Hlavní stránka

Nejvýše položené letiště na světě

(11.01.2012)

Čína v roce 2012 zahájí práce na výstavbě nejvýše položeného letiště světa. Bude se nacházet opět v Tibetu ve výšce 4436 m n. m. To je přibližně 100 metrů nad současným nejvýše položeným letištěm na světě Qamdo Bamda (Bangda Airport - BPX) u města Čhamdo (4334 m n. m.), které se ale nachází v jiné části Tibetu.

Výstavba nového moderního letiště v části Tibetu označované jako Nagqu (Nagčhu) má přijít na 1,8 miliardy jüanů (asi 5,6 miliardy Kč) a s jeho zprovozněním se počítá v roce 2015.

Tibet už má v současnosti pět civilních letišť. Minimálně dvě jsou ale podle agentury Reuters otevřeny jen několik měsíců v roce. Celoročnímu provozu na nich brání extrémní povětrnostní podmínky, které znemožňují bezpečné přistávání.

Co je a kde se nachází Tibet? Tibet je historické území ve střední Asii. Z velké části se rozkládá na Tibetské náhorní plošině a jeho průměrná výška dosahuje přibližně 4 900 m n. m. Proto se Tibetu někdy symbolicky říká "střecha světa". Tradičním etnikem Tibetu jsou Tibeťané hovořící tibetským jazykem. V minulosti býval Tibet nezávislým královstvím, od padesátých let 20. století je naprostá většina původního území okupována Čínskou lidovou republikou. Před intervencí Čínské lidové republiky byl Tibet po několik desetiletí, mezi 1. březnem 1913 a 23. květnem 1951, fakticky nezávislým státem.

Historický Tibet se skládal ze tří provincií - Amdo, Kham a Ü-Cang (která sama se skládá z regionů Ngari, Ü a Cang) a měl rozlohu okolo 2,5 milionů km². Asi polovinu území historického Tibetu dnes zabírá Tibetská autonomní oblast.

V Tibetu je více jak 800 obydlených měst a vesnic. Tradičním hlavním městem Tibetu je Lhasa, které je dnes hlavním městem Tibetské autonomní oblasti. Západně od Lhasy se nachází Žikace, druhé největší město Tibetu. Také zde leží nejvýše položené město na světě - Wenzhuan s výškou 5 100 m n. m. (16 732 feet).

Tibet je součástí dnešní Číny, byť si v polovině minulého století po vleklých sporech vytvořil vlastní vládu. Čínská vláda už do Tibetu nalila miliardy amerických dolarů v naději, že si získá přízeň tamního obyvatelstva. Nepodařilo se, a tak čínští komunisté Tibetu už 60 let vládnou tvrdou rukou, za což ve světě soustavně sklízejí značnou kritiku. Čína v minulých letech zahájila program obnovy zastaralých letišť, do kterých má v úmyslu investovat další miliardy amerických dolarů. Zaměřit se chce na oblasti odlehlých měst na západě země, které hodlá ekonomicky podpořit.

"Peking" si od svých plánů slibuje, že nová letiště, stejně jako silniční tahy a železnice do Tibetu, přispějí k rozvoji této oblasti. Přispět mají i k celkovému zvýšení životní úrovně místních obyvatel. Tibetští aktivisté ale podle agentury Reuters naopak tvrdí, že nové dopravní tepny jen urychlí migraci dalších čínských obyvatel do Tibetu a rozmělní tradiční buddhistickou kulturu. Od vládnoucích komunistů by to nebylo nic nového - viz jak se v minulosti chovali jejich "příkladní" Rusové v SSSR k jiným národnostem (Pobaltí, Tataři, národy středoasijských republik, Kavkazu apod.).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress