Hlavní stránka

Velikonoce ve Španělsku

(04.04.2001)

Okamžiky, kdy se ulicemi španělských měst rozezní bubny, zazní břeskné trubky a v ulicích se objeví lidé v dlouhých pláštích a s kuklami v rukou, to je neklamná předzvěst toho, že jsou Velikonoce doslova za dveřmi. Velikonoce jako nejvýznamnější svátek křesťanských církví jsou spojeny s připomínkou Ježíšova ukřižování a vzkříšení. V ulicích španělských měst se slaví zvláště barvitě. Velikonocím předchází pašijový - nebo také svatý týden - a to je období, kdy není dne, aby do ulic nevyšlo nějaké procesí.

Bubeníci v Alcaniz

Procesí organizují takzvaná bratrstva. Každé z bratrstev má svůj dlouhý a barvitý název - například Bratrstvo zahradní modlitby nebo Skutečné bratrstvo Ježíše na sloupu a Naší Paní Naděje - Cech Ježíše z Nazaretu a Marie nejsvětější z Rozaria, Rozarijské - Bratrstvo rytířů svatého hrobu a nejsvětějšího Krista lásky, a najdou se i delší a komplikovanější názvy.

Každé takové bratrstvo má i několik stovek členů, má své hudebníky, při procesí se všichni oblékají do stejných dlouhých plášťů a na hlavě nosí stejné kukly nebo kápě zakrývající obličej. Když je ve městě bratrstev víc, tak se setkáte i s několika procesími za den.

Oděv i rituál procesí budí dojem, že se zde dochovaly zvyky z dávného středověku, skutečností ale je, že většina z bratrstev byla založena až ve druhé polovině dvacátého století a nejsou žádnou výjimkou ani bratrstva mnohem mladší. Je to spíše jakási zrekonstruovaná tradice. Obyčej sdružování v bratrstva je skutečně hodně starý. Najdou se bratrstva, jejichž tradice sahá do století sedmnáctého, čtrnáctého případně i dál.

Ta tradice ale byla téměř zapomenuta a teprve v osmdesátých letech dvacátého století byla znovu obnovena a dosáhla nového rozmachu.

Zhruba uprostřed takového procesí je neseno takzvané paso. Paso, to je socha nebo sousoší s nějakým biblickým výjevem. Takovéto sousoší notné váhy je pak neseno na speciálních nosítkách. Být nosičem pasa v procesí si pokládá každý za čest. Zvláště velcí kajícníci pak jdou bosky.

Pokrok se ovšem ani tady nezastaví, a tak třeba v Santiagu de Compostela se paso veze na vozíku. To se pak ale hravě stane, že je problém těžký náklad ubrzdit a někdy i uřídit v úzkých uličkách starého města.

Obřady určené na každý den Svatého týdne se začaly vyvíjet někdy ve čtvrtém století v souvislosti s poutěmi do Jeruzaléma. Jednotlivé dny si připomínají poslední události ze života Ježíše. Zelený čtvrtek - poslední večeře, Velký pátek - vzpomínka na ukřižování, Bílá sobota - církev vzpomíná na pohřbeného Krista, neděle - oslava jeho zmrtvýchvstání.

Oslavy a procesí nepokazí déšť ani drobný technický zádrhel, když je potřeba odšroubovat svatozář, aby paso se sousoším mohlo vjet až do kostela.

Procesí se ovšem nekonají jen ve dne, celá řada z nich prochází ulicemi i večer a v noci. Přichystány jsou honosné praporce, paso se sochou Krista i bubeníci udávající tempo pochodu. A ani večer nebo v noci nechybí četní diváci.

Alcańiz je malé městečko asi s jedenácti tisíci obyvateli, křivolakými uličkami, kostelem, zajímavou radnicí a tradicí slavit Velikonoce jinak než v ostatních místech Španělska.

Na Velký pátek, přesně v poledne se koná "rompida de la hora" neboli "hodina, kdy vše vypukne". V ulicích městečka se sejde asi deset tisíc bubeníků, kteří se úderem dvanácté dají na pochod za doprovodu svých bubnů. V tu chvíli je jasno - kdo nemá modrý hábit, varhánkovanou čepici a buben, tak není odsud. Diváků je jen nemnoho, vůbec nejde o turistickou atrakci, pro těch pár cizinců, kteří se tu nějakou náhodou připletli, by jistě nestálo zato se tak angažovat. Jde o jakousi hlasitou modlitbu za Ježíše Krista.

Velcí, malí, muži i ženy, všichni bubnují na ulici v Alcańiz.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress