Hlavní stránka

Antverpy, město Rubensovo

(13.05.2003)

Antverpy máme v povědomí jako jeden z největších evropských přístavů a druhé belgické město po Bruselu. Na rozdíl od dvojjazyčného Bruselu, jímž prochází belgická jazyková a národnostní hranice mezi holandsky mluvícími Vlámy na severu a frankofonními Valony na jihu, jsou Antverpy čistě vlámské.

Historie města je dlouhá a nesmírně bohatá. Již v 9. století byly Antverpy povýšeny na město a od té doby byly po tisíc let známé jako první obchodní a přístavní město a tradičně nejsilnější vojenská pevnost v Belgii. Prvním obdobím rozkvětu bylo 12. století, spojené s rozmachem soukenické výroby ve Flandrech. V 15. století přesáhl počet obyvatel 100 000 a Antverpy prosluly jako znamenité obchodní město. Hanza sem přenesla své hlavní sklady, Antverpy se staly městem obchodu a finančnictví a antverpská burza byla pokládána za vzor později založené burzy londýnské. V 16. století, za vlády krále Karla V. ze španělské větve Habsburků (území Belgie bylo jednou z mnoha španělských držav) měly Antverpy již čtvrt miliónu obyvatel. Byly pokládány za nejkrásnější město křest’anského světa a co do významu nesporně první obchodní centrum světa. Tehdy také došlo k mimořádnému rozkvětu umění, reprezentovaného vynikající vlámskou malířskou školou. V roce 1510 zde byla založena slavná Akademie výtvarných umění, která během krátké doby vychovala vynikající mistry vlámské školy, většinou rodilé Antverpany jako jsou van Dyck, Calvaert, Jordaens, Breughel, Teniers, Crayer či Floris. Na prvním místě mezi nimi vyniká Peter Paul Rubens, který se v dnešní době turistického průmyslu stal hlavním symbolem Antverp, více než přístav, obchod či diamanty. Na Rubense tu dnes narazíme doslova na každém kroku. Davy zahraničních turistů, hlavně těch ze vzdálených zemí jako je Japonsko, kteří navštíví Antverpy jednou za život a mají na ně vyhrazen omezený časový prostor, jsou důmyslně a neomylně směrovány k Rubensovu domu. Před ním je vybudované moderní prosklené audiovizuální středisko, kde nepřetržitě běží filmy natočené o Rubensově životě a díle. Návštěvníci zde mohou zakoupit obrazové publikace, videokazety, plakáty, reprodukce a další upomínkové předměty, vše s jménem a symbolem Rubense.

Rubensův dům

Úpadek města a jeho proslulého umění přišel s reformací a válkou proti Španělům. Pro nás může být zajímavé, že v 18. století, za vlády Marie Terezie, patřily Antverpy po nějaký čas i Rakousku. Za napoleonských válek nad nimi získala nadvládu Francie, po Napoleonově pádu připadly Holandsku a konečně od roku 1830 jsou součástí belgického království.

Stavebně se Antverpy rozložily na pravém břehu řeky Scheldy (do češtiny byla v minulosti překládána též Skalda), na počátku jejího širokého rozvětveného ústí do Severního moře. Do města výrazně zasahuje příliv a odliv, což umožňuje přístup i mohutným zaoceánským lodím. V minulosti zde bylo vybudováno 8 obchodních námořních přístavů a 2 vnitrozemské říční přístavy na navazujících vodních cestách (např. známý Albert Kanal). Staré hradby, které chránily historické jádro města, byly v 19. století zbořeny a na jejich místě vznikly široké bulváry, parky a mohutné budovy. Podél hradební linie se ale dochovala řada tvrzí a pevností, které vynikají hlavně při pohledu od řeky. Dnes jsou v nich muzea nebo i restaurační zařízení. Jejich názvy zní malebně a romanticky duchem starých časů: Tęte de Flandre, Fort Isabelle, Fort St. Marie, Severní tvrz a Jižní tvrz...

Nábřeží Scheldy

Za vzorně udrženými a zrekonstruovanými průčelími výstavních domů na nábřeží Scheldy se zvedá dominantní stavba celého města - krásná gotická katedrála stavěná v letech 1422-1523. Stavba zasvěcená Panně Marii má úctyhodné rozměry: délka 117 m, šířka 65 m, 7 lodí a 14 kaplí, její klenba se opírá o 125 štíhlých nosných sloupů. Vnějšímu pohledu dominuje 123 m vysoká bělostná věž, zatímco nejvzácnější vnitřní ozdobou jsou tři Rubensovy obrazy.

Rubensova socha Katedrála

Nejkrásnější částí města je historické jádro soustředěné okolo katedrály. O primát nejnavštěvovanějšího a nejatraktivnějšího místa, skutečného středu města, zde soupeří dvě náměstí. Jižně od katedrály je to Groenplaats (Zelené náměstí) s Geefsovou sochou Rubense v nadživotní velikosti. Severozápadně od katedrály směrem k řece je to zase náměstí Grote Markt, bývalé hlavní tržiště, jemuž vévodí nádherná renesanční radnice. Na obou náměstích a v okolních historických uličkách pulzuje bohatý život města dlouho přes půlnoc v desítkách stylových hospod. Z dalších pamětihodností města zmíníme ještě kostel Svatého Jakuba s Rubensovou hrobkou a obrazy van Dycka a Rubense či starý dům knihtiskařské rodiny Plantinů proměněný v muzeum. Kulturní centrum Elzenveld na místě bývalého kláštera představuje zase pozoruhodnou oázu klidu s možností rozjímání a dokonce i nepříliš drahého ubytování, to vše za klášterní zdí uprostřed rušného velkoměsta.

Grote Markt

Antverpy rozhodně stojí za návštěvu a poučení, především pokud jde o vztah jejich obyvatel k uchování a propagaci historického a kulturního bohatství jejich města.


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress