Hlavní stránka

Abertamy chtějí zapsat středověký důl Mauricius na seznam UNESCO

(19.09.2012)

Abertamy jsou malé město v okrese Karlovy Vary, které má asi 1140 obyvatel. Patří k němu i místní část Hřebečná. Jsou vysoko položeným sídlem (840 m n. m.) a rekreační střediskem na hřebenu Krušných hor, 8 km severovýchodně od Nejdku.

Abertamy mají velké plány s unikátním středověkým cínovým dolem Mauricius u osady Hřebečná. Na zpřístupnění jeho chodeb, které bude stát sedm milionů Kč, by obec chtěla získat až devadesátiprocentní evropskou dotaci. Zároveň se snaží také o to, aby se důl dostal na seznam hornických památek UNESCO.

Vlajka a znak obce Abertamy Vlajka a znak obce Abertamy

Vlajka a znak obce Abertamy

Vedení obce věří, že by Abertamy příspěvek mohly získat. I proto vzniká projekt, který počítá s vytvořením schodiště do šachty a opravou domu, který se nad Mauriciem tyčí.

Dům zatím chtějí místní radní ponechat v původní podobě a chtějí se soustředit hlavně na štolu. Pak přijdou na řadu etapy oprav a úprav, které by návštěvníky zavedly do dalších pater dolu. Ten má na svém konci sedmnáct metrů vysoký a dvaadvacet metrů dlouhý portál. V dole je také obrovský dóm s jezerem, který je tak rozlehlý a vysoký, že by se do něj vešel například abertamský kostel.

Portál Mauricia

Portál Mauricia

Lidé by se k portálu dostali soustavou chodeb, ty samé by je pak vyvedly zpět na povrch. To však není jediná možná návštěvnická trasa. Další by turisty z dolu vyvedla v dolní části Hřebečné.

Štola Mauricius

Štola Mauricius

Unikátně zachovalý Mauricius je jednou z památek, která by se mohla dostat na seznam UNESCO. K možnému zápisu připravuje hornické skvosty z české i německé strany Krušných hor projekt Montanregion Erzgebirge, který připravila sasská iniciativa. O uznání na světové úrovni bude společně s Mauriciem bojovat možná i Královská mincovna v Jáchymově, Zlatý kopec u Božího Daru nebo Vlčí jámy v Horní Blatné.

A že to zastupitelé i ze sasských obcí myslí vážně, stvrdili nedávno svým podpisem v Královské mincovně. Lidé z pracovní skupiny vybrali před třemi roky (2009) vhodné památky a začali objíždět obce a přesvědčovat radní a zastupitele, aby se zapojením projektu souhlasili. Vybraných lokalit je nyní šest, původně jich bylo ale daleko víc. Některé odpadly hned, jiné zůstaly stát na půlce cesty (např. jedním z měst, jehož zastupitelé účast v projektu odmítli, byl Ostrov).

Štola

Štola

Mauricius není jediným hornickým pozůstatkem, o který Abertamy kdy usilovaly. Stát už na ně převedl štolu Jeroným, která leží v severním okraji obce. Abertamy ji získaly proto, že tam využívají okolní pozemky (například ten, na kterém se nachází parkoviště sloužící především v zimě - běžkařům.

Štola s netopýry

Štola s netopýry

Podzemí Karlovarského kraje je protkáno stovkami kilometrů starých důlních chodeb. V současnosti je veřejnosti přístupný jen malý zlomek z nich - jáchymovská štola číslo jedna dolu Svornost, známá rovněž jako Barbora. Ta vznikla v letech 1950 až 1953 jako průzkumná štola při hledání nových ložisek uranové rudy. U bývalého horního města Čistá na Sokolovsku se několik let pracuje na zpřístupnění dolu Jeroným z poloviny 16. století.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
15:49 12.03.  
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress