Hlavní stránka

Zlaté písky, památky UNESCO i poklidná městečka, aneb Proč vyrazit na dovolenou do Bulharska

(27.08.2016)

Bulharsko je v letošní dovolenkové sezóně u českých turistů velmi populární. Mezi pět nejoblíbenějších destinací se dostalo zejména díky dobré dostupnosti, příznivým cenám a také pro svoji rozmanitost. V Bulharsku si totiž přijde na své ten, kdo hledá čisté písčité pláže, milovník památek i ten, koho láká adrenalin a noční život. Pokud tak chcete ještě toto léto vyrazit k moři, zvažte návštěvu Bulharska.

Bulharsko bylo dlouhá léta synonymem levné dovolené a zároveň jedním z mála míst, kam Češi za socialismu mohli zavítat. Právě zařazení země do východního bloku ale znamenalo pro Bulharsko výrazné pozastavení ekonomického vývoje. V posledních letech se však Bulharsko dostává zpět mezi populární destinace a intenzivně investuje do cestovního ruchu. Svědčí o tom i každoroční nárůst českých turistů, kteří pro svoji dovolenou zvolí právě jedno z letovisek u Černého moře. 

„Letos v červnu se například pro dovolenou v Bulharsku rozhodlo 2611 našich zákazníků, což je téměř o 28 % víc než v loňském roce. Do Bulharska jezdí lidé, kteří hledají levnou dovolenou ale i ti, kteří vyžadují all inclusive služby, bulharská letoviska totiž nabízí i čtyř a pěti hvězdičkové hotely s vysokou úrovní služeb,“ vysvětlil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším on-line prodejcem zájezdů na českém trhu.

Dobrou dostupnost i kvalitní služby ocení zejména rodiny s dětmi

Hlavní výhodou Bulharska je především jeho dobrá dostupnost. Let z Prahy sem netrvá ani dvě hodiny a k cestování stačí platný občanský průkaz. Letiště v Burgasu, kam většina charterových letů přistává, je navíc od největších dovolenkových letovisek vzdálené jen asi 30 kilometrů. Díky dostupnosti, písčitým plážím, množství atrakcí a dobrému zázemí je tak dovolená v Bulharsku ideální pro rodiny s dětmi. Ty zde najdou zábavu i perfektní servis. 

V Bulharsku si ale na své přijdou i milovníci jídla. Místní kuchyně je založena zejména na čerstvé zelenině, rybách a mase, pochutnat si tak můžete na šopském salátu, musace, hustých polévkách nebo na pouliční rybí specialitě, smažených grundlích. Jídlo je v Bulharsku navíc podstatně levnější než u nás. 

Sluneční pobřeží a Zlaté písky nabízí kvalitní koupání i noční život

Pokud hledáte místo se skutečně čistou a dostatečně velkou pláží, je pro vás Sluneční pobřeží ideální volbou. Toto největší bulharské letovisko nabízí písečné duny i několikakilometrovou pláž. Jemný a netradičně zbarvený písek najdete také v nedalekém letovisku Zlaté písky, které leží severně od města Varna. Pokud vás omrzí polehávání u moře, v obou letoviscích navíc najdete množství restaurací, obchodů a nejrůznější adrenalinové atrakce. Vyrazit ale můžete i na procházku do přilehlé přírodní rezervace. Prohlédnout si zde můžete listnaté Hanučské lesy, geologické zajímavosti i Fontánu sedmipočetníků.

Nesebar nadchne milovníky památek

Dovolená ve městě Nesebar potěší zejména toho, kdo rád poznává cizí kultury a historické památky. Na dohled od nového a moderního města s hotely a potřebným zázemím se totiž nachází staré město s hradbami a architektonickými skvosty z dob antiky. Zajímavé jsou především dřevěné domy v úzkých uličkách, ale i rozličné kostely. Ve městě najdete kamenný kostel Krista Pantokrata, byzantské kostely s nástěnnými malbami i Baziliku z 5. století. Atmosféru ve městě pak doplňují pouliční umělci a útulné kavárny.

V Primorsku se vám po domově stýskat nebude

Primorsko není největší ani nejmodernější bulharské letovisko, svou domácí atmosférou ale každoročně láká tisíce českých turistů. „Primorsko je poměrně nové turistické letovisko, rozvíjet se začalo teprve před 30 lety, dnes už ale nabízí plnohodnotné služby a je mezi českými turisty velmi oblíbené. Většinou se zde proto domluvíte česky v obchodech i restauracích. Primorsko je tak ideální pro turisty, kteří se obávají komunikace v cizím jazyce,“ uvedl Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která nabízí last minute pobyty do Primorska i dalších bulharských letovisek. Přestože se ale Primorsko stále rozvijí, okolní příroda zůstala nepoznamenaná. Navštívit tak můžete chráněnou přírodní rezervaci Perla, která zaujme písečnými dunami, v nedaleké říční přírodní rezervaci Ropotamo zase můžete obdivovat vodní ptactvo a rostliny.

Sveti vlas poskytne více soukromí

Pokud toužíte spíše po klidnější dovolené a komornější atmosféře, vydejte se do malého a stylového městečka Sveti vlas. Můžete se kochat pohledem na vzdouvající se Balkánské pohoří, vyrazit na procházku do lesů nebo do blízkého Elenite, kde najdete starou pevnost. Sveti vlast ale nabízí i kvalitní koupání, pláže tu navíc nejsou přeplněné turisty. Vyrazit sem tak mohou i rodiny s malými dětmi.


 

Markéta Kohoutková

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress