Hlavní stránka

Trasy v Tumbler Ridge stojí za návštěvu

(24.02.2019)

V Tumbler Ridge geoparku je vyznačeno celkem 48 pěších tras, 14 tras pro kolo a 27 tras pro čtyřkolky nebo sněžné skútry. Trasy jsou různé délky i obtížnosti, některé se nacházejí v blízkosti města a jsou dobře přístupné z hlavní silnice, ale i ty vzdálenější jsou dosažitelné autem.

Jedná se ovšem o štěrkové silnice různé kvality, takže je třeba počítat s pomalejším přesunem. Výhodou je, že i když nemáte dostatek času, lze si vybrat skupinu kratších tras v jedné části parku, a v jednom dni tak navštívit hned několik zajímavých míst. V informačním centru v Tumbler Ridge vám dobře poradí, dostanete itineráře, mapky i popisy tras. 

Barbour Falls

Barbour Falls

Sezóna pro pěší výlety začíná obvykle v polovině května a trvá do října. Trasy vás zavedou na kopce s výhledy do všech světových stran, ke hřmícím vodopádům i klidným jezerům, k jeskyním a jiným pozoruhodným geologickým formacím, na louky plné květin i do hlubokých lesů. Nebudou tu davy lidí ani dopravní zácpy, zato můžete okusit ryzí divočinu.

Nesbitt´s Knee Falls

Nesbitt´s Knee Falls

Největším lákadlem geoparku a skutečným zdejším klenotem, je ovšem Monkman Provincial Park.

Park dostal jméno po Alexi Monkmanovi, který ve třicátých letech dvacátého století vedl stavbu silnice z Rio Grande v Albertě do Prince George v Britské Kolumbii. Věřil totiž, že jedině tato trasa umožní farmářům z povodí Peace River přepravit svou úrodu na pobřeží, a našel pro silnici nejnižší průsmyk kanadských Rocky Mountains. Ten byl pak pojmenován Monkman Pass. Silnice byla postavena v délce 136 km, projekt však skončil s vypuknutím druhé světové války. Díky této trase se ovšem dnešní návštěvníci Tumbler Ridge mohou relativně snadno dostat do nitra vzdálených hor.

Kinuseo Falls

Kinuseo Falls

Pro nenáročný jednodenní výlet se doporučuje návštěva vodopádů Kinuseo Falls, které jsou vzdáleny 65 km jižně od Tumbler Ridge, příjezd je z větší části po nezpevněné silnici. Řeka Murray tu nejprve nabírá rychlost na ukloněných skalnatých římsách, aby se pak její vody vrhly do sedmdesátimetrové hlubiny. K vodopádům vede z parkoviště několik krátkých přístupových stezek. Lze také využít nabídky místních průvodců a dojet k vodopádům proti proudu na motorovém člunu nebo se nad nimi proletět ve vrtulníku.

Jezero Green Bowl

Jezero Green Bowl

Nedaleko Kinuseo Falls jsou rovněž východiska na krátké trasy k Lake Joan a Canary Falls (zpáteční vzdálenost 3 km), k vápencovým formacím Stone Corral (4,5 km), nebo k jezerům na Greg Duke Trails (4 km).

Kempink vzdálený asi 3 km od Kinuseo Falls

Kempink vzdálený asi 3 km od Kinuseo Falls

Opravdovou chuťovkou pro ty, co mají tři až čtyři dny čas a nebojí se divočiny a obtížného terénu, je výprava k sérii deseti velkolepých vodopádů na Monkman Creek zvaných The Cascades a dál kolem Monkman Lake k Monkman Tarns nad průsmykem Monkman Pass, celkem 60 km pro cestu tam a zpět. Východiskem na tuto trasu je kempink vzdálený asi 3 km od Kinuseo Falls, tam se dá dojet autem i karavanem. V kempu není obsluha, má jen základní vybavení, ale platí se. Dál už je jen divočina s několika primitivními tábořišti (km 7 a km 13). K šesti z deseti vodopádů Cascades na Monkman se dá dojít, odbočky jsou na km 17, km 19 a km 20. Výhledy jsou úchvatné, Cascades jsou opravdovým divem Britské Kolumbie. Nezapomeňte ale, že medvědů se tu vyskytuje mnohem víc než lidí, je proto záhodno pohybovat se obezřetně a ve skupině nejméně tří lidí.

Děkujeme firmě Tilak za podporu cesty na Yukon a Aljašku

Tilak


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress