Hlavní stránka

Tumbler Ridge (Northern British Columbia - severní Britská Kolumbie, Kanada)

(12.02.2019)

Tumbler Ridge je malé město ve východní části severní Britské Kolumbie. Je to východisko pro návštěvu Global Geopark pod správou UNESCO a také provinčního parku Monkman. Nachází se na spojnici Highway 29 a Highway 52 a je vzdálené 400 km od správního střediska Prince George a 117 km od Dawson Creek, kde oficiálně začíná Alaska Highway. Tato nejmladší obec Britské Kolumbie má 2500 obyvatel. Míříte-li na Aljašskou dálnici, je to do Tumbler Ridge sice zajížďka, ale pokud nejste významně omezeni časem, určitě se vyplatí.

V Tumbler Ridge můžete navštívit Dinosaur Discovery Gallery, kde se dozvíte vše o historii paleontologických nálezů v okolí. Krátké vycházky v okolí města vás zavedou ke skutečným otiskům dinosauřích šlápot. Vydáte-li se dál do geoparku, můžete si vybrat z mnoha pěších tras vedoucím k jezerům, vodopádům či skalním formacím, některé se dají zdolat i na kole. U jezer a řek lze rybařit, sjíždět je na lodích, v lesích je bezpočet tras pro čtyřkolky, na skalách se dá lézt. A zlatým hřebem je návštěva vzdáleného parku Monkman a jeho ohromujících vodopádů. Ne nadarmo se Tumbler Ridge přezdívá "Hlavní město vodopádů Severu". Přímo v Tumbler Ridge je kemp a výborné informační centrum s dobře zpracovanými materiály, mapami a popisy tras. 

Informační centrum v Tumbler Ridge

Informační centrum v Tumbler Ridge

UNESCO Global Geopark je obecně oblast, jejíž vybraná místa a krajina mají po geologické stránce mezinárodní význam. Park v Tumbler Ridge je druhým takovým parkem v Severní Americe a patří do něj 34 dobře přístupných zajímavých míst. Geopark není národní park, a proto tu nejsou omezení týkající se vjezdu motorových vozidel, poblíž města se těží uhlí a můžete zahlédnout i větrné turbíny. Což ovšem při rozloze oblasti, která dosahuje téměř 1 600 km2, nehraje vůbec žádnou roli. Park je totiž destinací snů pro milovníky outdoorových aktivit všeho věku a ve všech ročních obdobích. 

Nález otisků dinosauřích stop aneb jak to všechno začalo.

V pozdním létě roku 2000 učinili dva místní kluci objev, který změnil budoucnost Tumbler Ridge. Jedenáctiletý Mark Turner a osmiletý Daniel Helm splouvali na pneumatice říčku Flatbed Creek poblíž města. Mark se v peřejích převrátil, ale podařilo se mu dostat na skalnatou plotnu a vytáhnout z vody i Daniela. 

Flatbed Creek

Flatbed Creek

Protože oba chtěli proplutí peřejemi zopakovat, vydali se znovu proti proudu, když tu si na ploché skále všimli série šesti prohlubní. Mark se podivil: „Mohly by to být…“ „dinosauří stopy?“ doplnil Daniel. Když pak kluci nadzvedli volný kus skály u otisků, spatřili dva další. To už nepochybovali, co našli, otisky změřili, vyfotografovali a zkontaktovali kanadského experta na dinosauří stopy, Riche McCrea. Ten přijel do Tumbler Ridge hned následující jaro a potvrdil, že chlapci našli otisky chodidel dlouhého ankylosaura. Kromě toho také objevil dinosauří kost, jednu z prvních, co kdy byly nalezeny v Britské Kolumbii. Byl to unikátní nález, protože na světě existuje jen několik míst, kde byly otisky a kosti nalezeny blízko sebe.

V roce 2001 se do pátrání zapojil Alain Durand, místní občan a nadšenec do dinosaurů. Během několika dní objevil další stopy u Cabin Pool, osmdesát metrů proti proudu od prvního nálezu. V té době bylo městečko zcela závislé na jediném zdroji obživy - uhlí. Zdejší doly byly buď již zavřené nebo těsně před uzavřením a vypadalo to, že z Tumbler Ridge se stane město duchů. Objev stop však přinesl mezinárodní ohlas, vyšla o něm také kniha pro děti a budoucnost města se začala rýsovat v lepším světle.

V červenci 2002 pak došlo k fantastickému nálezu největší skupiny otisků v Britské Kolumbiii - bylo to přes stovku stop ankylosaurů, ornithopodů a theropodů. Zvláště hluboké otisky theropodů jsou neobvyklé a skutečně významné. Tento objev spustil další vlnu pátrání a byl stimulem pro založení muzejní nadace. Od roku 2004 pak nadace začala turistům nabízet vycházky s výkladem průvodce ke stopám v Cabin Pool. Vzniklo i výzkumné centrum a Dinosaur Discovery Gallery a v roce 2014 byla oblast zapsána do seznamu UNESCO jako Tumbler Ridge Global Geopark. Kromě stop bylo dosud nalezeno přes 700 dinosauřích kostí, tisíce otisků v místních uhelných dolech, přes 1 500 otisků ryb a mořských plazů, což dohromady dává jednu z největších podobných sbírek na světě.

Nic z toho by se nestalo, kdyby dva malí kluci nebyli dost všímaví a vytrvalí. Stopy, které našli na skalnatém břehu říčky, tam stále jsou, i když již nejsou tak zřetelné. Dinosauří kost je vystavena v Dinosaur Discovery Gallery.

Děkujeme firmě Tilak za podporu cesty na Yukon a Aljašku

Tilak


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress