Hlavní stránka

Kde najdete jihlavské havíře

(17.01.2018)

Jihlava byla už od středověku významným městem Moravy a celého českého království. Od první poloviny 13.století, kdy se tady začalo těžit stříbro, stoupl význam původní osady tak, že z ní vzniklo opevněné a mocné město, jehož horním právem se řídila města tehdejší Evropy. Jihlava bohatla svými stříbrnými doly a panovníci jí udělovali privilegia právě tak jako třeba Kutné Hoře a dalším městům, která přinášela stříbro do královské pokladnice.

Po staletích se ložiska stříbrné rudy v okolí města vyčerpala a Jihlava si udržovala svůj význam jako moravská zemská pevnost na hranicích Čech a Moravy, která byla oporou markrabích a krále i za husitských válek. Pověstné je rozsáhlé jihlavské podzemí, které vybudovali měšťané s pomocí jihlavských havířů. Dnes je navštěvované hlavně turisty, kteří chtějí vidět známou svítící chodbu a další zajímavá místa rozsáhlého podzemního labyrintu, ve kterém je prý možné zahlédnout i duchy švédských vojáků z třicetileté války - jak se to podařilo novináři a badateli Stanislavu Motlovi a některým dalším. 

V chodbách přímo pod městem se ovšem stříbro netěžilo, ty sloužily měšťanům ke skladování piva, ukrývání cenností a schovávali se v nich v době válek. Skutečné stříbrné doly byly v okolí města. Některé zasypané šachty se ještě dají najít například v okolí rekreační oblasti Okrouhlík nebo na vrchu Šacberku - česky Rudném. Památky na jihlavské havíře, kteří tady těžili stříbro, najdete v Muzeu Vysočiny, kde mají jejich nástroje, ukázky krojů a slavnostní korouhve. Dokonce tu mají i fotografii posledního havíře z 19.století. Protože ještě i v té době se tady pokoušeli těžit rudu a oživit slávu stříbrného dolování.

 

Ta sláva se zachovala v Havířských průvodech, které byly v Jihlavě pořádány od 19.století až dodnes. Jejich tradice nezanikla dokonce ani v době komunistické totality, kdy byly pořádány jako připomínka vyhlášení tzv. Kompatát - v podstatě smíru císaře Zikmunda a katolíků s protestanty a tím ukončení husitských válek v roce 1436. To vše se konalo za přítomnosti císaře na jihlavském náměstí. A právě tomu asistovali ve svých slavnostních krojích havíři stříbrných dolů v čele s mincmistrem, městským rychtářem a měšťany.

Tradice naštěstí nezanikla a tenhle průvod havířů stříbrných dolů můžete vidět v Jihlavě i dnes. Bývá pořádán obvykle jednou za dva roky v červnu - přesnou dobu konání i další podrobné informace k němu najdete na webu Jihlavy. A věřte, stojí za to ho vidět, protože ten malebný průvod dětí v replikách středověkých krojů se jen tak někde nevidí. Na něj i slavnosti kolem obvykle přijíždějí do Jihlavy i návštěvy z jiných našich i evropských havířských měst. Jako školák jsem se těch průvodů účastnil dvakrát v letech 1959 a 60 v rolích bubeníka a biřice. A mohu potvrdit, že byly učiteli i dětmi připravovány s obrovskou péčí a láskou k historii rodného města právě tak jako v současnosti. 

Památek na dolování stříbra je hodně. A dokonce i pěkné video z jednoho z průvodů dostanete za přijatelnou cenu v jihlavském informačním centru. Ale skutečné historické havíře ze stříbrných dolů najdete ještě jinde - tentokrát při návštěvě kostela sv.Jakuba, který je dominantou města.

Ke gotickému farnímu chrámu ze 13. století, ve kterém se konala slavnostní bohoslužba po přijetí Zikmunda za českého krále, nebo také později korunovace Zikmunda Korybutoviče králem českým, byla v roce 1703 přistavěna na severní straně barokní kaple Panny Marie Sedmibolestné. Oproti strohé gotice trojlodního kostela překvapí už vchod v levé lodi bohatě zdobenou mříží z první poloviny 18. století s premonstrátskými znaky a pak překrásnou sochařskou a štukatérskou výzdobou s mramorem a bohatým zlacením a malbami v kopuli. A hlavně s vzácnou gotickou Pietou ze 14. století na oltáři kaple. 

A právě tady se můžeme setkat s havíři jihlavských stříbrných dolů. Při obou stranách vchodu uvnitř kaple použil sochy dvou havířů v životní velikosti barokní sochař Matyáš Kovanda jako světlonoše. Havíři jihlavských stříbrných dolů, polokleče ve svých slavnostních oděvech a s kahany v rukou, vzdávají hold světici a vítají návštěvníky do nádherné barokní kaple kostela svatého Jakuba. A nejen tam, ale i na další zajímavá místa starobylého královského a horního města Jihlavy, kde zanechala stopy historie stříbrného dolování.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress