Hlavní stránka

Květinové korzo

(22.04.2003)

Při severomořském pobřeží chrání Holandsko jen pruh písečných dun. Kdysi tu byl bažinatý kraj, kde se ve velkém těžila rašelina, kterou se topilo ve městech. Až do sedmnáctého století se nic nedělo, ale pak moře najednou udělalo 'chlamst' a zaplavilo území mezi městy Amsterdam, Leiden a Haarlem.

To se Holanďanům nelíbilo a záhy přišli s nápadem Haarlemské moře vysušit. Jan Adriaanszoon zvaný Leeghwater spočítal, že je třeba postavit 160 větrných mlýnů, aby mohla být voda odčerpána. Trvalo však dvě stě let, než se jeho plán zrealizoval, ovšem už za pomoci parních strojů místo síly větru.

Odčerpáním vody získali Holanďané pětadvacetikilometrový pobřežní úsek úrodných polí s písčitou humózní půdou, vysokou hladinou spodní vody a příznivým přímořským klimatem. Na něm se potom zrodila jedna z legend světového květinářství a slavná kapitola nizozemské historie - proslulé holandské plantáže tulipánů, hyacintů, krokusů a dalších květin. Dnes jsou to jedny z nejdražších pozemků v Holandsku.

Květinová kreace páva

Každé jaro ozdobí místní pole nepřeberné množství rozkvetlých květin a aby toho nebylo málo, každoročně v některou sobotu kolem 20. dubna také vyráží z Noordwijku do Haarlemu průvod alegorických vozů zdobených samými květinami.

Slavnostní přestřihnutí pásky, jak jinak než zahradnickými nůžkami, zahájí proslulé květinové korzo. I policie doprovázející průvod na jeho pouti dostane květinový převlek. Bez mažoretek, pochodujících kapel a vonících alegorických vozů si tady jaro snad už nikdo neumí ani představit. V průvodu se objeví hasiči s nastrojenou stříkačkou, automobiloví veteráni i pozoruhodné květinové kreace na speciálních podvozcích. A přihlížející jen žasnou nad tím, co všechno se dá z květin vytvořit. Jednotlivé týmy se rok co rok předhánějí v nápaditosti i provedení svých květinových samohybů, a tak je průvod vždy jiný a znova překvapí diváky lemující jeho trasu.

Květinový Indián

Středa pravé poledne, to je okamžik, kdy se velké Hobaho haly v Lisse začnou plnit bednami květin a spoustou dobrovolníků, kteří přicházejí zdobit jednotlivé vozy.

Nejdříve je ale potřeba na prsty přilepit náplastí drobnou minci, aby se snadněji daly zatlačovat drátěné spony, které drží květy na polyuretanovém podkladu.

Místo vedle místa, květ vedle květu. Tak vznikají jednotlivé barevné plochy.

Jeden z alegorických vozů

Celá akce se vlastně začíná připravovat už v prosinci, to se schvalují návrhy jednotlivých květinových kreací podle kreseb. V lednu začíná práce na modelech. Jejich základ tvoří ocelové konstrukce a rámy. Používá se také dřevo, karton, umělé hmoty. Na závěr se konstrukce vyplní polyuretanovou pěnou a ta se pak ořeže do konečných tvarů. Pak teprve přijdou ke slovu ty stovky nadšenců, aby podle náčrtů zaplnili jednotlivé plochy květy patřičných barev. Místo vedle místa, tisíce květů se musí připíchnout ohnutým drátem na polyuretanovou plochu tak těsně vedle sebe, aby nebylo vidět nic jiného než ta záplava barevných lístků. Většinu květů používaných na barevné plochy dostanou pořadatelé od pěstitelů zdarma. Řezané květiny na zvláštní kreace, konstrukce, polyuretan, to vše jednotlivé týmy hradí většinou z darů sponzorů. Alegorický vůz Bruslařského klubu z Lisse přišel například na 1 300 eur.

Halami se nese intenzivní vůně, disko hudba i dobrá nálada. Pracuje se do dvou, tří hodin do rána, a další den znova a pak ještě v pátek.

To už ale postupně jednotlivé týmy hlásí hotovo a v halách, přímo mezi nazdobenými vozy, se rozjíždí noční mejdan.

Kdo chce ještě podráždit své nervy, může si vsadit na kole štěstí, kde se hraje - jak jinak než o květinové ceny.

Pro ty mladší se zase hraje v druhé hale. Je to trochu hlučnější, ale ani tady nechybí fantaskní kulisy naaranžovaných květinových vozů.

Zábava ale netrvá dlouho do noci, vždyť ráno všechny čeká květinové korzo, a tak musí být fit.

Průvod alegorických vozů začíná tradičně na nábřeží v Noordwijku a pokračuje na Sassenhim, Lisse, Heemstede až do Haarlemu. Tady na cestě se teprve ukáže, jestli všichni svazovali, lepili, přibíjeli a zdobili pořádně a jestli květinové aranžmá vydrží drncání vozů, vítr i případnou spršku deště. S jednou zastávkou na oběd tak průvod urazí téměř 40 km, a to všechny účastníky květinového korza čeká v Haarlemu ještě závěrečná noční oslava. Pak se vše uklidí a do dalšího jara tu budou zdobit květiny zase jen pole, zahrádky a truhlíky v oknech.

Letos se květinové korzo pořádá v sobotu 26.4.2003


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress