Hlavní stránka

Za pamětihodnostmi hlavního města Abu Dhabi

(29.07.2012)

Perfektní asfaltová pouštní silnice, jaké jsou tady ve Spojených arabských emirátech prakticky všude, se po několikahodinové cestě okrovou pouští stáčí k mořskému pobřeží. Objevuje se rafinerie nafty, pak nad písečnými dunami začínají vyrůstat první výškové domy a poté supermoderní věže mrakodrapů. Jsme v hlavním městě emirátu Abu Dhabi (místní ho vyslovují Abu Zabí), které je zároveň hlavním městem všech sedmi emirátů, tvořících tento prosperující ropný stát. Tento novodobý symbol jeho bohatství nás ale teď nezajímá. Není tady sice příliš starých památek, ale věříme, že i mezi moderními ulicemi a výškovými hotely se dá najít ještě hodně z původního světa arabského orientu.

Město samo bylo ještě zhruba před padesáti lety jen větší rybářskou vesnicí - dnes už má téměř milion obyvatel a samozřejmě i mezinárodní letiště. Abu Dhabi je od roku 1793 sídlem vládnoucích šejků. Ten současný, šejk  Khalifa  bin Zayed al Nahyan, který sídlí v nádherném paláci na kraji starého města, je také navíc voleným vládcem všech sedmi emirátů.

Naším prvním cílem je Velká mešita, která patří mezi nevětší pamětihodnosti tohoto města a kterou by měl asi vidět každý, kdo do hlavního města zavítá. 

Přestože tato velkolepá stavba je stará jen několik desítek let, je největší a nejkrásnější mešitou ve městě. Objevuje se před námi na nevysokém pahorku, odkud je pěkný výhled na město a už zdálky svými stěnami, kopulemi a minarety, vysokými čtyřicet metrů, připomíná Tádžmahál.

Kolem  bazénků a fontán vcházíme vysokým lomeným obloukem brány  do rozlehlé předsíně, kde je všem ženám zapůjčen černý oděv, aby se mohly (kromě obličeje) příslušně zahalit. Muži, pokud mají jen šortky, si  povinně berou slušivý typický bílý plášť. A pak už procházíme rozlehlým nádvořím, vyloženým mozaikovými dlaždicemi z mramoru.

Věže minaretů, hlavice sloupů i stěny uvnitř jsou bohatě zdobeny zlatem. Jak se dozvídáme od arabského průvodce, na výzdobu této mešity bylo při její stavbě použito sedm tun zlata - toho je hodně i na stěnách a sloupech. Podlaha mešity je pokryta nádherným kobercem také s bohatou květinovou a ornamentální výzdobou, který prý je největším na světě, tkaným z jednoho kusu.

Návštěvníci mají přístup jen do hlavních vyhrazených částí Velké mešity, ale na libovolnou dobu a nikdo nám také nebrání - jako ostatně všude v emirátech, abychom fotografovali nebo filmovali jak je libo.

Další cesta za poznáním Abu Dhabi nás vede na hlavní náměstí Al Fahrí s úpravným parkem. Zde stojí bíle natřené  stylizované obří symboly  - velká konvice na čaj, jako znamení pohostinnosti zdejších obyvatel. Typická obranná věž, jaké se stavěly proti pirátům a pak také velké dělo, jako znamení odhodlanosti k obraně své země. Odtud už není daleko k  malebnému zálivu s přístavištěm starobylých rybářských lodí.

Jen o kousek dál  nás vítají hrozivé zubaté zdi pevnosti a mohutná brána. Tudy se vchází do arabského skanzenu a muzea Heritage Village. Tady se můžete v krátké době seznámit nejen s historií těchto míst a vládnoucího rodu šejků, ale celým vývojem oblasti a způsobem obživy obyvatel. Výborné jsou dílny, ve kterých lze pozorovat mistry řemeslníky při práci s tradičními materiály - ať už se jedná o hrnčíře, ševce a krejčí, nebo výrobce tradičních zakřivených dýk a mečů.

Ty kvalitní  a originální výrobky je dokonce možné přímo od řemeslníků koupit, byť ne zrovna levně. V areálu samozřejmě nechybí stany beduínů a ukázky zavlažovacích systémů v pouštních oázách. Pokud má unavený a zpocený poutník dost času, čeká ho tady krásná písečná pláž k vykoupání v průzračné mořské vodě zálivu.

Pro vyhladovělé poutníky jsou tu kolem zálivu četné malé i velké restaurace se specialitami arabské kuchyně a hlavně rybami a jinými mořskými potvůrkami. Máme možnost navštívit jeden z podniků, který je oblíben místní smetánkou, pro kterou pořádá svatební hostiny. Jeho součástí je i několik nádherně vyzdobených luxusních salonků pro slavnostní obědy a večeře významných osobností - můžeme vidět i ten, který prý slouží pro hodování princů vládnoucího rodu. Tady si připadáme jako ve skutečné pohádce Tisíce a jedné noci, od  zlaceného nádobí přes výzdobu až k portrétům princů a šejka.

Jednoho ze zdejších boháčů ve sněhobílé galábiji, kterého provázejí jeho tři krásné mladé zahalené ženy, ověšené zlatem, potkáváme ve vestibulu. Svůj hlad jsme už utišili jinde a tak si teď na blízkém přístavišti nacházíme loď, na které proplujeme kolem zálivu.

Někdejší rybářská bárka má na palubě typicky rozložené pohodlné polštáře a koberce pro své cestují. A tak s úlevou shazujeme batohy z propocených zad a vrháme se do polštářů, abychom si po orientálním stylu (chybí už jen vodní dýmka) odpočali, pozorovali z paluby tankery a rybářské bárky, a pohledy na mrakodrapy Abu Dhabi zakončili  dnešní den.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress