Hlavní stránka

Odešel Miloslav Pečinka - malíř cest

(29.05.2013)

Poněkud se zpožděním, jak už se to někdy stává, jsem dostal do Ameriky zprávu o tom, že 7. května zemřel v Liberci akademický malíř Miloš Pečinka. 

Umělec, známý zejména svými obrazy, kresbami a grafikou z cest po někdejším Československu a mnoha cizích zemích, se narodil v roce 1924 v Ostravě do rodiny, jejíž členové měli vždy blízko k výtvarnému umění. Jeho strýc František Pečinka patřil k známým českým malířům - impresionistům druhé poloviny 19. století a mezi jeho blízké přátele v Luhačovicích, kde žil, patřili tehdejší významní malíři a spisovatelé, například Alois a Vilém Mrštíkové. 

Miloš, který už od mládí projevoval značný talent k výtvarné práci, se po 2. světové válce stal studentem Akademie výtvarných umění, kde byl žákem známého malíře a ilustrátora Vlastimila Rady. Školu ale musel z politických důvodů v roce 1949 opustit a dokončil ji pak až o dvacet let později. V padesátých a šedesátých letech 20. století působil jako výtvarník a pedagog na Ostravsku a později odešel do Jihlavy a byl dlouhá léta učitelem výtvarného oboru na Lidové škole umění v Chotěboři, kde měl i svůj ateliér. 

Miloslav Pečinka

O Miloši Pečinkovi se dá právem říci, že byl malířem cest a krás světa. Ke svým cestám po tehdejším Československu, při kterých vyhledával malebná místa naší vlasti, používal obskurní vozítko Trabant kombi, ve kterém měl uložené své malířské potřeby. Kromě jižní Moravy, kterou měl nejraději, zajížděl rád i na Slovensko a do mnoha zemí, které byly tehdy "povolené" a ve kterých si nacházel zajímavá místa. 

Se svým "malířským Trabantem" vyrážel do Maďarska, Bulharska, kde ho zaujal například malebný Nesebar, do Polska. ale často i do Německa, kde maloval například na Usedomu u Baltického moře nebo v Drážďanech a Budyšíně. A po roce 1989 i do dalších zemí - Jugoslávie, Rakouska, Francie a Španělska. Své oleje, akvarely a kresby vystavoval na mnoha místech doma i v zahraničí a dnes jsou v mnoha galeriích a soukromých sbírkách. 

Za své práce obdržel i několik mezinárodních ocenění - z Belgie, Francie a Kanady. Miloš Pečinka byl i výborným ilustrátorem, který vyzdobil svými perokresbami knížku historika a badatele A. Šimky o působení jihlavského misionáře A. Strobacha mezi domorodci na ostrovech Pacifiku, a ilustroval i knížku mé "cestovní poezie" Pozdravy z cest. 

Jeho kresby z cest světem se objevovaly po léta i v našich celostátních časopisech. Měl dobré přátele mezi mnoha známými umělci - patřila k nim například malířka Míla Doležalová, ilustrátorka nádherné knihy indických bájí a pověstí V. Miltnera. A také známí šperkaři, keramici a další kumštýři, například flétnista Václav Žilka nebo národní umělec, malíř Cyril Bouda. Měl jsem to štěstí, že mě s některými z nich seznámil při našich společných cestách a vernisážích. Miloslav Pečinka odešel jen zdánlivě - ve skutečnosti zůstává ve svém díle s těmi, kterým přinášel celý život radost a potěšení.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress