Hlavní stránka

Potrava pro duši a na cesty

(26.02.2013)

Mnozí z nás, zejména ti dříve narození, kteří neměli v dobách totality příliš možností cestovat do zahraničí, si často nahrazovali cesty do exotických zemí četbou knih.

Jako kluci jsme hltali dobrodružné knížky pánů Julese Verna, Karla Maye či R. L. Stevensona a Jacka Londona - ale také třeba Františka Flose nebo L. M.Pařízka a Alberto V.Friče.A s pomocí bujné fantazie a krásných ilustrací pana Buriana jsme se zatajeným dechem objevovali vzdálené kontinenty, ostrovy a tropické země. S přibývajícím věkem pak přišlo víc touhy po podrobnějším poznání cizích zemí a nastoupila četba cestopisů - od Kořenského a Holuba přes Jana Havlasu a F. A. Elstnera k Hanzelkovi a Zikmundovi či Stinglovi.... 

Ten výčet autorů by určitě měl mnoho jmen. A mnohé z těch cestopisů, na které tehdy nebylo dost financí, abych si je mohl všechny zařadit do své knihovničky, jsem si půjčoval v knihovně a jen nerad po dvou týdnech vracel. Podle ohmataných průvodních lístků plných jmen, se na ně těšili už další přátelé cest po cizích zemích.

Mnohé z těch oblíbených cestopisů se mi podařilo později získat - ty starší a vzácnější hlavně v antikvariátech, kde se občas objevily. V Jihlavě, která je dnes jako krajské město správním i kulturním centrem kraje Vysočina, býval kdysi velký a dobře zásobený antikvariát, který byl ovšem už před lety uzavřen a nahradilo ho jen menší antikvární oddělení při jednom z knihkupectví. To ale také před pár lety skončilo z finančních důvodů svou činnost a od té doby museli jihlavští milovníci starších knih odjíždět do antikvariátů v Praze, Brně a dalších městech.

Teď se ale konečně dočkali změny k lepšímu. V Jihlavě byl nyní otevřen nový samostatný antikvariát s názvem ,,Krmítko pro duši". Jak už napovídá název, najdou se tu knížky všech žánrů, staré i novější, jaké bychom asi marně hledali (a určitě ne za tak příznivě nízké ceny) v leckterých běžných knihkupectvích. 

Pokud při svých cestách Vysočinou zavítáte do Jihlavy, určitě se vyplatí po návštěvě zajímavých historických památek, jakými je například prohlídková trasa po středověkých hradbách či známém jihlavském podzemí a gotické městské bráně, najít si také čas na návštěvu antikvariátu v Husově ulici č. 40 nedaleko historického centra Jihlavy.

Antikvariát má totiž také oddělení cestopisné literatury, ve kterém nechybějí ani knižní průvodci, mapy a fotografické publikace. Takže pokud právě sháníte marně chybějící starší cestopis do své knihovny, může se vám stát, že budete mít štěstí a ,,svou" knížku najdete právě zde. Pracovníci prodejny samozřejmě zodpovědí rádi dotazy na knihy také emailem, na adrese LCyprisova@seznam.cz. A pokud byste nedostali to, co si zrovna žádáte? Nevadí, výběr je veliký a možná si vyberete jinou z knih, která vám zpříjemní čas na dalších cestách světem.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
16:57 27.02.Krmítko pro duši Upřesnění 
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress