Hlavní stránka

Skalnaté hory

(19.01.2003)

Horské parky Skalnatých hor jsou symbolem Kanady, oblastí, kde se snoubí krása a majestátnost horské přírody s její divokostí. Skupina sedmi parků, jež se rozkládají na území Skalnatých hor, byla zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 1984. Patří tam jak známé a rozlohou obrovské národní parky Banff, Jasper, Yoho a Kootenay, tak relativně maličké provinční parky Mount Robson, Mount Assiniboine a Hamber. Parky spolu vzájemně hraničí, takže dohromady tvoří jednu z největších chráněných oblastí na světě.

Skalnaté hory vynikají úžasnými horskými scenériemi: nabízejí návštěvníkům pohled na rozeklané vápencové štíty, dech beroucí ledovce, bezpočet smaragdových jezer, tančící vodopády, divoké řeky, hluboké kaňony i jeskyně. Skalnaté hory jsou však známy i jako unikátní naleziště fosilií mořských živočichů.

Při pohledu na všechny ty štíty, kopce a vrcholy je těžké si představit, že před asi šesti sty miliony let bylo na území dnešních Skalnatých hor teplé a plytké moře. Po tisíce let se v něm ukládaly sedimenty, až se z nich během času a pod obrovským tlakem stal kámen. Zkamenělé vrstvy dosáhly tloušťky až dvaceti kilometrů. V těchto sedimentech se zachovaly zkamenělé zbytky více než sto dvaceti druhů prvohorních mořských živočichů, které jsou doslova unikátní. Nejenže lze podle nich určit stáří hornin, ale zdejší fosilie se často zachovaly v tak dobrém stavu, že v některých případech byli vědci schopni určit dokonce i to, co zkamenělí živočichové před smrtí sežrali. Především fosilie z geologického období zvaného kambrium, nacházející se na území národního parku Yoho, vypovídají o tom, že před miliony let došlo na naší planetě k podivuhodné explozi života.

Později, před asi 140 miliony let se ze dna tohoto moře začaly postupně zvedat hory. Zároveň začalo docházet k jejich erozi vlivem vody a klimatu. Poslední ledy zmizely ze zdejších údolí před pouhými deseti tisíci lety a ledová pole a ledovce zůstaly jen kolem hlavního rozvodí Skalnatých hor.

Banff

Celých 42 % rozlohy zdejších parků je v alpínské oblasti - tedy v nadmořských výškách nad hranicí stromového porostu. V těchto místech se nacházejí pouze alpínské louky, skalnaté štíty a ledovce. Zde žijí horské kozy, tetřevi a roste tu spousta květin. Tady, a také v otevřených lesích o něco níže, se nejčastěji vyskytuje medvěd grizzly.

Asi 50 % území parků se nachází v subalpínské zóně. V těchto středních nadmořských výškách jsou svahy porostlé hustými smrkovými a jedlovými lesy. Z jeho obyvatel je typický například dikobraz, kuna, medvěd černý, ale i vlk šedý.

V údolích, která tvoří jen asi 8 % rozlohy parků, rostou kromě jedlí a smrků také borovice a osiky. Jsou tu zimoviště většiny velkých savců, jako například jelena, ovce tlustorohé, kojota či vlka, vyskytuje se zde ovšem také puma a medvěd.

Kootenay, kamzík bělák

První lidé přišli do Skalnatých hor již někdy před 11 000 lety, což dosvědčuje řada prehistorických nalezišť. Z indiánských kmenů, které žily na tomto území, jsou známi především indiáni Kootenay, Shushwap nebo Stoney. První bílí lidé, kteří vstoupili do Skalnatých hor, byli lovci kožešin, prospektoři, ale také výzkumníci, vědci a dokonce i turisté.

Jezero Peyto

Ve druhé polovině 19. století se začala v Kanadě projevovat potřeba vybudovat železniční spojení vedoucí od východního pobřeží k západnímu. Vybrána byla trasa přes Skalnaté hory, přes průsmyk Kicking Horse, a to v době, kdy tato trasa nebyla ještě ani důkladně prozkoumána. Přesto byla železnice Canadian Pacific Railway v roce 1885 dokončena a slouží dodnes. Osm dieselových lokomotiv táhne a tlačí nákladní vlak do průsmyku. Dnes po trati vedoucí tunelem, ale v minulosti se na tomto úseku stávalo, že parním lokomotivám praskaly kotle, a tak nejeden vlak skončil v propasti pod horou Mount Stephen.

Existence železnice, horkých pramenů a přírodních krás daly popud k založení vůbec prvního národního parku v Kanadě - parku Banff. To bylo roku 1885, o rok později vznikl národní park Yoho a následovaly další.

Mount Robson

Nejvyším vrcholem v kanadských Skalnatých horách je hora Mount Robson . Sahá do výšky 3 954 metry a k ochraně této úžasné hory byl v roce 1913 založen jeden z nejstarších provinčních parků v Britské Kolumbii.

Indiáni Shuswap pojmenovali tuto stále zasněženou horu jako "Yuh-hai-has-hun", to jest "Hora Spirálové cesty", a to podle šikmo uložených vrstev na její jižní straně. Jak vznikl název Robson se ale přesně neví. Možná dostala hora jméno po Colinovi Robertsonovi - zástupci slavné Hudson's Bay Company, který do této horské oblasti poslal roku 1820 indiánské lovce kožešin. Zrovna tak je možné, že se jmenuje po Johnovi Robsonovi, premiérovi Britské Kolumbie v letech 1889-1892. Jedno je ale jisté - pohled na Mount Robson patří mezi nejkrásnější v Rockies.

Údolí vodopádů

K návštěvě parku Robson jsme si vybrali trasu Berg Lake Trail, která patří mezi nejpopulárnější. Je dlouhá 22 kilometry a vede z údolí od Robson River nejprve lesnatými partiemi k jezeru Kinney a prvním stoupáním se dostane do Údolí tisíce vodopádů. Tady trasa překonává řeku po několika visutých lávkách, načež začne prudce stoupat. Po prvním výšvihu se otevře pohled na nádherné vodopády na řece Robson. "Bílé vodopády", "Vodopády s jezírkem", "Císařské vodopády" a další a další, obrovské i malé. Po šestnácti kilometrech dorazí k tábořišti "Emperor Falls". Za sebou má převýšení 725 metrů a ten nejhorší stoupák.

Během trasy se hora Robson obchází ze západu. V nižších partiích se ztrácí z dohledu a teprve od Berg Lake, se ze severu otevře nádherný pohled na ni, i s ledovcem Berg Glacier padajícím do jezera.

Od jezera je to ovšem k vrcholu ještě asi 2400 metrů.

 

Základní informace:
Na Seznam světového dědictví UNESCO byly kanadské Skalnaté hory zapsány v roce 1984. V Kanadě se za vstup do národních parků platí vstupné, pokud jich hodláte navštívit více, vyplatí se koupit tzv. Great Western Pass, který pak slouží jako permanentka - kupuje se na 1 rok (obdoba amerického Golden Eagle Passport).


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
12:30 15.10.  
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress