Hlavní stránka

Yukon

(01.06.2001)

Yukon je zvláštní řeka. Pramení necelých 25 kilometrů od vod Pacifiku a potom plyne, kroutí se a vine více než 3 000 kilometrů, než dospěje ke slané hladině stejného oceánu.


Více fotografií naleznete v rubrice fotobanka.

Až do chvíle, kdy 17. července 1897 přistál v San Francisku parníček Excelsior a z jeho lodního můstku se vyrojily zarostlé a otrhané postavy v zablácených vysokých botách, neměla většina obyvatel USA o existenci této řeky ani potuchy.

Každý z cestujících Excelsioru však vlekl pytel zlata. To bylo víc než výbuch bomby.

A když o dva dny později připlul ze stejných míst do Seattlu parník Portland, spočetl kdosi, že v zavazadlech cestujících byla nejméně tuna toho drahého kovu. V té chvíli již Yukon hledaly na mapě desetisíce lidí a hned vzápětí se balily. Zpráva o pokladech prosakovala telefonními kabely a zásoby na cestu se začaly nakupovat takovým tempem, že během osmi dní v USA skončila vleklá hospodářská krize.

Na sto tisíc lidí se vydalo za zlatem. Jen třicet, maximálně čtyřicet tisíc z nich ale dosáhlo Dawsonu. Pouze polovina z tohoto počtu nakonec zlato hledala a jen asi čtyři tisíce ho opravdu našly. Pár stovek lidí našlo tolik zlata, že zbohatli, avšak pouhá hrstka z nich si to bohatství udržela.

Jen v roce 1898 utratili muži putující na Yukon šedesát milionů dolarů - to bylo šestkrát více, než kolik činila hodnota zlata, které se ve stejné době na Klondiku narýžovalo. A přesto jen málokdo z účastníků zlaté horečky vzpomínal na Sever s hořkostí. Každý z nich musel vynést tunu zásob vzhůru do průsmyku Chilkoot, musel pokácet stromy, z nich nařezat prkna a vlastníma rukama postavit loď. Musel proplout vražednými peřejemi, vzdorovat polární zimě a nedostatku potravin. Všichni, kdo se tehdy vydali na pochod, prožili dobrodružství a romantiku, o které by jinak jen snili.

A vlastně to tak zůstalo. Dnes se putuje na Sever většinou již ne za zlatem, nýbrž za romantikou nezkrotné přírody.


Více fotografií naleznete v rubrice fotobanka.

Zlato se tu ovšem rýžuje pořád. Bagry stále nabírají štěrk, dokonce i v údolích potoků Klondike, Bonanza a Eldorádo. Kolikrát už to tady člověk prohrabal a ještě - jak se zdá - je tu co těžit. Na místě, kde 16. srpna 1896 našel George Washington Carmack spolu s indiány Skookum Jimem a Tagish Charleym zlato, je na balvanu mosazná pamětní deska. A 17. srpen - den, kdy si zde vykolíkovali své klajmy - se dodnes slaví jako svátek po celém Yukonském teritoriu.


Více fotografií naleznete v rubrice fotobanka.

Nedaleko od tohoto místa vyrostlo v zákrutu mohutné řeky Yukon během jediného roku od nálezu město Dawson. Téměř okamžitě se stalo největším městem západně od Winnipegu a severně od Seattlu. Žilo v něm na třicet tisíc obyvatel a kvetlo tu podnikání všeho druhu, od saloonů a tančíren, přes potraviny až po železářství. Na přelomu století byl Dawson vytříbeným městem s honosnými vládními budovami a sídly, která se mohla pochlubit takovými vymoženostmi civilizace, jako je tekoucí voda, elektřina a telefon.

Dnes ovšem Dawson City působí poněkud ospalým dojmem. Dosud tu stojí řada původních budov a většina ulic stále postrádá asfalt, ale trochu vzruchu sem přinášejí spíše turisté než zlatokopové.
 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress