Hlavní stránka

Ostrovy královny Charlotty

(30.07.2000)

Ostrovy královny Charlotty jsou jako stvořené pro plavbu na mořském kajaku. Deštné pralesy, orli bělohlaví, miniaturní srny a úžasné, i když nebezpečné moře nám učarovalo. Bezpočet průlivů, ostrovů a ostrůvků neustále mění svou tvář v závislosti na přílivu a odlivu.

Zlatý smrk a bílý havran jako dvě super rarity vévodí každému průvodci po Ostrovech královny Charlotty. Zlatý smrk rostl až do ledna 1997 nedaleko vesnice Port Clements, byl tři sta let starý a skutečně zlatý. Jeho jehličí totiž obsahovalo pouhou pětinu chlorofylu, než je u smrků obvyklé, a tak nebylo zelené, nýbrž žluté. Takové stromy jsou většinou málo odolné, a proto byl tento velikán pozoruhodný především tím, že vůbec vyrostl. Nic ho ale neuchránilo před lidskou hloupostí: poražen byl jakýmsi pomstychtivým a uraženým ochranářem. Ten - ač původně sám lesní dělník - tvrdil, že ho společnost těžící dřevo nechtěla zaměstnat, protože vystupoval proti této těžbě, a na protest porazil vzácný strom.

Zlatý smrk se v řeči místních indiánů Haida nazývá "K'iid K'izaas" [kiid kizás], to jest Starý strom, a byl odjakživa součástí jejich ústně předávané historie. Teď už ale na ostrovech zůstal pouze bílý havran. Občané si ho považují, krmí ho a hýčkají. Je to skutečný havraní albín, jeden ze dvou, o nichž se v Kanadě ví, a je to mazaný pták. Rychle se naučil, že přitahuje pozornost a to že znamená hojnost potravy. Proto se nejraději prochází a natřásá na silnici. Pak se ovšem obyvatelé ostrovů zase bojí, že jim havrana někdo přejede. A tak všude, kde se vyskytuje, jsou rozmístěny dopravní značky omezující rychlost aut na hlemýždí tempo a kolem cest velké nápisy - pozor na bílého havrana!


Bílý havran

Celou noc se trajekt zaplněný do posledního místečka obezřetně proplétal mezi ostrovy a proplouval úžinami. Pravidelná linka mezi přístavy Prince Rupert a Skidegate byla narvána k prasknutí.

Brzy ráno nás loď vyklopila ve správním centru Ostrovů královny Charlotty, jež se rozkládají v Pacifiku asi 700 km severozápadně od Vancouveru. V délce zhruba 300 km se zde oceánem vine šňůra dvou velkých a 150 menších a malých ostrovů, z nichž nejznámější se stal Sgan Hwaii, neboli Anthony Island. Staré obřadní totemy v opuštěné vesnici Ninstins se staly symbolem téměř zmizelé indiánské kultury.


Celému souostroví říkají místní indiáni Haida Gwaii a vyprávějí o něm mnoho pozoruhodných bájí. Současné výzkumy zabývající se vznikem ostrovů dokonce potvrzují zkazky, které si původní obyvatelé po tisíciletí předávali. Byly o tom, že jejich předkové žili na širé travnaté pláni, z níž se staly zalesněné ostrovy, a museli mnohokrát stěhovat své vesnice kvůli stoupajícímu moři.

Podle údajů, které jsou v současnosti k dispozici, se odhaduje, že před 13 tisíci lety, v poslední době ledové, sahala hladina moří o hodně níže, a také se odhaduje, že úžina oddělující Ostrovy královny Charlotty od pevniny byla o více než polovinu užší. Ostrovy Haida Gwai byly jen částečně zaledněné a kontinentální ledovec na ně nedosáhnul. Později, jak ledovec ustupoval, hladina moří stoupala a pevná zem ostrovů se od pevniny vzdalovala.

To, že ostrovy nebyly zcela pod ledem, znamenalo, že se na dlouhou dobu staly útočištěm pro zvířata a rostliny, které se zde ale vyvíjely jinak, než stejné druhy nacházející se jižně od zaledněných oblastí. Proto se na ostrovech nachází řada endemitů a například zdejší medvědi černí jsou největší z černých medvědů na světě. Z tohoto důvodu se také Charlottiným ostrovům někdy říká "kanadské Galapágy".


Z těch medvědů jsme měli pramalou radost. Totiž hned první nápis na ostrovech, kterým byl papír vytištěný na počítačové tiskárně a připíchnutý na sloupu elektrického vedení u přístaviště, oznamoval: Upozorněte děti, ať jsou opatrné - na druhé ulici byl viděn medvěd!

Deštné pralesy, orli bělohlaví, miniaturní srny a úžasné, i když nebezpečné moře nám učarovalo. Bezpočet průlivů, ostrovů a ostrůvků neustále mění svou tvář v závislosti na přílivu a odlivu. Tam, kde se ještě před deseti minutami dalo snadno proplout po klidné hladině, najednou voda vře a žene se silným proudem mezi ostrými skalisky. O kus dál zase celý velký ostrov najednou zmizí pod hladinou. Prudký déšť vystřídá slunce i dvacetkrát za den a nad ostrovy se neustále převalují mlhy a nízké mraky. Přesto jsou Charlottiny ostrovy místo, o němž jsme ani na okamžik nezapochybovali - sem bychom se chtěli ještě někdy vrátit.

Rady na cestu

Pokud se chcete plavit mezi ostrovy na lodi, kajaku.. atd. musíte absolvovat něco mezi školením a zkouškou v informačním středisku správy parku. Po absovování vám vydají průkaz, který opravňuje k plavbě. Instruktáž a zkouška je v sezoně vždy brzy ráno a trvá několik hodin.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress