Hlavní stránka

Eiffelova věž: milovaná i zatracovaná

(16.02.2013)

Paříž se může pyšnit řadou zajímavých míst, ale pouze jednou dominantou. Těžko říci, zda měl v roce 1886 Gustav Eiffel tušení, že návrh jeho kovové věže se stane jednou z nejdůležitějších staveb novodobé historie. Za jejím vznikem však nejprve stálo sté výročí Velké francouzské revoluce a také Světová výstava, která se u této příležitosti konala roku 1889. Tehdy se soutěže o národní dominantu zúčastnilo 107 projektů.

Stavba začala 28. ledna 1887 a o dva roky později již stála ve městě nad Seinou Eiffelova věž. Milovaná i nenáviděná, stala se symbolem, bez kterého si dnešní Paříž umí málokdo představit.

Přestože dnes má mnoho napodobenin po celém světě (věž se stala inspirací i pro Petřínskou rozhlednu), v 19. století byla předmětem mnoha diskusí, velmi ostře ji odsoudili např. pařížští estetici. Také známý básník Paul Verlaine objížděl věž obloukem, aby se na ni nemusel dívat. Zde je na místě říci, že to šlo zřejmě dost těžko, neboť do roku 1931 (kdy byla dokončena stavba Empire State Building v New Yorku) byla tato kovová konstrukce nejvyšší stavbou světa. Přes všechny rozporuplné reakce ale můžeme říci, že dnes je stavba a přilehlý park oblíbeným místem, kam chodí místní i turisté.

Ať je léto nebo časný podzim, na pečlivě střižené zelené trávě najdete odpočívající studenty, zamilované dvojice nebo kolem běhající povykující děti. Nemluvě o sportovcích, kteří protahují své tělo joggingem nebo zkrátka jen procházkou se psím kamarádem. Pokud se budete chtít také trochu zadýchat, můžete vystoupit na vrchol "Eiffelovky" vlastními silami. Do třetího patra vede 1 665 schodů a z jejího vrcholku (324 metrů včetně antény) se Vám nabídne překrásný pohled do pařížských ulic. Pokud se vám však do tolika schodů nechce, můžete využít jeden z výtahů, případně zvolit kombinaci půl na půl.

Město nad Seinou jako nejromantičtější místo na světě

Návštěvu nelze než doporučit. Vždyť Paříž má pověst nejromantičtějšího města na světě a uvnitř "železné dámy", jak jí Pařížané někdy přezdívají, si řeklo své "ano" nemalé množství dvojic. Mezi ty nejslavnější patrně patří hvězda filmu Mission Impossible Tom Cruise s krásnou tmavovláskou Katie Holmes, přestože zrovna jim štěstí nepřinesla (dnes jsou rozvedeni). Pár během svého zasnoubení večeřel v restauraci Julese Verna, která se nachází ve druhém poschodí. Ta patří mezi nejlepší restaurace v Paříži a proto i její menu osloví i ty největší světové osobnosti.

No a vrátíme-li se zpět k neoblíbenosti Eiffelovy věže, jedním z pravidelných návštěvníků restaurace byl také slavný spisovatel Guy de Maupassant. Důvod jeho návštěv byl přitom prostý. Restaurace byla prý jediným místem v Paříži, odkud se na věž nemusí dívat.

Kráva na vrcholku věže, létající krejčí a jiné experimenty

Stačilo přitom málo a věž mu ve výhledu nemusela tak dlouho bránit. Původní plány byly mnohem skromnější, měla stát pouhých 20 let (do roku 1909). Časem ale nabyla tak obrovského významu, že na břehu řeky Seiny stojí dodnes.

Během let na ní bylo instalováno různé osvětlení a věž tak nejen během vánočního období zdobí tuto pařížskou čtvrť. Tak jak tomu bylo kdysi, názory na ní se liší i dnes. V poslední době se hodně mluvilo o tom, že by se nechala zarůst břečťanem a stala by se tak symbolem ekologického přístupu. Koneckonců, nebyl by to experiment první. 

Roku 1968 byla třeba na vrchol vytažena kráva, která měla naučit lidi kupovat mléčné výrobky. Na její vrchol také vyšplhala skupinka horolezců (bez použití schodů) a mezerou mezi nohami věže prolétla letadla (méně či více úspěšně).

Zmínit musíme také bláznivý pokus krejčího Reichelta, který chtěl z jejího vrcholku slétnout v plášti, nahrazujícím křídla. Místo osvobozujícího letu však nalezl pouze svou smrt. Lze tedy čekat, že i v dnešní době se nějakých dalších zajímavostí jistě dočkáme. A ať už to bude nové osvětlení nebo postupná proměna v "dýchající" zelenou věž, rozhodně toto místo během své návštěvy navštivte. Protože kdo Eiffelovu věž neviděl, jako by v Paříži ani nebyl.

Článek vznikl za přispění CK Mundo, která pořádá poznávací zájezd Paříž.


 

Hana Dekojová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress