Hlavní stránka

Současná Moskva

(15.02.2012)

Hlavní město Ruské federace je dnes velmi rychle se rozvíjející organismus. Pokud srovnáte obsah několika turistických průvodců, řekněme za posledních 5 let, uvidíte, jak se rok od roku mění jejich obsah. Klasický základ zůstává, ale další změny jsou impozantní. 

Co v průvodcích z roku 2008 a ve většině průvodců z roku 2009 asi nenajdete, je nově budovaný komplex na Krasnopresněnském nábřeží - Moskva city. Je zde realizován velkolepý plán výstavby multifunkčního centra, který byl téměř dokončen v roce 2010.


Již dnes jsou 5 km západně od Kremlu vidět dokončené výškové stavby téměř ze všech míst v širokém okolí. Jde o komplex Moskevského obchodního centra, do kterého již vede nově vybudovaná odbočka metra (Dělovoj centr, Meždunarodnaja) sedmé trasy ze stanice Kyjevská na okružní trase. Vyrostlo zde několik výškových budov, soustředěných kolem centrálního parku, a řada dalších staveb funkčně s ním spojených.

Centr v sobě spojuje funkci obchodní, pracovní, obytnou, zábavní a rekreační. Sem se zanedlouho přemístí obchodní život nejenom Moskvy. Celý projekt je na jedné straně přijímán kladně, na druhé straně má řadu oponentů, kteří argumentují tím, že dojde k významné změně vzhledu a změní se horizontální vjem. Dnes jsou dostavěné výškové budovy nepřehlédnutelné i ze vzdálenějšího okolí, které v noci na sebe upozorňuje svými světelnými efekty.

Celý komplex sestává z 15 objektů, z nichž většina je na levém břehu řeky Moskvy. Výjimkou je okrouhlá budova - "Věž 2000", která efektním pěším mostem spojuje oba břehy. Krytý most "Bagration" obsahuje množství menších obchůdků, rychlých občerstvení, kaváren a dalších služeb. V podzemním podlaží věže, této 104 metry vysoké budovy, je instalován model celého centra po dokončení.

Dalším "trpaslíkem" je "Severní věž" na protějším břehu, která svými 108 metry nijak nevyniká. Zato vedlejší budovy jsou svou výškou již výraznější. Tři nábřežní asi 270 metrové přesahují výšku nově postaveného Chrámu spasitele (100 m) i starší budovy Moskevské státní Lomonosovovy univerzity (235). Stanice metra jsou již v provozu, slouží i rychlospojení s letišti Šeremetěvo a Vnukovo.

Kdo se dnes snaží, na tato letiště dostat obvyklou pozemní cestou, ví, že to je v době dopravní špičky (často i mimo ni) hodně a hodně náročný úkol. Od roku 2009 slouží Expresní spojení rychlovlakem končícího tehdy na Běloruském (resp. Kijevském) nádraží. Tato skutečnost není v současných mapách Moskvy zanesena. 

Další součástí jsou budovy "Moskva" (72 poschodí, 284m) a "Petrohrad" (61, 242). Budova Euroasie měří 305metrů. V budovách jsou kanceláře, obchodní zastoupení firem, luxusní byty a apartmány. Vedle toho zde stojí i šedesátipatrový "Imperia Tower", kde jsou byty, kanceláře, zábavní podniky, akvapark. Pětisetmetrová budova "Federace" dnes slouží jako vyhlídková a poskytuje pohled do širokého okolí. Další polyfunkční stavbou je "Merkurova věž" (380). Po jejím dokončení se sem přestěhují některé státní úřady a "radnice Moskvy". 

Jednotlivé budovy mají vzájemná nadzemní mostní spojení, zimní zahrady a heliporty. V okolí výškových staveb jsou výstavní, prodejní a obslužné prostory. V roce 2010 se po svém dokončení stalo Obchodní centrum (Dělovoj centr) i významným společenským centrem. Přispěla k tomu i budova "Rusko" (arch. Foster). Její plánovaná výška 1000 metrů musela být z důvodů bezpečnosti (nestabilita podloží) snížena na 621 metrů. I tak je to nejvyšší stavba v Evropě (před Tančícím torzem v Malmö). Stabilitu jí zajistí i její pyramidový tvar. Komplex uvítal své návštěvníky v roce 2010 a stal se lákadlem v současné moderní Moskvě.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress