Hlavní stránka

Druhá nejvyšší stavba světa a nejvyšší televizní vysílač Tokyo Sky Tree je v provozu

(04.07.2012)

Tokyo Sky Tree (Tókjó Sukai Curí), česky Tokijský nebeský strom, je nová telekomunikační věž otevřená v hlavním městě Japonska ve třetí dekádě května 2012. Je druhou nejvyšší stavbou světa - po dubajském mrakodrapu Burj Chalífa (přes 800 metrů).

Tokyo Sky Tree má celkovou výšku 634 metrů (je tedy pro srovnání dvakrát vyšší než pařížská Eifellovka).

Stavba druhé nejvyšší budovy světa trvala tři a půl roku. Protože stojí v seismické oblasti, bylo třeba věnovat mimořádnou pozornost tomuto faktoru. Její konstrukce by měla bez následků vydržet zemětřesení do 7. stupně Richterovy škály.

Jméno věže bylo vybráno v celonárodním hlasování. Toho se zúčastnilo přes 110 000 lidí. Měli možnost zvolit jméno ze šesti návrhů: Tokijská věž Edo, Tokijský nebeský strom, Mirajský strom, Jumemi Jagura, Věž vycházejícího východu, Vycházející věž. Zvítězil návrh "Tokijský nebeský strom" (se 33 000 hlasy). Na druhém místě skončil návrh "Tokijská věž Edo" (anglicky Tokyo Edo Tower).

Povrch spodní části věže se skládá z ocelových trubek natřených barvou "bílá nebeského stromu", která vychází z tradiční japonské barvy aidžiro. Vnitřek věže tvoří kruhová železobetonová šachta, kterou vedou výtahy a schodiště. Ve výškách 350 metrů a 450 metrů se nacházejí plošiny, kde jsou umístěny rozhledny, restaurace a stanoviště obsluhy věže.

Základna věže má tvar trojnožky, postupně se stavba zaobluje, takže ve výšce 320 metrů má už tvar válce (aby co nejlépe mohla odolávat silným větrům).

Výška 634 metrů byla zvolena záměrně pro snadné zapamatování. Číslice 6 (japonsky mu), 3 (sa) a 4 (ši) spolu tvoří jméno Musaši, což je starý název oblasti, kde tato věž stojí.

Aby japonští architekti a stavaři porazili sousední konkurenci - Čínu, postavili věž záměrně o několik metrů vyšší než byla dosud nejvyšší televizní věž v Kantonu.

Vysílač má za úkol především zlepšit příjem televizního a rozhlasového signálu v japonské metropoli a nejbližším okolí. Dosud se o něj starala "jen" 333 metrů vysoká Tokyo Tower, která byla postavena před více jak půl stoletím (1958). Celkové náklady na vybudování nového moderního komplexu věže činily asi 65 miliard jenů (v přepočtu 16 miliard Kč).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress