Hlavní stránka

Červen 2012 byl o vteřinu delší

(14.07.2012)

Červen 2012 skončil později než obvykle. Noc ze 30. června na 1. červenec byla totiž o jednu vteřinu delší. Protože se naše planeta otáčí kolísavě a postupně zpomaluje, vzniká tím odchylka od přesného času měřeného atomovými hodinami. A tu je nutné občas dorovnat.

Přesný čas (Coordinated Universal Time - UTC) na Zemi je měřen pomocí atomových hodin. Aby se udržela synchronizace mezi ním a rotací naší planety, musí se čas od času den prodloužit o jednu vteřinu. Někdy totiž trvá působením Slunce, Měsíce, přílivu a odlivu, že se Země otočí kolem své osy o několik milisekund dříve nebo později.

Vědci přidávají vteřinu navíc zhruba jednou za rok a půl, buď 30. června nebo 31. prosince. A to tehdy, když odchylka dosáhne 0,9 sekundy. To ale dělá problémy v digitálních systémech zabezpečujících například navigaci, komunikační systémy, ale i finanční služby či letovou kontrolu.
Proto se diskutuje návrh, aby byl systém přestupných sekund zrušen. Místo toho by se mělo podle nejnovějšího návrhu počkat, až rozdíl dosáhne celé hodiny, a následně přidat jednorázově celých 60 minut. K tomu by však docházelo jednou za zhruba 5000-6000 let (a to nebude náš problém). Problematikou se zabývali v lednu 2012 odborníci na konferenci v Ženevě. Nebyli však schopni se dohodnout, proto řešení odložili na další zasedání v roce 2015.

Přestupná sekunda byla zavedena až v roce 1972. Od té doby byla na základě měření Mezinárodní služby rotace Země přidána již 24krát.

Červen je jak známo šestý měsíc gregoriánského kalendáře. Jeho jméno je odvozováno různě. Například Rakowiecki a Leška viděli jeho původ v červenání ovoce a jahod v tomto měsíci, ale Partl odvozoval slovo od červenosti vůbec nebo od červů, kteří v tomto období dělají škody zvláště na štěpích a ovoci. Někteří odborníci odvozují jméno měsíce od sbírání červce, hmyzu, ze kterého se vyrábělo kdysi barvivo.

Červenec je sedmý měsíc gregoriánského kalendáře. V původním římském kalendáři byl jeho název Quintilis, tedy "Pátý". V roce 44 př. n. l. byl Julius Caesar zavražděn a poté římský senát na návrh Marka Antonia změnil na počest Julia Caesara název měsíce, ve kterém se Julius Caesar narodil, Quintilis na Julius.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress