Hlavní stránka

Zvolte jednoho řidiče a nafoťte interiér aneb 5 tipů, na co si dát pozor při půjčování auta

(20.05.2021)

Spolu s postupným rušením cestovních omezení se pomalu přiblížila turistická sezona a Češi se chystají vyrazit na vytouženou letní dovolenou. Kdo si pro cestu po památkách, přírodních krásách nebo (nejen) evropských městech rozhodne půjčit auto, má nejvyšší čas pro nalezení té správné autopůjčovny. Pokud se do výběru a zjišťovaní smluvních podmínek pustíte zavčas a budete se řídit těmito pěti pravidly, můžete si ušetřit peníze, ale i problémy s úřady a policií.

Porovnejte autopůjčovny

Pro většinu cestovatelů je nejdůležitějším faktorem pří výběru autopůjčovny cena. Zpravidla je půjčovné na internetu výhodnější než přímo na pobočce. Vyhledávání se vyplatí věnovat trochu času - stejná kategorie vozů (v půjčovnách většinou nevybíráte konkrétní značku auta, pouze kategorii) ve stejné půjčovně se může v různých vyhledávačích lišit - záleží na podmínkách smlouvy, kterou půjčovny s vyhledavači mají. Výjimkou mohou být lokální půjčovny, které přes vyhledávače nenajdete. Zapátrejte na cestovatelských fórech a poptejte se na doporučení. Obrátit se můžete také na české komunity, žijící v konkrétním městě či zemi, které často najdete na sociálních sítích.

Kdo bude řídit

Sázíte na to, že se, ať už při cestě v páru nebo ve skupině, budete za volantem střídat? Chyba. „V naprosté většině zahraničních autopůjčoven smí za volant usednout pouze člověk, na jehož jméno je rezervace zřízena. Druhého řidiče je často možné přihlásit navíc, počítejte ale s nemalým poplatkem. Jinak ovšem riskujete pokutu od půjčovny a problémy s místní policí. V případě nehody navíc nemůžete očekávat ani pomoc od pojišťovny,“ varuje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje. Samozřejmostí je, že řidič musí splňovat požadavky pro řízení motorového vozidla v dané zemi. Například minimální věk se v různých zemích liší. I při splnění věkové hranice může zpravidla mladší řidiče čekat nepříjemný příplatek, protože se autopůjčovny chrání před větším rizikem nehody u méně zkušených začátečníků. Zkontrolujte si také, zda pro řízení v dané zemi není potřeba mezinárodní řidičský průkaz - v Evropské unii si ale vystačíte s tím českým.

Při pojištění dejte pozor na spoluúčast

Většina autopůjčoven nabízí základní pojištění v ceně půjčovného. Mnohdy je také možné pojištění za příplatek rozšířit například na výši plnění, nebo na jízdu po nezpevněných cestách. Dopředu se proto rozhodněte, zda se budete pohybovat jen po městech, dálnicích a silnicích vyšších tříd, nebo vyrazíte také na polní a lesní cesty, které jsou mnohdy jedinou spojnicí s odlehlejšími plážemi nebo přírodními lákadly. Odkliknutí nabízené kolonky připojištění ale neznamená, že můžete odpovědnost za půjčené auto pustit z hlavy. „Když si v zahraničí půjčujete v oficiální půjčovně auto, většinou si sjednáváte i pojištění, u kterého ale bývá v podmínkách vysoká spoluúčast. To znamená, že u všech škod, které způsobíte, musíte část zaplatit z vlastního. Proto k cestovnímu pojištění nabízíme i připojištění půjčeného auta, díky kterému vám tuto částku do sjednaného limitu proplatíme,“ říká Maťašeje. Vyhnete se tak vysokým doplatkům například i pokud jen poškrábete půjčené auto při parkování nebo poškodíte podvozek při najetí do nerovnosti v silnici.

Foťte a nezapomínejte na interiér

Půjčovny ve smluvních podmínkách požadují, abyste auto vrátili ve stejném stavu, v jakém jste ho dostali. V hlavní turistické sezóně se ale auta mezi zákazníky často točí tak rychle, že drobné závady nestíhají půjčovny řešit, případně jejich opravy nechávají až na zimu. Pokud si tedy auto půjčujete ke konci sezóny, může se stát, že letní provoz na něm bude patrný. Kromě odřeného laku a promáčknutých plechů nemusí být navíc všechna poškození viditelná. „Auto si důkladně vyfoťte ze všech stran a zaměřte se na všechna poškození, včetně těch v interiéru, jako například na roztržené potahy sedaček. Ještě v areálu půjčovny vyzkoušejte funkčnost světel, stěračů, ostřikovačů a zavírání všech dveří a okének. Zjištěné závady nechte klidně ručně připsat do předávacího protokolu a podepsat půjčovnou,“ doporučuje Matašeje. Vyhnete se tak dohadům, kdo škodu způsobil, a vracení vozu se zbytečně neprotáhne. 

Pokuty plaťte na místě

Pokud se dopustíte dopravního přestupku a zastaví vás policejní hlídka nebo najdete za stěračem pokutu, snažte se vyřešit situaci hned a na místě. Za pokuty je vždy zodpovědný vypůjčitel a půjčovna tak po vás bude chtít peníze nahradit. Pokud byste pokutu za špatné parkování zatajili, může vám peníze strhnout prostřednictvím platební karty z účtu, a to klidně i po půl roce, když se vám to bude nejméně hodit, často i s dalšími poplatky za vyřizování. Stejná situace bohužel může nastat i u přestupků, o kterých ani nevíte - například když vás změří rychlostní kamera, nebo nevědomky projedete mýtnou branou bez zaplacení elektronického mýtného. Hlídejte si proto rychlostní limity a dopředu si zjistěte, jak je to se zpoplatněnými úseky v dané zemi.


 

Petra Hanzlová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress