Hlavní stránka

Havlíčkova Borová oslavila narozeniny slavného rodáka

(25.09.2021)

V přívalu všech možných virů a podivných událostí ve světě, jsem téměř zapomněl na to, že naše vlast letos oslavuje dvousté výročí narození českého novináře a básníka Karla Havlíčka Borovského. Kdo by neznal jeho "Tyrolské elegie" a mnohé další básně. Učili jsme se o nich ve školách ještě v době, kdy vlastenectví nebylo zapomínané slovo. A najednou jsme teď zjistili, že tehdejší odvážný novinář z poloviny 19.století má hodně co říci i lidem naší doby. A na štěstí jsou tu ještě mnozí (a to i relativně mladí), kteří si uvědomují, že ten bojovník a vlastenec může posílit náš ohrožený svět, že jeho úvahy a výzvy neztratily vůbec svou aktualitu.

A tak jsem uvítal, když mne kamarád novinář Jaroslav Paclík, který se po léta věnuje Havlíčkovi, vzal s sebou do Havlíčkovy Borové na počátku září. Tady probíhaly asi totiž jedny z nejdůležitějších oslav Havlíčkových narozenin. A to nejen velkolepá slavnost a kladení věnců k jeho známému pomníku, ale také jakási lidová pouť ke "svému" Havlíčkovi, velkému českému vlastenci, který se nebál psát a bojovat tím ve prospěch svého národa. Za jakoukoli cenu - i tu nejvyšší.

A tak jsem se octl náhle uprostřed nadšených lidí, kteří se přišli svému panu novináři poklonit do jeho rodiště zblízka i zdálky. A jak jsem s nimi hovořil, dost často jsme se shodovali na jednom smutném faktu: pokud by dnes Karel Havlíček Borovský žil a psal a vydával své noviny, tak by mu mu je chtěli asi cenzurovat. Byl by dost ostrý, jak to měl ostatně vždy ve zvyku a jakoukoli cenzuru by břitce odmítl. A tudíž by ho podle současných poněkud absurdních zákonů (třeba o "předsudečné nenávisti" ) zřejmě zatkli a poslali, samozřejmě ne už do Brixenu, ale asi do vězení. Zatím to nehrozí. Havlíček je bezpečně dávno mrtev a jak bylo řečeno organizátory slavností, při dalších kulatých oslavách se tady sejdeme zase za 100 let.

A stálo to za to. Na té oslavě se křtila kniha o KHB, která je sestavena z příspěvků lidí, majících blízký vztah k Havlíčkovi nebo jeho kraji. A ti sem byli na tu krásnou pouť také pozváni a opravdu přijeli. A tak jsem si tady mohl potřást rukou s někdejším předsedou vlády a předsedou senátu Petrem Pithartem nebo současným předsedou senátu Milošem Vystrčilem. A nechyběl ani krajský hejtman Vysočiny, páni starostové Havlíčkova Brodu i Borové. A členové spolku Havlíček a mnozí jiní vlastenci. Bylo tu velmi slavnostní a barvité kladení věnců k pomníku Karla Havlíčka i prohlídky památek Havlíčkovy Borové. Rodného domu s památníkem a dalších pamětihodností.

Ty oslavy stojí za to a potrvají v dalších městech a obcích, ke kterým měl Karel Havlíček Borovský blízký vztah, až do konce roku 2021 - hlavně v Havlíčkově Brodě výstavami, besedami, akcí Epigram 21 atd. Pak v Humpolci, kde Havlíčka v roce 1848 zvolili do říšského sněmu, přestože byl právě ve vězení. Oslavy budou i v městysi Batelově, Malči, Velké Losenici a v Chotěboři. Tady všude zanechal své stopy. A to, že jeho odkaz má co říci i do současnosti a posilovat nás v současné neklidné a poněkud podivné době, je zcela jasné.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress