Hlavní stránka

Na asistenci pojišťovny máte nárok v zahraniční, na silnici i doma v obýváku

(06.01.2013)

Asistenční služby nejsou pouze doménou pojištění vozidel, máte na ně nárok i v rámci svého cestovního pojištění či pojištění domácnosti a nemovitosti. Slouží všude tam, kde řešením škody není jen výplata pojistky. Příkladem, kdy se asistenční služby vyplatí, může být hospitalizace v zahraničí, kde byste se sami nedomluvili. Nebo také právní pomoc poté, co vám soused vytopí byt. Připravili jsme pro vás několik rad ukazujících, ve kterých případech se na pojišťovnu lze obrátit po telefonu.

Asistenční služba je jedním ze základních prvků pojištění. Mnoho lidí však o její existenci v rámci své pojistky vůbec neví. Nebo přinejmenším netuší, ve kterých případech se v rámci asistenčních služeb na svou pojišťovnu může obrátit. "Ocitnete-li se během zimní dovolené nešťastnou náhodou v nemocnici, v rámci asistenčních služeb vám pojišťovna pomůže s komunikací během léčení. Jste-li hospitalizováni v zemi, jejíž místní jazyk je vám úplně cizí, takovou pomoc dozajista oceníte," přibližuje užitečnost asistenčních služeb u cestovního pojištění Petr Baný, generální ředitel Triglav pojišťovny. "Jiným případem využití asistenčních služeb může být právní asistence u pojištění domácnosti, když se vám o den opozdí složenka na plyn a plynárna vás kvůli tomu na celý měsíc odpojí," doplnil Baný.

Pobyt v zahraniční nemocnici

Základem každého cestovního pojištění je úhrada nákladů na léčení, přepravu do nemocnice či zpět do vlasti a právě pomoc při nenadálých situacích po telefonu. Samotný úraz na sjezdovce, který znamená nutnost hospitalizace, je pro každého nepříjemnou zkušeností. Pokud jste navíc lyžovali v zahraničí, kde neovládáte místní jazyk, další problémy mohou nastat při komunikaci v nemocnici. V rámci asistenčních služeb máte v takových situacích 24 hodin denně k dispozici pomoc pojišťovny po telefonu. Ať už se nacházíte v italské či třeba francouzské nemocnici, můžete kdykoli využít operátora na telefonu, který se s místním lékařem domluví. Samozřejmostí asistenční služby je i zpráva vaší rodině, která za vámi může v případě nutnosti eventuálně dojet.

Zabouchnuté klíče či prasklá trubka

S pojištěním domácnosti si asistenční služby spojuje málokdo. Přitom je zde zajištění služeb v souvislosti s případnou pojistnou událostí vlastně logické. První reakcí při zabouchnutí dveří bytu bez klíče v kapse je zvednutí telefonu. Místo abyste však volali a následně platili zámečníkovi, využijete svých asistenčních služeb. Pojišťovna by vám měla zajistit veškeré služby, nezbytné k návratu do vaší domácnosti. A pokud je zapotřebí provést nějakou službu přímo v domácnosti, například při nenadálé havárii, využití asistenčních služeb může rovněž přijít vhod. Asistenční služby v rámci pojištění domácnosti kryjí také péči pro nepohyblivé osoby, taxislužbu mezi nemocnicí a bytem, nebo organizaci chodu domácnosti a péči o domácí mazlíčky.

Soudní spor kvůli sousedským škodám

Specifickou složkou pojištění domácnosti i nemovitosti může být právní pomoc ve formě zajištění právního zastoupení. Může jít o případ, kdy sousedovi praskne pračka, a vy se chcete domoci náhrady škody, protože vám zničil nábytek. Dalším příkladem pak mohou být tahanice v rámci chatových osad. I k chatám, které trvale neobýváte, se dnes dá sjednat pojištění nemovitosti s asistenční službou. Získáte tak pomoc třeba v situacích, kdy dochází k problémům při udržování osadní vegetace, nebo právním sporům při rozvoji osad, zejména společné infrastruktury. Pojišťovna vám v takových případech nabídne organizaci mimosoudního i soudního řešení sporů a uhradí do určité výše náklady na advokáta i soudního znalce. Platbou nízkého pojistného tak předejdete částkám za řízení, které i v případě rychlého jednokolového soudu dosahují desítek tisíc. A i pokud k němu dojde, pojišťovna vám zaplatí část nákladů.

Porucha vozu při cestě na zimní dovolenou

Porucha vozidla stovky kilometrů od domova je noční můrou řady řidičů. Velmi nepříjemné může být už i výměna píchnutého kola po setmění či v chladném počasí. Když pak ale dojde k poruchám pod kapotou, rady si ví už jenom málokdo. Asistenční služby u pojištění vozidla jsou ale hlavně pojistkou toho, že vaše cesta neskončí už v momentě, kdy dojde třeba jen k nepatrné škodě, po které vaše vozidlo zůstane nepojízdné. U asistenčních služeb je třeba znát úroveň pojistného krytí, která se může lišit jak mezi pojišťovnami, tak mezi samotnými produkty pojišťoven. Asistenční pomoc může být poskytována v případě nedostatečného množství provozních náplní, vybití akumulátoru, úniku vzduchu z pneumatik či zlomení nebo ztráty klíčů. Může, ale také nemusí být nabízena v případech poruchy vozidla. Volat se dá v případech nouze i na účet volaného, řidiči tak nemusí mít strach, že se jim volání z telefonu prodraží.


 

Tomáš Školek

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress