Hlavní stránka

4 tipy na rodinnou dovolenou v roce 2015: hon na historický poklad nebo krmení slonů

(29.01.2015)

S příchodem nového roku bilancujeme předchozích dvanáct měsíců, ale zároveň si už plánujeme i ty nadcházející. Dáváme si mnohá předsevzetí, plánujeme nové cíle a začínáme přemýšlet už i o tom, jak strávíme tu prozatím nejlepší dovolenou s rodinou. Přinášíme proto několik horkých tipů podle průvodce Lonely Planet, které by v našem rodinném plánu na rok 2015 neměly chybět.

Tip: Hon na poklad v Britském muzeu v Londýně

Britské muzeum v Londýně patří mezi největší muzea historie a kultury, obsahuje totiž více než 7 milionů předmětů od nejstarších dob až po současnost. Je tedy možné si zde zároveň prohlédnout starožitnosti z dávného Egypta, oltář krále Richarda II. I významné renesanční Tizianovy obrazy. Pokud však nechcete se svými ratolestmi podniknout klasickou muzejní túru, můžete si všechny sbírky prohlédnout zábavnou a interaktivní formou zvanou Treasure Hunt. "Po stažení speciální aplikace Muzea mohou rodiče společně s dětmi řešit jednotlivé úkoly a hledat odpovědi na otázky z historie, které je zavedou k těm nejzajímavějším exponátům," prozrazuje Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem dovolených přes internet v České republice. Vstup do Britského muzea je navíc pro rodiče i děti v čase od 10:00 do 17.30 zdarma. Kromě muzejního dobrodružství jistě rodiny ocení také místní akvárium se žraloky a mořskými koníky, kde se vstupné pohybuje v průměru kolem 20 liber za osobu, nebo Královskou observatoř v Greenwich, jejíž návštěva je bezplatná.

Tip: Dobrovolníky ve Sloní svatyni v Thajsku

Pokud chcete zažít vyloženě netradiční a nezapomenutelnou rodinnou dovolenou, ve vašich vzpomínkách i v paměti dětí zůstane čas strávený v severní části Thajska zvané Sukothai. Právě tady totiž naleznete centrum pro chráněné a vysloužilé slony zvané BLES. Celé centrum je financováno právě návštěvníky, kteří zde mohou slony krmit, procházet se s nimi a pečovat o ně. Strávit zde mohou i několik nocí ve skromných banánových chatkách, které je třeba předem rezervovat. Poplatek za nocleh hosta za noc je 5 000 místních bahtů, tedy asi 3 450 korun a zahrnuje transfery na letiště, stravu v podobě thajských specialit a neomezenou dobu strávenou s opečovávanými zvířaty. Z Bangkoku, hlavní thajské turistické metropole, létá do těsné blízkosti BLESu dvakrát denně letadlo s délkou létu kratší než jedna hodina. Příjemné jsou rovněž dlouhé pláže v blízkosti města umožňující tolik oblíbené vodní radovánky.

Tip: Prázdniny podle Harryho Pottera

Pokud patří vaše děti či celá vaše rodina mezi ty, kdo četli s napětím celou ságu příběhů kouzelníka Harryho Pottera, pak byste neměli vynechat při letním cestování návštěvu tzv. Universal Studios v americkém Orlandu. Tento ráj filmových nadšenců, na jehož stavbě se podílel například Steven Spielberg, patří mezi nejlepší zábavní parky světa. Každý hoolywoodský trhák zde má své místo, můžete tedy prožít adrenalinovou jízdu za filmovou Mumií nebo zažít 4D příběh se Shrekem. Od léta 2014 je rovněž možné navštívit osobně Bradavice a užít si dobrodružných atrakcí včetně speciální horské dráhy, pokrmů z kouzelnického kotlíku a čarodějnického obchodu s kouzelnickými hůlkami či dalšími rekvizitami z oblíbeného dětského filmu. Rodinné vstupenky do zábavního parku se pohybují od 400 $ (cca 8 500 Kč) a lze zde předem zarezervovat speciální prázdninový pobyt s ubytováním včetně přijímacího dopisu do Bradavic a zdejšího slavnostního uvítání. Kromě tohoto zábavního parku se pak ve floridském Orlandu nachází také známý Disney World nebo vesmírné středisko. Pokud však nechcete za slavným kouzelníkem cestovat tak daleko, stačí navštívit Londýn, který nabízí řadu potterovských atrakcí.

Tip: Norská běžecká štafeta po vítězných stopách

Spousta rodin vyráží v zimě lyžovat na sjezdovky, často však zapomínají na kouzlo lyžování běžeckého. Nedalekým a krásným místem, které nabízí kilometry vzhledně upravených běžeckých tratí a divoké přírody kolem je například Norsko. Mezi nejoblíbenější místa zimních běžkařů tady patří třeba Sjusjøen se stovkami kilometrů stop od nejsnadnějších po vysoce pokročilé, ale také Holmenkollen nedaleko Osla. "Holmenkollen je výchozím bodem spousty běžkařů, pečlivě připravené dráhy jsou ve velké míře také nádherně osvětleny. Výhodou je, že běžkařské tratě jsou zdarma," říká Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která zprostředkovává také samostatné ubytování či letenky do mnoha destinací. Letenky do Osla lze v současné době pořídit v průměru od 6 000 Kč a kromě sportovního vyžití se zde najde i zajímavé Muzeum lyžování hned vedle futuristického skokanského můstku na Holmenkollen či slavné Muzeum vikingských lodí.


 

Markéta Kohoutková

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress