Hlavní stránka

Historie vzniku ALASKA HIGHWAY

(08.05.2019)

Alaska Highway - její název se často překládá nesprávně jako Aljašská dálnice. Dálnice podle dnešních měřítek to skutečně není, ale na druhé straně tento český překlad výborně vystihuje povahu silnice - totiž že vede tam, kde "dál" už není "nic". Leckdo má ponětí, že Alaska Highway se nachází kdesi daleko na severu amerického kontinentu, ale málokdo ví něco o jejím vzniku a vskutku fascinující historii.

Stavba Alaska Highway za druhé světové války byl možná největší a nejobtížnější projekt od výstavby Panamského průplavu, skutečný inženýrský zázrak, který se mohl uskutečnit jen díky spolupráci vlád Kanady a Spojených států. Již v roce 1936 lobboval president Roosevelt u kanadské vlády za silnici spojující Kanadu a Aljašku, která by umožnila zásobování obranných postů na jihozápadním pobřeží Aljašky a také vnitrozemských vojenských stanovišť a letišť. Aljaška byla velice zranitelná, co se týče možného napadení, a to kvůli své izolaci: před 2. světovou válkou se na její území dalo dostat jen lodí, letadlem nebo pěšky. Vzhledem k obtížnému terénu, velikým vodnatým řekám, ohromným vzdálenostem a finančním nákladům však bylo nemožné stavbu silnice obhájit. V roce 1935 generál Billy Mitchell marně přesvědčoval Kongres: "Věřím, že v budoucnu ten, kdo bude držet Aljašku, bude ovládat svět. Myslím, že se jedná o strategicky nejvýznamnější oblast na světě."

Grizzly na Alaska Highway

Grizzly na Alaska Highway

Lesní bizoni na Alaska Highway

Lesní bizoni na Alaska Highway

O výstavbě bylo rozhodnuto teprve po útoku na Pearl Harbour v roce 1941 a následném bombardování Dutch Harbour a japonské invazi na ostrovy Kiska a Attu v Aleutském souostroví. Armáda Spojených států schválila plán stavby 6. února 1942 a již pět dní poté byl plán potvrzen Kongresem a prezidentem. Kanada vydala souhlas ke stavbě pod podmínkou, že Spojené státy ponesou veškeré náklady stavby a že silnice i všechny obslužné stavby na území Kanady budou po válce převedeny pod kanadskou správu. A tak za pouhý měsíc, dne 8. března 1942 stavba začala.

Řeka Liard na Alaska Highway

Řeka Liard na Alaska Highway

K výstavbě silnice vedoucí neprobádanou severskou divočinou, dlouhou zhruba 1 500 mil, bylo povoláno více než jedenáct tisíc vojáků a inženýrů, šestnáct tisíc civilistů a bylo do ní nasazeno na sedm tisíc kusů techniky. A všichni tito odvážní muži dokázali propojit městečko Dawson Creek v Britské Kolumbiii s osadou Delta Junction na Aljašce za necelých devět měsíců. Oficiální akt stříhání pásky se konal dne 20. listopadu 1942, v místě nazvaném symbolicky Soldier´s Summit na míli 1061. Bylo právě 37°Celsia pod nulou a tak to byla velmi krátká slavnost. Konečný účet za tuto stavbu činil 140 milionů amerických dolarů a byl to nejdražší projekt druhé světové války.

Contact Creek na Alaska Highway

Contact Creek na Alaska Highway

Dnes již Alaska Highway, také nazývaná Alcan Highway, moc podobná té původní není. Je to dobrá, celoročně udržovaná silnice, téměř v celé délce s asfaltovým povrchem, štěrkové jsou jen krátké úseky, povětšinou ty opravované. Původní silnice byla v roce 1947 označena milníky a řada měst, osad a benzinek či motelů stále toto označení používá ve svém názvu. Kanadská část silnice však nyní pro stanovení vzdálenosti používá kilometry. Kanada také původní trasu leckde pozměnila, a tak dnes je Alcan Highway o šedesát čtyři kilometrů kratší než kdysi. Aljaška ale původní značení neupravila, proto po překročení hranice je mezi značením a skutečnou ujetou vzdáleností rozdíl čtyřiceti mil. Co se však opravdu nezměnilo, je divočina, jejíž vůni pocítí každý, kdo na Alaska Highway vyrazí, už hned za Dawson Creek.

Delta Junction - konec Alaska Highway

Delta Junction - konec Alaska Highway

Delta Junction - konec Alaska Highway

Děkujeme firmě Tilak za podporu cesty na Yukon a Aljašku

Tilak


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress