Hlavní stránka

Stonehenge, Avebury

(20.04.2003)

"Všechno, co se dá o nich dozvědět, je že tam stále ještě stojí", napsal o megalitických stavbách na Salisburské plošině Daniel Defoe. A vlastně dodnes o nich nevíme o mnoho víc. Proslulostí a záhadností se ale žádná z těchto staveb nevyrovná kamennému monumentu Stonehenge. Smysl a účel Stonehenge zůstává tajemstvím. Nevíme ani, kdo ho postavil a proč. Je zřejmé, že jeho stavitelé měli velmi dobré znalosti astronomie a geometrie. "Nejspíš jim pomáhal Newton nebo Einstein," komentoval jejich schopnosti astronom Sir Fred Hoyle.

Stonehenge vznikl v několika rozlišitelných stavebních fázích, přičemž mezi některými z nich leží více než tisíc let. V první fázi stavby vznikl příkop kruhového tvaru - to bylo pravděpodobně v roce 2950 před naším letopočtem. Na určení tohoto data použili britští vědci poprvé v archeologii zdokonalenou metodu určování stáří pomocí radioaktivního uhlíku zkombinovanou s inovovaným programem matematické anylýzy. Později přibyly uvnitř příkopu dva koncentrické kruhy z modrých kamenů kyzové měďnaté břidlice. Tyto kameny byly v další fázi odstraněny a asi kolem roku 2300 před Kristem dostal Stonehenge přibližně podobu, jakou známe dnes. Kolem roku 1600 př. n. l. byla stavba z neznámých důvodů ponechána svému osudu.

Stonehenge

Dominantní je především kruh z ohromných šedých pískovcových pilířů, které dříve podpíraly horizontální překlady - těch se zachovalo již jen šest. Uvnitř tohoto kruhu následuje nejdříve kruh z modrých kamenů a pak komplex obrovských kamenných kvádrů postavených ve tvaru podkovy. Vždy dva pilíře nesly jeden překlad. Uvnitř této podkovy je pak seřazena podkova z modrých kamenů a takzvaný Oltářní kámen.

Zdá se, že různé generace stavitelů Stonehenge modré kameny vícekrát nově uspořádaly. V každém případě právě tyto modré kameny byly podnětem k celé řadě spekulací. Dle těch nejradikálnějších představ se na nynější místo dostaly z Irska prostřednictvím magické síly kouzelníka Merlina, a do Irska je z Afriky přinesli obři.

Stonehenge

Pro jejich neobvyklé geologické složení se také dlouho myslelo, že pocházejí z pohoří Prescelly v jižním Walesu a odtamtud že byly dopraveny po vodě na vorech. V poslední době ovšem tuto teorii geologové zpochybnili, když zjistili, že tyto kameny jsou příliš rozmanité, než aby mohly pocházet z jediného naleziště. Pravděpodobně tedy byly do okolí Stonehenge doneseny z různých míst pohybem ledovce.

Co vlastně bylo Stonehenge - sluneční chrám, lunární observatoř, pramen léčivé energie nebo místo pro kultovní obřady? Nabízejí se četné hypotézy, od tajemných až po absurdní.

Geoffrey z Monmouthu v "History of the Kings of Britain" zaznamenal již ve 12. století domněnku, že kameny Stonehenge i jiných megalitů mají léčivé vlastnosti.

Stonehenge

Domněnky o astronomické observatoři podporuje například skutečnost, že přímka procházející Podpadkovým a Oltářním kamenem směřuje k bodu na obzoru, kde uprostřed léta vychází slunce. Lidé, kteří věří v náboženský význam Stonehenge, tady každý rok oslavují den letního slunovratu.

V lidové tradici bývá Stonehenge nejčastěji dáván do souvislosti s druidy, kteří měli o astronomické jevy zvláštní zájem. Ale tato teorie také pokulhává, protože nebere v úvahu vysoké stáří Stonehenge. Druidové patří ke keltskému kulturnímu okruhu, a přestože měli možná se Stonehenge něco společného, určitě jej nepostavili.

Ani teorie spisovatelů Toma Lethbridge nebo Ericha von Dänikena o starověkých návštěvnících z vesmíru nejsou udržitelné. Zcela určitě to nejsou gigantické značky pro navigování letadel ani kosmických lodí. A tak dnes víme, k čemu určitě tyto stavby nesloužily, ale jaký byl jejich skutečný význam to zůstává tajemstvím.

Stonehenge

Ve vzdálenosti jen asi 35 kilometrů od Stonehenge leží další z významných megalitických staveb v hrabství Wiltschire - Avebury. Jde pravděpodobně o pozůstatky největšího kruhu z kamenů na světě. Odhad udává, že původně ho tvořilo 274 balvanů a pravděpodobně existovalo ještě dalších 97 párů stejných kamenů, které lemovaly příchodovou cestu. Celý prostor obklopoval Velký příkop široký 21 metrů, který vymezoval ohromný areál o rozloze téměř dvanácti hektarů. Uvnitř byly z kamenů postaveny tři soustředné kruhy. Na rozdíl od Stonehenge tyto kameny nebyly otesávány ani zdobeny, ale i tady byly všechny pokusy odhalit tajemství účelu této stavby marné.

Avebury

Co vedlo lidi z mladší doby kamenné někde kolem roku 2600 let př. n. l. k tomu, aby stavěli tak ohromné stavby? Jaká síla to byla, že je přiměla věnovat tolik energie na dopravu a vztyčování ohromných balvanů? To jsou otázky, na které už asi nikdy nedostaneme odpověď, přesto ale když se ocitnete mezi těmi kameny, cítíte, jak na vás vyzařují jakousi nepostihnutelnou spirituální sílu. 

Základní informace:
Stonehenge leží na Salisburské plošině, tři kilometry na západ od Amesbury v hrabství Wiltshir a 16 kilometrů severně od Salisbury, na křižovatce silnic A 303 a A 344/360. Nejbižší železniční stanice jsou Salisbury a Grately, obě vzdálené asi 16 kilometrů.

Stonhenge, Avebury a další megalitické stavby byly zapsány na Seznam světového dědictví v roce 1986.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
23:21 30.06.Jan Braum Stonehenge 
21:34 02.12.Miroslav Provod Kruhovéstavby 
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress