Hlavní stránka

Riga - hlavní město Lotyšska

(10.10.2004)

Riga je největším městem v Pobaltí s 800 000 obyvatel. Již od starověku byla osídleným místem díky své poloze při ústí Daugavy do Rižského zálivu. Odedávna byla křižovatkou cest mezi západem a východem, severem a jihem.

Riga se roku 1282 stala členem Hansy. V lednu 1919 byla nastolena sovětská moc, od 22. 6. 1919 se město stalo součástí samostatné Lotyšské republiky. V roce 1940 byla spolu s celým Lotyšskem připojena k SSSR, v letech 1941-44 byla okupována německou armádou, 13. 10. 1944 obsazena Rudou armádou. Pak nastal obrovský příliv ruského obyvatelstva, podíl Lotyšů ve městě klesl pod 36,5 %. V září 1991 se Riga stala hlavním městem obnovené Lotyšské republiky.

Domy "Tři bratři" v Rize - foto Ivan Farský Ulička ve staré Rize nedaleko Švédské brány - foto Ivan Farský

Nejvýznamnější památky najdeme ve Starém městě (Vecríga). Dominuje katedrála v severní části a kostel sv. Petra v jižní části ulice Kalku iela, zděný Rižský dóm (Riga Doms) je největším kostelem v Pobaltí, známými stavbami jsou hrad, Muzea (dějin Lotyšska, zahraničních umění, dějin literatury a umění Jánise Rainise, užitého umění, architektury…). Zajímavostí města jsou Švédská brána, Prašná věž, nová část města, která byla UNESCEM zapsána na listinu světových architektonických památek. Nejlépe uděláte, když vyjedete výtahem na 72 metrů vysokou vyhlídkovou plošinu věže kostela sv. Petra. Odtud budete mít fantastický výhled na starou Rigu, nábřeží Daugavy i na novou část města. Při pohledu na hanzovní města je evidentní, jak obchod v minulosti pozitivně ovlivňoval rozkvět těchto center obchodu na pobřeží Baltu (Riga, Tallinn, Gdaňsk …).

Celkový pohled na Rigu - foto Ivan Farský


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress