

(20.01.2005)

Město Jyväskylä bylo do roku 1997 hlavním střediskem Středního Finska. Ve městě ležícím na břehu jezera Jyväs žije 74 000 obyvatel. Město bylo založeno roku 1837 ruským carem Mikulášem I. a již v 19. století proslulo jako centrum vzdělanosti - finské Athény.

V roce 1858 byla v Jyväskylä založena první chlapecká a v roce 1864 první dívčí vysoká škola. Na obou byla vyučovacím jazykem finština. Vysoká škola pedagogická byla založena v roce 1934. Od roku 1968 má statut univerzity.

Rozvoj průmyslu přinesl i velkou výstavbu a Jyväskylä je dnes moderním městem s mnoha funkcionalistickými stavbami. Většina návrhů pochází od Alvara Aalta, který v městě prožil své mládí a později pracoval na plánech jeho výstavby.

Z historických památek je třeba uvést např. novogotickou stavbu Městského kostela z let 1879-80, neoklasicistickou stavbu kostela Taulumäki z roku 1929, Katolický kostel z roku 1962. Zajímavostí jistě je obytný blok, stavba Alvara Aalty z roku 1923 vybudovaná pro železniční zaměstnance, Dům dělnického spolku, budova hlavní pošty, budova Univerzity z roku 1951 (všechny uvedené stavby jsou dílem Alvara Aalty). Muzeum Alvara Aalty dokumentuje tvorbu tohoto významného finského architekta, který řadu svých myšlenek realizoval právě v Jyväskylä.

Středofinské muzeum shromažďuje materiály o tomto kraji. Budova Viitatorni je dominantní třicetipodlažní obytnou budovou. Viitatorni byla vybudována v roce 1959 podle plánů J. Jörviho.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress