Hlavní stránka

Geiranger

(07.11.1999)

"Fjordy v Norsku - to je věc! Jen tady a pak ještě na Novém Zélandu vytvořila příroda něco takového. Ale na Novém Zélandu nejsou fjordy obydlené, chybí tam ta úchvatná symbióza přírody a člověka, jeho obydlí, lodí a života na nepřístupných místech." Pan Long je rodem Angličan, ale v Norsku žije už dlouho a teď se nad krásami fjordů celý rozzářil.

Teď jsme tedy stáli nahoře na vyhlídce nad fjordem Geiranger a museli jsme dát panu Longovi za pravdu. Fjord ležící uprostřed pohoří Sunnmöre se bezpochyby řadí se k nejkrásnějším a nejpůsobivějším místům na Zemi. Patří k rozvětvenému systému Storfjordu. Ten je asi 110 km dlouhý a na některých místech více než 600 m hluboký. Jeho ústí do Norského moře je v blízkosti Âlesundu. Fjord Geiranger se odděluje pravoúhle od Sunnylvsfjordu směrem na východ. Je 16 km dlouhý, až 233 m hluboký a pouze 600-1000 m široký. Zařezává se do horské planiny (fjell), která byla vyhlazena ledovcem v době ledové. Z planiny vyčnívají ostré horské vrcholky, tzv. Nunatakkern. K nejvyšším patří Blöhorn (1.738 m) a Söthorn (1 778 m). Ještě dnes je jedna část planiny zaledněná. V blízkosti Geirangerfjordu, na planině, vyhladily ledovce bezpočetné kotliny. V nich se dnes zadržuje voda z tajících sněhů, protéká hlubokými údolími a pak se úzkými kanály nebo vodopády vrhá do fjordu.

Na jeho východní špici leží obec Geiranger, cílový přístav turistických cest.

"Ragnare, odstrč nás," zakřičel fousatý pilot a zabouchl dveře kabiny. Kolohnát Ragnar se opřel rukama o křídlo a jeho tělo se prohnulo jako luk. Hydroplán se pomalu vzdaloval od přístaviště. Pak naskočil motor a rozeřval se ozvěnou v úzké kotlině. Minuli jsme dvě velké zaoceánské lodě hovící si uprostřed zátoky a vznesli jsme se mezi skalní stěny ohraničující Geiranger.

"Vodopád Nevěstin závoj, Kazatelna - a tady Nápadník a Sedm sester," upozorňoval nás pilot a průvodce v jedné osobě a zakroužil co nejblíže u stříbrných stužek padajících ze strmých útesů dolů do fjordu.

"Legenda vypráví, že "nápadník" se chtěl oženit s jednou ze "sedmi sester", ale nemohl se pro žádnou rozhodnout, a tak se postupně ucházel o každou z nich. Všechny sestry byly do něj zamilované až po uši a každá se za něj chtěla provdat. A to samozřejmě nešlo. Nakonec vše zůstalo při starém a všichni zůstali tam, kde byli. A jsou tu dodnes, jak vidíte."

Vracíme se. Tentokráte letíme nízko nad hladinou - jakoby úzkou ulicí mezi dvěma zdmi. Tak je fjord sevřený skalními stěnami.

Bezpečně jsme dosedli na ocelově modrou hladinu a pomalu, jen setrvačností dopluli k přístavnímu molu.

Geirangerfjord nepatří sice k nejhlubším fjordům Norska, ale ledovce z doby ledové zde vytvořily nejen malebnou přírodní scenérii, ale také školní příklad vzniku žlabového údolí. To bylo po roztátí ledovců zaplaveno mořskou vodou. Jeho stěny jsou vysoké až 400 m a noří se strmě do jeho vod. I ty ohromné parníky, které zajíždějí pravidelně až na konec fjordu u vesnice Geiranger, vypadají mezi ohromnými skalními bloky jako směšné papírové lodičky. Velkolepý majestát fjordu uzavřeného svislými skalními stěnami nenaruší ani pár hydroplánů vznášejících se kolem vodopádů. Ze skalní vyhlídky vypadají spíše jako vosy nebo kolibříci a na tu dálku není ani slyšet hukot jejich motorů. Během sezóny stovky, možná tisíce turistů denně nahlížejí z několika málo vyhlídkových teras do nitra Geiranger fjordu, aniž by prakticky měli jakoukoli šanci narušit jeho skalisky uzavřený svět. Přesto stále a stále žasnou nad tím, co zde příroda vytvořila.

Zrovna tak jako my.

Až tady jsme plně pochopili slova pana Longa, který tvrdil, že nic takového jinde na světě není a nemá obdoby.

Nezbylo, než mu dát za pravdu. Majestátní, romantický a zásluhou Golfského proudu stále zelený Geirangerfjord je skutečně světovým unikátem.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress