Hlavní stránka

Hyder - město duchů

(15.06.2020)

Hyder je zapadlá americká osada na hranici jižní Aljašky a Britské Kolumbie. Leží již nad padesátou pátou rovnoběžkou, a to je v těchto krajích synonymum pro konec civilizace. Což pro Hyder platí beze zbytku. Dostanou se k němu jen ti, kteří mají v plánu okusit sílu yukonské či aljašské divočiny a vydají se na sever nikoli po docela frekventované silnici č. 97 vedoucí od Vancouvru k Dawson Creek, nýbrž po Cassiar Highway č. 37. Z té je pak nutno ještě uhnout nějakých šedesát kilometrů na západ, až k úzkému zářezu fjordu zvaného Portland Canal. Poté, co překonáte průsmyk Bear Pass a vyfotíte si ledovec, který padá až k silnici, případně asi tak dvacet dalších, které jsou ze silnice viditelné, dorazíte nejprve do městečka Stewart.

Stewart je nejsevernější kanadský přístav, který nezamrzá, a o úzký záliv se dělí s  aljašskou osadou Hyder. Obě městečka jsou jako siamská dvojčata - chcete-li vidět pozoruhodnosti jednoho, musíte nevyhnutelně navštívit i to druhé. Mezi oběma sídly je nebetyčný rozdíl. Stewart využívá větší část přístavu a je to evidentně dobře fungující obec se službami, má muzeum, návštěvnické centrum i kempink. V okolí se těží dřevo a doluje měděná ruda.

Hyder je osada, která má lepší časy již za sebou. Je to město duchů, až na výjimky jsou zdejší domy neobydlené a neobyvatelné, o trosky a propadlé střechy se nikdo nestará. Dohromady ta neuspořádaná směsice tvoří zvláštní přitažlivou atmosféru. V  kempu je třeba autobus odstavený mezi obrovitými stromy, které nejspíš vyrostly až po té co ho tu někdo odstavil a pikantní je, že stojí u stolu s číslem kempového místa. 

Hyder Aljaška - město asi stovky šťastných lidí, hlásá velký nápis na místním obchodě.

Hyder Alaska a town of about a hundred happy people

Hyder Aljaška - město asi stovky šťastných lidí, hlásá velký nápis na místním obchodě.

V osadě jsou dva funkční obchůdky s neurčitou otevírací dobou, ale benzinka je zavřená a stojí na ní rezavá fordka. Videopůjčovna je bez střechy, autobus s  nápisem "Hyder Bear Tours" zarůstá ve křoví. Zavřená prádelna a vedle motel - vypadá omšele, ale má nápis OPEN a uvnitř se svítí. A naproti velký dům, u něj tři auta, zeleninová zahrádka, vedle na trávníku bagr, motorka a veliká loď. Také ve zdejším kempinku rádi uvítají návštěvníky, když kemp ve Stewartu je zrovna zavřený.

Otevřeno je podle počasí

Otevřeno je podle počasí

Hyder má také jednu "top" atrakci, a to Fish Creek. Fish Creek je malá říčka a známé trdliště lososových ryb. Pro návštěvníky, kteří touží pozorovat tah lososů, tu jsou vybudovány vyvýšené lávky. Z  nich je na řeku dobře vidět, ale lávky zde jsou hlavně kvůli bezpečnosti, ve zváleném  podrostu pod nimi jsou dobře vidět cestičky, kudy k  řece přicházejí medvědi. Abyste je viděli, musíte ale mít z  pekla štěstí. 

Medvědi, kteří běžně procházejí po silnici, jsou nebezpeční

Medvědi, kteří běžně procházejí po silnici, jsou nebezpeční

A taky přijít spíš časně z rána, to připlouvá největší množství ryb, v  pozdním odpoledni už je spousta lososů vytřených a mrtvých. Rovněž záleží na stavu vody, za sucha se do potoka podaří vplout minimu ryb. V srpnu 2018 bylo vody málo, první den tahu připlulo asi čtyři sta ryb, a i tak bylo trdliště plné, ploutve se ježily a voda se pěnila. Jak to asi vypadá, když počet ryb dosáhne aspoň mediánové hodnoty dva tisíce čtyři sta?

Fish Creek

Fish Creek

Abyste tohle všechno viděli, musíte ovšem nejdříve překročit kanadsko-americkou hranici, a to rovnou několikrát, protože kromě trdliště na americké straně chtějí všichni návštěvníci vidět také ledovec Salmon Glacier, a ten je zase v Kanadě. Štěrková silnička k  bývalému dolu na měděnou rudu stoupá do kopců celých 37 km. A pak se najednou objeví ledovec, překvapivě dole pod vámi. Z vyhlídky je parádní pohled. Salmon Glacier nepadá za skály, plazí se kilometry širokým údolím a několikrát zatáčí.

Ledovec Salmon Glacier

Ledovec Salmon Glacier

A po výletě zpět dolů k hranici Kanada-USA, projet Hyderem a za bezinkou s fordkou opět překročit hranici, tentokrát USA-Kanada. Při cestě ze Stewartu k  ledovci to jsou tedy čtvery hranice, pasová kontrola probíhá pouze na tom posledním vjezdu do Kanady směrem do Britské Kolumbie.

Ledovec Salmon Glacier

Ledovec Salmon Glacier

Pokud po zajížďce Stewart-Hyder pokračujete dál na sever směrem k Watson Lake, doporučuje se jistá opatrnost. Cassiar Highway je poměrně nová silniční spojka z  jihu k Alaska Highway, je dlouhá přes sedm set kilometrů a vede neustále mezi horami. Provoz je tu minimální a jen sem tam narazíte na benzinku s obchodem, hlavně poblíž jezer. Je tu sice několik přírodních parků, ale žádná velká návštěvnost, krajina se zdá liduprázdná. Žijí tady hlavně původní obyvatelé a občas si prý "přivydělávají" tím, že sem tam zastaví nějaký karavan a jeho osádku prostě oloupí. Tak šťastnou cestu!

Děkujeme firmě Tilak za podporu cesty na Yukon a Aljašku

Tilak


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress