Hlavní stránka

Étretat

(19.01.2014)

Bílé útesy Doverské patří mezi několik nejdůležitějších symbolů Anglie: královskou rodinu, parlament a pak ty bílé Doverské útesy. Jejich protějškem ve Francii je pak Alabastrové pobřeží.

O útesech Doverských se skládají písně, točí filmy a Angličané je od počátku své historie chápou jako hradbu, která tvoří hranici ostrova, jakousi zeď chránící zemi proti nájezdníkům.

Dover - přístav a útesy

Dover - přístav a útesy

Francouzké pobřeží Côte d`Albâtre je ovšem neméně romantické, krásné, strmé a od nás mnohem dostupnější. Pobřežní čára s nejatraktivnějšími skalisky začíná u Le Tréport východně od města Dieppe a pokračuje západně k městečkům St-Valéry, Fécamp a k nejatraktivnějšímu místu Étretat.

Étretat

Étretat

V bezprostředním okolí tohoto malebného městečka najdete ty nejzajímavější útesy, brány, jehly i tunely ve skalách. Centrum městečka s tržištěm a starými dřevěnými "halles" je jen pár kroků od pláže. Po obou stranách široké otevřené zátoky se tyčí majestátní skalní útvary, které nejspíš budete znát z vyobrazení turistických brožurek.

Falaise d`Aval

Falaise d`Aval

Západním směrem můžete vystoupit po stezce na Falaise d`Aval. Směrem do vnitrozemí se odtud nabízí pohled na travnaté louky a pastviny, které ovšem dnes slouží z velké části jako golfová hřiště. Na okraji útesu lze zahlédnout ještě německou pevnost chránící pobřeží za Druhé světové války a při pohledu zpátky na městečko Étretat se otevře výhled na Falaise d`Amount, který Maupassant kdysi prý přirovnal ke slonovi nořícímu svůj chobot do oceánu. Na samotný útes se dostanete k malé kapličce po pěšině vedoucí z města a nebo trochu oklikou autem po dobře značených, ale úzkých cestičkách mezi zahradami a rodinnými domy.

Falaise d`Amount

Falaise d`Amount

Kaple na Falaise d`Amount

Kaple na Falaise d`Amount

Měkká hornina Alabastrového pobřeží ale podléhá závratným tempem erozi. Pokud tedy chcete spatřit romantické bílé skály na břehu Lamanšského průlivu, měli by jste si pospíšit. Je docela pravděpodobné, že za nějakých sto let to tu bude vypadat úplně jinak.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress