Hlavní stránka

Zámek Kozel, hrad Lopata (okolí Plzně)

(07.04.2003)

Zámek Kozel si jako lovecký nechal postavit v letech 1784-1789 Jan Vojtěch Černín z Chudenic, nejvyšší královský lovčí u dvora císaře Josefa II. Stavitelem byl Václav Haberditz. V architektuře, ve vnitřním vybavení a výzdobě se projevuje sloh Ludvíka XVI. Původně přízemní čtyřkřídlá klasicistní budova (ojedinělá stavba na území České republiky) kolem obdélníkového dvora měla hraběcí a společenské místnosti.

V letech 1791-1795 architekt I. J. N. Palliardi zámek rozšířil o dvě dvojice samostatných budov - kapli, jízdárnu, lokajnu a stáje pro koně. Zámecké pokoje jsou zdobeny nástěnnými a nástropními malbami českého malíře Antonína Tuvory z Prahy. Celé vnitřní zařízení působí jednoduše, jednotně. Sochařskou výzdobu provedl Ignác Platzer ml. kolem roku 1792. Jde o zámeckou terasu, bazén s plastikou skoleného jelena před jižním průčelím zámku a hlavní oltář v kapli. Kaple se v současné době využívá jako společenská a obřadní místnost.

Za Waldsteinů v 70. letech XIX. století působil na zámku zahradník František Xaver Franz, který založil v bezprostřední blízkosti zámku rozsáhlý anglický park. Vysadil do něho přes 6 000 stromů. V parku, který plynule přechází v les, se nachází skupina staletých tújí a mohutné keře rododendronů. Zvláštností je liliovník tulipánokvětý před budovou jízdárny, přes 120 let starý a každoročně rozkvétající tisíci květů. Park, v němž roste mnoho vzácných cizokrajných stromů, keřů a květů, byl na počátku devadesátých let dvacátého století zrekonstruován. Zajímavostí jistě je i Lopatský rybník, kde se v době tahu shromažďuje vodní ptactvo včetně kormoránů.

Naše prohlídka parku skončila. Vydáme-li se dále směrem na východ po žluté značce asi 3 kilometry, pak u Neslivského rybníka přejdeme na zelenou značku a po jednom kilometru dojdeme k torzu bývalého hradu Lopata. Lesní cesta (dříve úzkokolejka pro dopravu dříví) nás přivede k romanticky vyhlížející zřícenině. Hradiště se skládá ze dvou částí, předhradí a vlastního hradu, jehož zakladatelem byl Heřman z Litic ve 2. polovině XIV. století. Dalším majitelem byl Habart z Hrádku. Roku 1432 hrad obklíčili husité. Habart viděl, že se vojákům Přibíka z Klenové neubrání a proto sám hrad zapálil a uprchl. Od té doby je hrad opuštěn a chátrá. Do současnosti se dochovala jen první brána se zbytky raně gotického ostění.

Zámek Kozel - 9,5 km jihozápadně od Rokycan, stojí na úpatí jižního svahu vrchu Boru nad údolím řeky Úslavy a velkým rybníkem. Název zámku je údajně odvozen od toho, že na tomto místě prý pohanští obyvatelé obětovali svým bohům kozla.

Hrad Lopata - 10 km severovýchodně od Blovic. Vznik hradu se uvádí mezi roky 1367-1377, podle uměleckohistorického průzkumu D. Menclové se zdá, že hrad byl ale postaven nejméně o 40 let dříve.

Poslední pán na hradě Habart stál v husitských válkách na katolické straně, ale především se stal obyčejným lapkou. Se svými pěšími i jízdními vojáky přepadával a plenil celé okolí. To byl pravděpodobně také hlavní důvod, proč se okolní šlechtici - Přibík z Klenové, Jan Zmrzlík ze Svojšína, Svojše ze Zahrádky, Jan Řitka z Bezdědic, Menhart z Hradce - spojili s měšťany z Horažďovic, Sušice, Klatov a Domažlic, aby zaútočili na hrad.

Hrad oblehli v říjnu 1432, ale nemohli ho dobýt i když měli velké obléhací dělo. Pokusili se tedy obránce vyhladovět. Když na hradě zavládla skutečně velká nouze, hradní posádka sama zapálila hrad a ve zmatku se pokusila uniknout. Útěk se ale nezdařil úplně, velká záře z požáru prchající prozradila a na 40 lapků bylo chyceno. Habartovi se ovšem uprchnout podařilo a o devět let později loupil úplně stejně z hradu Husi.

Vypálený hrad Lopata už ale nikdy nebyl obnoven.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress