Hlavní stránka

Zajímavosti Běloruska

(03.05.2020)

Pokud se probíráme katalogy cestovních kanceláří, nacházíme v posledních několika málo letech i trasy do Běloruska. O této zemi u nás příliš veřejných informací není, s výjimkou politických, někdy jen úzce zaměřených. Proto je docela zajímavé se do této země podívat. Na první pohled by se zdálo, že tato země má jen velmi málo předpokladů pro rozvoj cestovního ruchu. Proto stojí za to se tam podívat a udělat si vlastní názor.

Prvním místem nejčastějšího vstupu je mezinárodní letiště v hlavním městě Minsku. Je poměrně nové a odbavení je standardní. Asi 40 km do centra lze překonat autobusem nebo taxi. Minsk byl za poslední války velmi silně poškozen, ale i tak tu je mnoho památek, které stojí za návštěvu a pozornost. Srdcem běloruského hlavního města je tzv. Horní město, zachovala se tu řada památek s  více než čtyřsetletou historií. Bylo to vždy administrativní, kulturní a obchodní centrum. Dnes se pod tímto pojmem skrývají Náměstí Svobody a řada ulic v  okolí, např. Gercenova, Cyrila a Metoděje, Kupecká a mnohé další. Jsou tu muzea, chrámy, architektonické památky několika různých stylů a dob. K  tomu tu jsou malé obchůdky, kavárny, bary i zábavní podniky. Lze se zde toulat úzkými uličkami a vnímat, jak tudy procházel minulý čas s osudy zdejších obyvatel.

Skulptura na někdejším tržišti

Uveďme několik zajímavostí o této části současného města. Obchodním centrem od počátku 19. st. byla tržnice v  místě starých, již nefunkčních a proto zbouraných, hradeb kolem kostela svatého Josefa. Časem se ustálil název "Vilenčuky". Říká se, že zde ústila podzemní chodba spojující několik místních klášterů. Mniši se tak v  případě potřeby mohli rychle přemísťovat mezi kláštery nebo tudy v  době velkého ohrožení utíkat. Za války byla tržnice poškozena, ale dnes je opravena a vzniklé škody již nejsou patrné. Pivní gurmáni tu mohou okusit několik druhů místních piv. Nedaleko je Náměstí Svobody s honosnou radnicí s 32 m vysokou věží s hodinami a erby města. Také tu byla soustředěna naprostá většina divadel. Bohužel budovy byly za války zničeny a dnes na tom místě je hotel Evropa.

Jeden z klášterů

Dalším pozoruhodným místem je chrám svatého Ducha. Dnes bílá budova se dvěma věžemi a zelenou střechou, postavená v tzv. sarmatském baroku. V  roce 1938 bylo rozhodnuto, že bude zbourán. Před vchodem pálili církevní literaturu a na nové tribuně naproti plameně řečnili ideologové tehdejší doby. Jeden z  nich tehdy prohlásil, že neodejde dřív, než bude toto místo ohlupování lidu zbouráno. Když opouštěl řečniště, upadl a velmi vážně se zranil. Místní to považovali za trest boží a úřady si nedovolily chrám bourat. Jen sejmuly kříže z věží a nahradili je rudými vlajkami. V  noci však byl silný vítr, který vlajky z věží smetl na zem. V roce 1943 opět probíhaly bohoslužby. Dnešní pravoslavná katedrála byla původně kostelem řádu Bernardýnů. 1852 klášter ruské úřady zrušily a obyvatelé přešli do Nesviže. Dnes je chrám opraven i s  někdejšími původními stavebními prvky.

Další zajímavou stavbou je třípodlažní budova někdejší knihovny. Vznikla v  roce 1900, soustředěním Puškinovy knihovny a několika menších knihoven. Celkem tu bylo přes 2 tisíce knih také i z darů občanů. Dnes tuto instituci připomíná pamětní deska na zdi v  ulici Mezinárodní 31.

Po mnoho desetiletí existence klášterního kostela Panny Marie fungovala jezuitská škola. Uvádí se, že svým významem patřila k  nejlepším v  Evropě. Již tehdy zde byly zakázané fyzické tresty žáků.

Od Náměstí Svobody směrem k  řece Svisloč vede jedna z  nejstarších ulic, původně Bernardýnská, pak Bakuninská a dnes Cyrila a Metoděje. V  minulosti tudy vedla linie koňské dráhy nahrazená do roku 1956 pak tramvajová linka. K  vidění je ještě někdejší klášter Bernardýnů a stará hasičárna, ve které je možné si prohlédnout vozy koňské dráhy nebo staré hasičské pumpy a mnoho dalších zajímavých exponátů.

V  horní části náměstí je kostel svatého Josefa, někdejší bernardýnský kostel ze 17. století, pověstný svými devíti vyřezávanými a pozlacenými oltáři. Kostel dnes slouží jako archiv, protože se v  minulosti mniši účastnili několika akcí protirežimního odporu. Průčelní fasáda prozrazuje vliv Vilniuského baroka.

Paralelně s  ulicí Cyrila a Metoděje je ulice Gercena. Najdeme tu jednak klášter a staré domy z  18. a 19. století. Ze zadní strany kostela sv. Josefa jsou zbytky někdejší tržnice, kde ve středověku byl malý hřbitov.

Další zajímavostí je dům Vaňkovičů na ulici Mezinárodní. Je to první v  Minsku muzeum venkovského života (usadba). Je to raně klasicistní stavba a v  19. st. patřila bratrovi malíře Vaňkoviče. Zde se scházela kulturní elita té doby. Dnes patří Běloruskému státnímu uměleckému muzeu. Vystaveny tu jsou kulturní a umělecké předměty vztahující se k  první polovině 19. století.

V  blízkém okolí náměstí je ještě několik velmi zajímavých míst, se kterými je možné se na návštěvě Minsku seznámit. Příkladně Divadelní muzeum, arcikatedrální kostel Přesvaté Panny Marie nebo kostel Petra a Pavla, nové bronzové sochy vztahující se obsahově k  místu, kde stojí. Přeji tedy případným návštěvníkům Minsku hezký cestovatelský a kulturní zážitek.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress