Hlavní stránka

Ekohotel LEAPrus 3912 na Elbrusu je otevřen

(05.11.2013)

Na jižní straně nejvyšší hory Ruska - Elbrusu, ve výšce téměř 4000 metrů nad mořem, vyrostl v září 2013 ekohotel nazvaný LEAPrus 3912. Název je slepencem jména italské firmy, která jej vyrobila, a druhé slabiky jména hory. Číslo udává skutečnou výšku stavby v metrech nad mořem. Zadavatelem stavby byla ruská Korporace pro rozvoj Severního Kavkazu.

Tento nový luxusní hotel je ekologický a nabízí hezké výhledy na panorama Kavkazu. Podle některých (západních) zdrojů, uvádějících, že Elbrus leží v Evropě je i nejvýše položeným hotelem Evropy.

Hotel se nachází na jižní straně hory a neaktivní sopky Elbrus, Nad ním se vyjímá dvojvrchol Elbrusu (západní s 5 642 m n. m. a východní s 5 621 m n. m.).

Pro srovnání, v roce 2012 otevřená chata na Mont Blanku byla postavena v nadmořské výšce "jen" 3 835 metrů.

Komplex na Elbrusu se nachází na normální výstupové trase hory, na jižním ledovci, jen pár set metrů od bývalé chaty Priut 11, která v roce 1990 vyhořela a již nebyla znovu obnovena.

Hotel LEAPrus 3912 vyprojektovala a zároveň postavila italská firma LEAPfactory. Tvoří ho čtyři samostatné prefabrikované tubusy, součástí je i zabudovaná čistička odpadních vod. Komplex nabízí návštěvníkům celkem 49 lůžek a restauraci. Jednotlivé části hotelu byly vyrobeny v Itálii. Na svahy hory je dopravil vrtulník. Montáž provedl tým specialistů v červnu 2013.

Kvůli drsným podmínkám byla při výrobě tubusů použita vysoce odolná sendvičová konstrukce ze sklolaminátu a pryskyřice.

Hotel je energicky soběstačný: využívají se fotovoltaické panely, sofistikované jsou jak potrubní rozvod pro centrální větrání s rekuperací tepla, tak i LED osvětlení. Zásobárna vody je z roztátého sněhu... Všechny průhledné povrchy jsou vyrobené z pryskyřičných desek odolných proti poškrábání.

Dva tubusy slouží jako noclehárna a salonek pro hosty, palandy jsou podle počtu hostů nastavitelné pro maximální pohodlí. Ve třetím tubusu je umístěna restaurace a ubytovací jednotky hotelového personálu, ve čtvrtém jsou zabudované záchody a sprchy. Vše bylo celkem citlivě (při pohledu ze země) zasazeno do vysokohorské krajiny, s panoramatickými výhledy na pohoří Kavkazu. Přesto podle mého názoru vypadá z výšky jako parkoviště s cisternami a ne jako ubytovací komplex vysoko v horách. Ale to je věc názoru.

O tom, zda je nejvyšší horou Evropy ruský Elbrus (5 642 m n. m.) nebo francouzský Mont Blanc (4 810 m n. m.), vedou geografové spory již desítky let. Spor se odvíjí od toho, kudy je definována hranice mezi Asií a Evropou a právě průběh této hranice je poněkud sporný.

EU tvrdí, že Elbrus je součástí Evropy, naši a "východní" geografové se domnívají, že hranice světadílů jde po jeho severním úpatí. Tím pádem by se nacházel celý Velký Kavkaz včetně Elbrusu v Asii. A nebo by byla hranice vedena takzvanou Kumomanyčskou sníženinou - Kuma je řeka, Manyč také, takže by hranice šla přes tyto řeky, ještě trochu severněji od úpatí Kavkazu (tak se to učilo v našich školách). Tvrzení, že Elbrus je nejvyšší horou Evropy, vzniklo zcela jistě špatnými překlady odborné literatury, zejména z USA.

Ať tak či onak, nový hotel na Elbrusu představuje pro vysokohorské turisty vhodnou základnu i jedinečnou atrakci ať už leží v Evropě nebo Asii (na každý pád leží na jihu Ruska).

Všem, kteří se do této oblasti chystají přeji příjemnou cestu a šťastný bezpečný návrat tam, kde všechny cesty začínají - domů.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress