Hlavní stránka

Stezka korunami stromů Lipno

(14.06.2012)

Jižní Čechy nabídnou od července 2012 zcela nové turistické lákadlo (rozhodně se nebude jednat o nějaký "lunapark"). Na vrcholu Kramolína u Lipna nad Vltavou vznikne 675 metrů dlouhá stezka v korunách stromů (ne nepodobná té bavorské u Neuschönau, o které jsem psal na Ingemě dne 8. 3. 2011). 

Stezka se buduje na území Lesů ČR. Projektantem, stejně jako v Bavorsku, je německý architekt Josef Stöger. Provozovatelem bude firma Stezka korunami stromů, s. r. o. Celý projekt vyjde zhruba na 60 milionů českých korun (bez DPH).
K atrakci se turisté dostanou buď pěšky z parkoviště nebo čtyřsedačkovou lanovkou přes skiareál. Pro rodiny s dětmi a vozíčkáře bude k dispozici autobus.

Stezka (část dlouhá 372 metrů má být postavena z dřevěné konstrukce. Dělníci na ní používají douglasku, ta je velmi podobná modřínu). Šířka stezky bude 2,5 metru. Celá stavba bude citlivě zasazena do smíšeného lesa. Maximální stoupání bude 2–6 %. Celá stezka bude bezbariérová a bude přizpůsobena nejen k jízdě s kočárky, ale i pro vozíčkáře. Svou unikátností bude Stezka korunami stromů Lipno bude tak přístupná bez rozdílu všem věkovým skupinám návštěvníků.

Dobrodružnou a přesto bezpečnou cestu po lávce bude jistit konstrukce z masivního klíženého dřeva (viz výše v textu) a 75 dřevěných podpěrných sloupů. Dřevěné zábradlí a transparentní postranní síť budou zárukou dokonalé bezpečnosti a skvělého výhledu. Dřevěná konstrukce se bude harmonicky prolínat s okolní přírodou. Pokud sem přijedete, naskytne se Vám fantastický výhled na vrcholky Alp, na téměř celou část Lipenského jezera, na krásy Šumavy i na Novohradské hory. Výstup na první vyhlídkové patro věže ve 37 metrech bude jak už jsem uvedl bezbariérový. Po 303 metrů dlouhé lávce a po překonání krátkého schodiště se dostanete až na nejvyšší bod devítihranné věže ve 40 metrech nad zemí. Jejím středem vede tobogán. Zážitek z jízdy na něm umocní skutečnost, že je umístěn ve výšce 24 metrů a je dlouhý 52 metrů. Je vybaven semaforem a provoz na něm budou koordinovat speciálně školení pracovníci. Jezdit se v něm bude na speciálních podložkách, aby se omezila rychlost. Také na dopad se myslelo. Bude do měkkého…

Samozřejmě že se při budování této atrakce myslelo nejen na dospělé, ale i na nejmenší návštěvníky a tak si cestou děti užijí i tři zážitkové stanice s lanovými překážkami. U didaktických tabulí si procvičí znalosti o přírodě a poznají mnohé další zajímavosti ze Šumavy. Atrakce budou dále doplňovat i další zážitky ve středisku Activ Park Lipno.

Během prázdnin bude tato stezka otevřená denně od 9:30 do 19 hodin. Každou sobotu budou moci zájemci navíc vyrazit i na nevšední noční procházku. Stezka bude přístupná celoročně (návštěvní hodiny mimo prázdniny budou upřesněny). 
Základní vstupné bude 150/120 Kč, rodinné 360 Kč, svezení na toboganu bude za 50 Kč (v roce 2012). 
Pro kontakt uvádím: STEZKA KORUNAMI STROMŮ, Lipno nad Vltavou 307, 382 78; Mobil : +420 601 505 155, Telefon : +420 388 424 145, E-mail: info@stezkakorunamistromu.cz

Takže pokud se budete pohybovat po jižních Čechách, toulat se pěšky, na kole či na lyžích po Šumavě, máte unikátní příležitost vidět jednu z nejhezčích částí naší země zcela jinak. No to si přece nemůžete nechat ujít. Hezké zážitky přeje autor článku.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress