Hlavní stránka

Ostrovy jižního Chorvatska

(16.12.2004)

Ostrov Brač, Hvar, Vis, Korčula a další jsou mezi milovníky klidné pohodové dovolené pojmem.

- Ostrov Brač

Leží proti Splitu a končí u severního okraje Makarské riviéry. Na ostrově je Vidova gora vysoká 778 metrů nad mořem. Zdejší mramorové lomy poskytly stavební kámen pro výstavbu Diokleciánova paláce ve Splitu i Bílého domu ve Washingtonu. Ostrov je známý svými oblázkovými plážemi, z nich vyniká Zlatni Rat na jihu ostrova nedaleko města Bol. Ostrov je vhodný pro všechny milovníky klidné pohodové dovolené.

Supetar

Přístav ostrova ležící na severním pobřeží v zátoce obklopené borovými háji. Pláže mají mírný vstup do vody i romantické skalnaté převisy. V okolí se pěstuje vinná réva, olivy, ovoce a zelenina. Dominantou městečka je barokní kostel z 18. stol. Na severním okraji zalesněného mysu září bílé mauzoleum rodu Petrinovičů. Ze Supetaru je přímé trajektové spojení se Splitem (cesta trvá hodinu).

Bol

Je známé turisty velmi vyhledávané středisko na jižním pobřeží Brače proti letovisku Jelsa (na ostrově Hvar). Dominuje Zlatni rat (Zlatý výběžek) - písčitá pláž, jež byla vyhlášena nejkrásnější pláží Jadranu. Toto místo nabízí skvělé podmínky jak pro koupání, tak i pro vodní sporty, zejména windsurfing.

- Ostrov Hvar

Je proslulý vínem, sluncem, mořem, modrými levandulovými porosty, citrusy, olivami, fíky a také svatojánským chlebem. Déšť je zde opravdovou raritou. Hvar je součástí chorvatského souostroví stranou pobřežního ruchu. Od Splitu je oddělen ostrovem Brač. Ostrov byl osídlen již v pravěku, své stopy zde zanechali řečtí kolonisté, Ilyrové, Římané i další.

Stari Grad

Osada byla založena Řeky již př. n. l., zachovala si řadu památek i z dob Řeků i Římanů. Nachází se v hlubokém Starigradském zálivu chráněna před nepříjemnými větry. Ze staveb dominuje vila básníka Hektoroviče Tvrdalji z počátku 16. stol. Pláže jsou skalnaté s umělými kamennými plošinami. V okolí je oblíbená zátoka Plava Laguna s výhledem na Bol na ostrově Brač. Dopravní dostupnost se Splitem je zajištěna trajektem, plavba trvá 2 hodiny.

Jelsa

Jedno z největších letovisek uprostřed severního pobřeží Hvaru 10 kilometrů od Starého Gradu. Ze zdejšího přístavu odjíždějí katamarany téměř severním směrem do Bolu na ostrově Brač a do Splitu (sem trvá cesta 2 hodiny).

Město Hvar

Je architektonickým klenotem dalmatského pobřeží na samém západě ostrova v překrásné přírodní scenérii s dominujícími Pekelnými ostrovy. Velmi kvalitní je čistý vzduch a vysoký je i počet slunných dnů. Dopravní dostupnost do Splitu je zajištěna trajektem (2 hodiny).

- Ostrov Vis

Nachází se západně od ostrova Hvar uprostřed vod Jaderského moře. Panuje zde středomořské klima s příznivými teplotami mimo hlavní turistickou sezónu. Ostrov byl řadu let pod vojenskou správou, zpřístupněn byl až v 90. letech 20. stol. Byl tak podobně jako naše západní příhraničí ochráněn od rušivých vlivů turistického "průmyslu". Dominují zde především jeskyně - na přilehlém ostrůvku Biševo Modrá jeskyně velmi podobná jeskyni italského ostrova Capri. Na Visu jsou dvě osady, stejnojmenný Vis a přístav Komiža. Dostupnost je zajištěna trajekty a rychloloděmi ze Splitu.

Komiža

Je historickým přístavním městečkem na západním pobřeží s oblázkovou pláží a velmi čistým mořem. Specifické mikroklima pomáhá vytvořit 587 metrů vysoký vrch Hum, který chrání své okolí před severními větry.

- Ostrov Korčula

Patří mezi nejnavštěvovanější jihodalmatské ostrovy. Leží mezi Hvarem a Lastovem jihozápadně od poloostrova Pelješac. Vyniká svojí zelení a počtem hodin slunečního svitu. Pláže jsou oblázkové.

Korčula

Město na samém východě ostrova podle pověsti založil trojský Antenor, podle jiné pověsti se zde měl narodit "benátský kupec" Marco Polo. V ruinách středověkého kostela sv. Ivana je dochován řecký nápis ze 4. stol. př. n. l., nejstarší písemná památka Chorvatska. Městu vévodí katedrála sv. Marka z 15. stol., obklopená pozdně gotickými a renesančními paláci. Hotelová část je mimo historickou zástavbu, na pláži jsou betonové plošiny a oblázky.

Vela Luka

Nachází se při hlubokém zálivu na opačné straně ostrova než město Korčula. Předností je místní mikroklima s čistým vzduchem, nadprůměrným slunečním svitem, olivovými háji, loděnicemi i dobrými podmínkami pro rybolov.

- Ostrov Mljet

Najdeme ho jižně od poloostrova Pelješac. Zatím vyniká klidem, je téměř bez rušivých prvků civilizace (není zde povolen automobilový provoz). Vyniká svými přírodními krásami (cedry), zajímavými geologickými útvary (vápencové a krasové útvary se dvěma jezery - Velké jezero a Malé jezero) i dosud nedotčenou přírodou (75 % plochy pokrývají borovicové a dubové lesy). Proto zde byl vyhlášen na ochranu výše uvedeného národní park. Turistům nabízí skvělé podmínky pro potápění a podmořský rybolov i odpočinek.

- Poloostrov Pelješac

Po Istrii je druhým největším poloostrovem na chorvatském pobřeží. S pevninou je spojen úzkou šíjí u Stonu, dopravní spojení zajišťuje trajekt Ploče-Trpanj. Zvláštností je úrodná půda v údolích ve vnitrozemí, pěstuje se zejména vinná réva. Na jihozápadě poloostrova se pěstují citrusy. V průlivu Malého Stonu se chovají ústřice a slávky jedlé.

Orebič

Nachází se na jihozápadě Pelješace na úpatí hory sv. Ilija poblíž ostrova Korčula v zeleni subtropické vegetace. Zajímavostí je Námořní muzeum. Městský kolorit tvoří pinie, cypřiše, olivové háje, parky a zahrady. Hotely jsou mimo centrum v zátoce Trstenica. Z Orebiče jezdí trajekty na ostrov Korčula. Cesta trvá 15 minut.

Trpanj

Malé rybářské městečko (bývalé hlavní město poloostrova) v zálivu s výhledem na jih Makarské riviéry a s oblázkovou pláží s vegetací.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
17:30 17.12.vlk Pakleni otoci 
09:18 21.12.Jan Hájek   Re: Pakleni otoci 
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress