Hlavní stránka

Druhá Země na obzoru? No…

(01.12.2012)

Astronomové objevili planetu, na které by mohl existovat mimozemský život. Nachází se prý jen 42 světelných let od nás, což je z vesmírného hlediska "za rohem" a podle vědců jsou na ní zatím nejpodobnější podmínky jako na naší planetě Zemi.

Planetu s poetickým názvem HD40307g objevil mezinárodní tým německých a britských astronomů v souhvězdí Malíře. Je asi sedmkrát těžší než naše Země a obíhá kolem svého slunce HD40307 v podobné vzdálenosti jako Země, takže na ní dopadá podobné množství slunečního záření jako na tu naší. Na HD40307g také dochází ke střídání dne a noci, protože planeta rotuje kolem své osy stejně jako Země.

"Hvězda HD40307 je dokonale nečinný bílý trpaslík. Není proto důvod, aby na planetě HD40307g nebylo klima jako na Zemi," sdělil vedoucí týmu astronomů Guillem Angla-Escude z univerzity v německém Goettigenu (podle listu Daily Mail).

V objevené soustavě kolem slunce, oranžového trpaslíka HD40307, rotuje celkem šest planet a HD40307g ho oběhne za 200 dní. Mimo naši sluneční soustavu bylo objeveno už na 800 planet, ale jen pár z nich se nachází stejně jako HD40307g v obyvatelné zóně, a ještě výjimečnější jsou ty, které rotují kolem své osy.

"Tahle planeta je zatím nejblíže zóně, ve které kolem Slunce obíhá naše Země," doplnil astronom Hugh Jones z britské univerzity v Hertfordshire. "Obrovsky to zvyšuje šance, že jsou na ní dobré podmínky pro život." Já bych s nadsázkou doplnil, že snad na ní neexistují politické strany.

Objev HD40307g astronomové zveřejnili v odborném časopise Astonomy and Astrophysics. Existenci planety zaznamenali pomocí teleskopu La Sila (je umístěný v chilské poušti Atacama) a pomocí k němu připevněného spektrografu.

No zdá se mi to poněkud podivné. Prý za rohem! Jak se to vezme. Naše nejbližší hvězda Sirius je vzdálená od Země jen 4.5 světelného roku a naší současnou technikou by jsme k ní letěli poměrně dlouho - 2 600 let!

Tak tento objev nás asi od 21. prosince 2012 nezachrání. Je otázkou, cože se to bude kolem tohoto dne, deset dní před koncem roku 2012 na naší planetě dít? Pokud vím, tak staří Mayové chápali čas cyklicky, takže tento den zřejmě podle nich znamená poslední, třináctý cyklus tzv. Dlouhého počtu, který započal dnem 11. srpna 3114 př. n. l, takže se kalendář přetočí zase na začátek a jak by řekl Václav Klaus - pojedeme dál!


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress