Hlavní stránka

Fés - nejstarší královské město

(03.03.2019)

Divoký Atlantik, palmy, orientální kuchyně, berberské trhy a staré medíny, ve kterých máte pocit, že se vracíte zpět do středověku. Maroko je čím dál oblíbenější a jako vysněnou destinaci jej uvádí stále více lidí. A není se čemu divit, jelikož tato severoafrická země má vskutku co nabídnout. Někteří jezdí na klasickou plážovou dovolenou, někteří se chtějí naučit surfovat na divokém atlantickém pobřeží a jiní míří na poznávací okruhy, kde skoro nikdy nechybí Sahara, berberské vodopády Ouzoud, trek v pohoří Vysoký Atlas a bájná města - a právě jedním z nich, které nemůžeme v žádném případě vynechat, je královské město Fés.

Fés, město jako žádné jiné

O Fésu můžeme říci, že je dosti kontroverzním místem. Jedněmi milován, druhými pro svou velikost, chaos a zmatek zatracován. Co však můžeme s jistotou říci je to, že jeho Staré město (medína), které se nazývá Fés el-Bali, je jedním z největších stále živých středověkých měst na světě. Jeho věhlasu se prý vyrovná jen Marrákeš, Káhira a Damašek. Přesto je však v něčem jiný. Na rozdíl od zmiňovaného Marrákeše, si totiž Fés udržel výrazně arabský charakter. 

Arabové založili Fés již v 9. století, a od té doby jako by se mnohé nezměnilo. Město má několik bran, a když do jeho labyrintu vstoupíte, máte pocit, že jste se ocitli v jiném světě. Křivolaké uličky vypadají všechny stejně a navazují jedna na druhou tak, že se bez problémů během několika minut v tomto bludišti ztratíte. Ulice jsou lemovány mešitami a medresami (náboženské školy), během procházky narazíte na tisíce krámků, řemeslných dílen, prodejen bot a kabelek. Z jednoho stánku voní čerstvě pečené mandlové sušenky, z dalšího exotické ovoce, vedle u stánku prodávají živého kohouta, na dalším velbloudí maso, masážní krémy, kousek dál se na zemi maluje keramika a splétají bubny. Co stánek, to vůně: vůně masa se snoubí s vůní kůže, kabelek, do toho prach a obrovské vedro, které zde většinou panuje… Je tedy zjevné, že návštěva Fésu je pro mnohé obrovskou výzvou, tou ostatně může být celá dovolená v Maroku

Návštěva koželužen

Autentickým zážitkem je návštěva místních koželužen, kam se určitě nechte zavést, ovšem nezapomeňte si k nosu přiložit čerstvou mátu (abyste necítili pach kůže a chemických prostředků). Pohled na barvení v tradičních kádích je dozajista zajímavý, při představě života místních zaměstnanců se vám však možná udělá mdlo. Muži musejí zápach totiž snášet denně, za minimální mzdu a s rizikem častých zdravotních potíží. 

Není to vskutku jednoduchý život. Pokud vás jejich výrobky zajímají, zpravidla si také u nich v krámku rovnou můžete nakoupit, ceny ale bývají o dost vyšší, než v krámcích, které najdete v uličkách. 

Ve Fésu nakoupíte řadu zajímavých věcí

Maroko je ovšem typické řadou dalších věcí a už jen proto se vyplatí tuto krásnou zemi navštívit. Stane se vám snad někde jinde, když si objednáte jídlo v restauraci, že číšník běží vedle, aby obstaral objednaný kuskus? A že naopak do vašeho podniku běží obsluha toho podniku naproti, protože odsud nesou hostům zmrzlinový pohár? ;-) Zkrátka, v Maroku není nic problém a dost často všichni žijí v dokonalé symbióze. Vždyť tak je jim vlastně nejlépe. A závěrem - abych nezapomněla, ve Fésu také ochutnejte pastillu (pochoutka připravovaná z holoubátek), kterou prý právě zde mají nejlepší, kupte si perfektní bubínek a obstarejte tajin (hrnec pro přípravu tradičního marockého pokrmu). Město také proslulo nádhernou keramikou. Zkrátka, stačí se projít v uličkách a seženete vše, po čem zatoužíte. V žádném případě však neopomeňte smlouvání, patří k místní kultuře. Ale hlavně, nezapomeňte si to ve Fésu užít. Je to přeci město králů. 

Článek vznikl za spolupráce s CK Mundo


 

Hana Dekojová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress