Hlavní stránka

České lyžaře láká bavorský Velký Javor

(01.01.2013)

Velký Javor (německy Großer Arber) je hora ležící v pohoří Šumava ve spolkové zemi Bavorsko. Jedná se o nejvyšší vrchol celého pohoří. Nachází se 5 kilometrů západně od hraničního města Bayerisch Eisenstein (Bavorské Železné Rudy).

Vrchol tvoří čtyři skupiny skal: Großer Arber, Bernstein, Richard Wagner-Spitze a Ostspitze. V blízkosti hlavního vrcholu jsou dvě kruhové věže (televizní vysílač, radarová a meteorologická stanice) a kaple sv. Bartoloměje z roku 1956.

Z Velkého Javoru se návštěvníkům naskýtá dokonalý kruhový výhled na řadu vrcholů Bavorského lesa i Šumavy a na dvě ledovcová jezera - Velké a Malé Javorské (Großer und Kleiner Arbersee) na bavorské straně.

Velký Javor německy Großer Arber

Velký Javor německy Großer Arber

Čeští turisté si velmi oblíbili největší bavorský lyžařský areál pod Velkým Javorem (1456 m n. m.) nedaleko česko-německých hranic. Z lyžařů, kteří sem v sezóně jezdí, tvoří Češi minimálně 40 %, v některých dnech až 55 %. Vleky na Velkém Javoru, kde je k dispozici 15 kilometrů sjezdovek, se opět rozjely v sobotu 15. prosince 2012.

Skipas pro dospělého lyžaře podražil (od prosince 2012) na 30 eur na den /asi 760 Kč/. Nedaleký největší český šumavský areál na Špičáku s 8,5 kilometry sjezdovek zavedl od 15. prosince 2012 cenu 540 Kč.

Velký Javor německy Großer Arber

Velký Javor německy Großer Arber

Největší novinkou na bavorské straně je panoramatický výtah pro starší a handicapované, který umožní bezbariérový přístup od kabinkové lanovky do obou restaurací na vrcholu Javoru. Dalšími novinkami jsou nová dřevěná restaurace uprostřed svahů, 360stupňová web kamera na úpatí i vrcholu s maximálním rozlišením a vylepšení více než kilometr širokého i dlouhého Dětského světa, který byl letos vyhodnocen mezi 120 zimními areály v 11 zemích jako nejlepší a nejbezpečnější v Evropě. Čeští lyžaři jsou také velmi zajímavými klienty i pro místní restaurace. Areál má internetové stránky v češtině i česky mluvící obsluhu na svazích i v restauracích.

Kromě Čechů, kteří přijíždějí zejména z Plzeňského a Jihočeského kraje, je podíl dalších cizinců necelých 15 % (hlavně Nizozemců, kteří v létě přijíždějí i na Plzeňsko stanovat a rádi vyjíždějí na výlety do okolí Plzně).

Velký Javor německy Großer Arber

Velký Javor německy Großer Arber

Bavorský areál pod Javorem nabízí také 1 400 metrů dlouhou sáňkařskou dráhu s vlastní sedačkovou lanovkou, kde si lze půjčit dva druhy saní.

Celoročně otevřený Velký Javor, který investoval od roku 2000 do renovace a vybavení přes 800 milionů Kč, navštíví v zimě asi 300 tisíc lidí, v létě pak asi 200 tisíc návštěvníků. Parkoviště jsou pro celkem 1 500 automobilů a 25 autobusů a v zimě jsou provozována zdarma.

Lákadlem i pro české návštěvníky Šumavy je ve dnech 26. a 27. ledna 2013 konání (v bavorském areálu) Evropského poháru mužů v obřím slalomu. Přijeďte již nyní nebo mezi Vánocemi a Silvestrem, po novém roce nebo třeba na závody Evropského poháru. Lyžovat zde lze každoročně až do dubna.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress