Hlavní stránka

Ve stopách Vinnetoua po Plitvických jezerech

(09.02.2014)

Neobyčejná zeleň, nespočet úchvatných vodopádů a sytě azurová barva vody - nejen na tyto přírodní krásy láká světoznámý jezerní areál Plitvických jezer, který je právem již od roku 1979 zapsaný na Seznamu světového přírodního bohatství UNESCO.

Něco málo o jezerech

Jezerní komplex leží na vápencovém podloží v proláklině, jejíž vznik se datuje do doby zhruba před osmi tisíci lety. Celé oblasti dala název říčka Plitvice, která ale neprotéká ani nespojuje žádné z jezer, nýbrž padá vysokým vodopádem do kaňonu u nejníže položeného jezera. Jezera jsou naplňovaná vodou z řek Bijela Rijeka a Crna Rijeka. 

Plitvice

Ráz jezer, vodopádů a okolní přírody prochází neustálou proměnou díky stále probíhající erozi a změnám klimatu. Ke vzniku bariérových teras, které jsou tak typické právě pro Plitvičky, výrazně přispívají unikátní bakterie obývající mech a trávu rostoucí na terasách, díky kterým tak bariéry narůstají až o 3 cm ročně.

Plitvice

Komplex je rozdělen na horní a dolní jezera, kterých je dohromady 16. Nejvýše položené Prošćansko jezero je zároveň i druhým největším. Dolní jezera vznikla zřícením stropů podzemních jeskyň a jejich následným naplněním vodou. V národním parku naleznete celkem na 140 vodopádů a 20 jeskyní.

Praktické informace

Do areálu národního parku Plitvická jezera se snadno dostanete dvěma oficiálními vstupy, u kterých pohodlně zaparkujete (placená parkoviště) a můžete se zde samozřejmě i občerstvit. Součástí vstupenky do národního parku je i mapka, podle které se můžete v areálu orientovat. Jsou zde vyznačeny prohlídkové trasy, autobusová i lodní doprava, která je zahrnuta v ceně vstupenky. Pokladny fungují denně od 7:00 do 18:00. Poté už je na vás, jakou doporučenou prohlídkovou trasu zvolíte. Můžete si nechat poradit od zaměstnanců národního parku. Tak jako tak je ale potřeba počítat spíše s pěti hodinami volného času, který je potřeba k prohlídce tohoto úžasného místa.

Plitvice

Pohybovat se po areálu je možné po vyznačených trasách, po dřevěných chodníčcích a mostech, které jsou zbudované tak, aby bylo možné obdivovat krásy jednotlivých vodopádů z bezprostřední blízkosti. Cesty jsou udržované a pohyb po nich je bezpečný. 

Plitvice

Vinnetou na Plitvičkách

Stříbrné jezero - zde byl ukryt známý poklad v jednom z filmových dílů o příbězích Vinnetoua a statečného Old Shatterhanda. Ve filmové podobě Pokladu na Stříbrném jezeře se objevilo hned několik Plitvických jezer. Ono Stříbrné jezero bylo ve skutečnosti jezero Kaludjerovac, které se nachází v dolní soustavě jezer. Jeskyni, kde byl ukryt poklad, najdete nedaleko tohoto jezera. Nejen jezero Kaludjerovac se v tomto filmu blýsklo. Byly to právě jezera Galovac a Kozjak, u kterých chtěli bandité pověsit Freda Engela, a probíhala zde i známá přestřelka. Kromě Plitvických jezer se známé „indiánky“ natáčely i v dalším neméně zajímavém chorvatském národním parku Paklenica, který se může stát vaším dalším objektem zájmu a turistickým cílem při pobytu v Chorvatsku.

Plitvice

Závěrem

Pokud zavítáte do Chorvatska a nebaví vás bezúčelné několikadenní povalování na pláži a opalování, rozhodně navštivte Plitvická jezera, kde matička příroda opravdu nešetřila krásou, kterou kdysi dávno rozdávala. Jedná se o unikátní jezerní soustavu, kterou nenajdete jen tak ve světě, natož v Evropě. A pokud jste nenapravitelní milovníci přírody a dlouhých procházek, rozhodně nesmíte minout ani národní park Paklenica, o kterém zde již byla zmínka. A že je Chorvatsko plné dalších přírodních krás a národních parků, o tom se můžete sami přesvědčit právě jejich návštěvou!

Článek vznikl ve spolupráci s CK Mundo, která nabízí poznávací zájezdy do Chorvatska


 

Barbora Nová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress