Hlavní stránka

Yosemitský národní park

(25.08.2002)

Jedním z velkých národních parků USA je 3080 kilometrů čtverečných velký Yosemite National Park. Leží uprostřed Kalifornie, asi 250 km východně od San Franciska, na západním úbočí pohoří Sierra Nevada. Park se rozprostírá ve velkém rozpětí nadmořských výšek: od 600 po téměř 4000 m; nejvyšší vrchol - Mt.Lyell na jihovýchodní hranici parku - dosahuje 3997 m.

Již v roce 1864 se na základě dekretu 16. prezidenta USA Abrahama Lincolna staly Yosemitské údolí (v podstatě kaňon řeky Merced) a Mariposký háj (se sekvojovci, viz dále) nejstaršími chráněnými oblastmi Spojených států.

Yosemitský národní park je charakterizován mohutnými žulovými masívy, vysokými vodopády, bohatstvím živočišných i rostlinných druhů. Např. jen ptáků tu žije 295 druhů. Ve vyšších polohách NP se rozkládají alpínské louky. Jsou tu i porosty "kosodřeviny" -ne však ve středoevropském pojetí, jedná se o zakrslé formy několika druhů amerických borovic (Pinus aristata, P. albicaulis, P. balfouriana, P. contorta, P. flexilis).

V lesním komplexu Maripoského háje (Mariposa Grove) rostou jedny z nejstarších stromů Ameriky a celého světa -sekvojovce obrovské (Sequoiadendron giganteum), dosahující prokazatelně stáří až okolo 3200 let. Rostou až do nadmořské výšky 2700 metrů. Rostou tu také největší stromy kontinentu -sekvoje vždyzelené (Sequoia sempervirens). Obvod kmene stromu nazvaného Gnarled Grizzly Giant činí 29,5 m, průměr kmene 8,5 m; jeho stáří bylo stanoveno na 2700 let. Není to však nejvyšší strom, protože již nemá horní část koruny.

Z historie území v posledních 150 letech jen tolik: je známo, že první dva běloši - zlatokopové - vstoupili do Yosemite Valley v roce 1849. Roku 1851 prošla údolím vojenská jednotka Mariposa Batallion pod vedením majora Jamese Savage při pronásledování "nesmiřitelných" Indiánů. Od roku 1852 hledala skupina prospektorů zlato v Maripoském háji sekvojovců. Brzy následovali i první turisté a za čtyři roky stál pod Strážní skalou

(Sentinel Rock) první hotel. Jako národní park byly Yosemity vyhlášeny v roce 1890. První výstup na vrchol stěny El Capitan byl uskutečněn v roce 1958. Roku 1984 se Yosemity dostaly na seznam Světového dědictví. Zatímco v roce 1967 přijelo poprvé více než 2 miliony návštěvníků, o dvacet let později jich bylo již tři a čtvrt milionu. V NP je na 400 km asfaltových silnic a více než 1260 km značených turistických cest.

Dno Yosemitského údolí, v němž jsme při jednom z tábořišť ráno 26. září 1995 zaparkovali, leží v nadmořských výškách 1200 metrů a více. Údolí je lemováno mohutnými žulovými stěnami. Tou nejvyšší svislou stěnou (1100 m vysokou, s převisem v horní části) se vyznačuje již zmíněný El Capitan, jehož vrchol dosahuje 2307 m. Je to nejvyšší odkrytý žulový monolit na světě. Z parkoviště v plochém údolí za El Capitanem, širokém zde ještě několik set metrů, jsme vystoupili 3,6 míle serpentinovitým, kamenito-balvanitým turistickým chodníkem ke stupni pod horní částí Yosemitského vodopádu, nejvyššího vodopádu v Severní Americe (739 metrů) a třetího nejvyššího na světě. Bylo tu možné fotografovat několik druhů dokvétajících rostlin (např. z rodu Castilleja, jichž roste v Severní Americe mnoho druhů -žlutých, růžových, oranžových, červených, purpurových až fialových; Američané je jmenují Paintbrush, tj. "malířský štětec"), a několik dalších druhů vždyzelených dubů i jejich parazitů.

Z hlediska průzkumu vegetace je zajímavý -a důležitý -poznatek, že (zjednodušeně formulováno) v průběhu ledových dob se mnoho alpínských druhů rostlin přesunulo do nižších poloh, kde se smísily s rostlinami, které ustupovaly před kontinentálním ledovcem. Po ústupu (roztání) ledovců se pak šířily obě velké skupiny rostlin jednak k severu, do míst, kde předtím nikdy nerostly, jednak do vyšších poloh pohoří Sierra Nevada, jehož součástí Yosemity jsou. Toto stěhování rostlin se opakovalo několikrát, tak jak se střídaly ledové a meziledové doby. Tak se stalo, že mnohé rostliny, vyskytující se v současné době daleko na severu, na pobřeží Severního ledového oceánu, rostou dnes rovněž na izolovaných vrcholech Yosemitů.

Z velkého množství druhů savců uvádím alespoň medvěda grizzlyho, kojota, jelena wapiti, ovci tlustorohou, jezevce, kunu, králíka, mnoho druhů veverek (zejména zemních veverek), lasic - včetně rosomáka a na zimu bělajícího hranostaje. Zmíněno již bylo 295 druhů ptáků; je tu i mnoho druhů ryb a obojživelníků, hmyzu atd.

Z výstupu k Yosemitskému vodopádu jsme mohli pozorovat a fotografovat také nejvyšší horu na okraji Yosemitského údolí - Half Dome (Půldóm, 2695 m). Polovinu této zaoblené hory obrousil (na straně do údolí) před miliony let mohutný ledovec do svislé stěny. Za zmínku ještě stojí upozornění na vyhlídku Inspiration Point (1643 m n.m.), odkud je vidět nejen další z vysokých (491 m) vodopádů - Stuhový, ale znovu stěna El Capitan, skály Cathedral Rocks a "menší" Závojový vodopád (189 m výšky).

Yosemitský národní park patří v Kalifornii bezesporu k nejvyhledávanějším turistickým atrakcím.


 

Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress