Hlavní stránka

Tradice vánočního stromku

(25.12.2011)

Vánoce (Štědrý den 24. prosince, Boží hod - první svátek vánoční a Štěpán - druhý svátek vánoční) jsou považovány za jedny z nejvýznamnějších svátečních dní kalendářního roku. Konkurentem jsou jim jen svátky velikonoční.

Tradice zdobení vánočního stromku, jak ji známe dnes, pochází z německých měst. Zpočátku nebyl vůbec stromek zdoben svícemi. Jedna z prvních zpráv o ozdobeném a osvětleném stromku v místnosti je uvedena v brémské kronice z roku 1570.

Nejdříve bychom ozdobený vánoční stromek našli v cechovních a řemeslnických domech. Do soukromých prostor začal pronikat až v polovině 17. století. V 19. století opustil jen německé prostředí. Ujal se nejprve ve městech, poté i na venkově.

Většinou ho dříve přijímali protestanti než katolíci. Katolická církev považovala zpočátku zdobení stromků za pohanský zvyk. V mnohém měla zřejmě pravdu. Germánské kmeny prý tak kdysi o zimním slunovratu uctívaly boha Wotana. Podobně i Keltové ozdobenými stromky či větvemi uctívali boha Slunce.

V ČR nemá vánoční stromek dlouhou tradici. Poprvé jej postavil pro své přátele v roce 1812 ředitel pražského Stavovského divadla Jan Karel Liebich na svém libeňském zámečku. Nový zvyk se však začal prosazovat jen pozvolna, a to až ve 40. letech 19. století v bohatých pražských měšťanských rodinách. Na vánočních trzích se sice začaly prodávat z Německa dovezené umělé stromečky vyřezané z kartonu nebo tenkých prkének, ale kupující o ně nejevili příliš veliký zájem. Teprve později se ujaly živé stromečky, smrčky, jedličky nebo májky ozdobené sladkým pečivem, perníkem a především ovocem - jablky nebo hruškami, mandlemi či rozinkami. Až roku 1860 se na stromečku v Čechách poprvé rozsvítily lojové svíčky.

Do venkovských stavení pronikaly ozdobené vánoční stromečky ještě pomaleji. Až do první světové války bývala v mnoha domácnostech pouze ozdobená smrková nebo jedlová větev.

Necelých devadesát let se na náměstích ve městech objevují v adventním čase velké vánoční stromy.

Vánoční strom z roku 2010 v Českých Budějovicích

Vánoční strom z roku 2010 v Českých Budějovicích

Poprvé byl strom republiky postaven na brněnském Náměstí svobody autorem známé Lišky Bystroušky. Pohnula ho k tomu tato událost: Bylo to v předvečer Vánoc dne 22. prosince 1919, kdy se Rudolf Těsnohlídek, známý básník, spisovatel a žurnalista, později soudničkář Lidových novin v Brně, vydal společně se svými dvěma přáteli do bílovických lesů pro vánoční stromek. K jejich zděšení našli na jednom místě pod smrkem opuštěné, téměř zmrzlé děvčátko. Asi rok a půl starou holčičku sebrali a odnesli na četnickou stanici do Bílovic nad Svitavou, kde se jí dostalo rychlé pomoci. Děvčátku dali jméno Liduška. Ta byla adoptována rodinou Polákových z Brna. Později se Liduška provdala za středoškolského profesora, se kterým odešla do Prahy, kde žila až do své smrti v roce 1997 (zemřela ve věku 78 let).

Rudolfa Těsnohlídka osud Lidušky zasáhl natolik, že se začal zajímat o opuštěné děti bez domova. Protože k nálezu Lidušky došlo v lese pod smrkem, který Vánoce pro mnohé z nás symbolizuje, přišel s nápadem uskutečnit charitativní sbírku právě pod vánočním smrkem. Díky svému novinářskému umění a známostem s významnými osobnostmi byl šestého prosince 1924 pokácen v bílovickém polesí statný smrk, který byl slavnostně převezen do nedalekého Brna. Tady byl ozdoben a za účasti Těsnohlídka a ostatních významných brněnských osobností byl poprvé rozsvícen dne 13. 12. 1924 na náměstí Svobody. Rudolf Těsnohlídek, který byl velkým obdivovatelem severské kultury, se nechal inspirovat vánočním stromem v dánské Kodani. Spolu se stromem v německém Výmaru byl Těsnohlídkův Vánoční strom republiky, jak jej sám nazval, prvním vánočním stromem republiky u nás. Pod tímto vánočním smrkem pak po dobu svátků probíhala sbírka pro chudé a opuštěné děti. Rudolfu Těsnohlídkovi se tak splnilo jeho velké přání. Škoda jen, že se Těsnohlídek nedožil naplnění dalšího svého snu - otevření dětského domova Dagmar. Ten byl otevřel až po jeho smrti dne osmého prosince 1929 v Brně-Žabovřeskách. Toto zařízení dostalo jméno po dánské dobrotivé královně Dagmar, která pocházela z českého rodu Přemyslovců. Z velké části byly náklady na stavbu a vybavení domova hrazeny právě z vánoční sbírky pod smrkem na náměstí Svobody, kterou Rudolf Těsnohlídek inicioval.

Po brněnském vánočním stromu se začaly objevovat postupně veřejné vánoční stromy i v jiných městech Československa. Po Brně následovalo město Plzeň a pak i další města. Dnes v českých a moravských městech a obcích září každoročně stovky vánočních stromů.

Vyprávění by mělo skončit happyendem, jenže jak to tak obvykle v životě bývá, cestičky osudů jsou spletitější, a tak nelze v tomto skoro slavnostním článku nezmínit tragický konec dětského zachránce Rudolfa Těsnohlídka. Tento depresemi sužovaný muž svůj život dobrovolně ukončil ranou z revolveru o polední pauze dne 12. ledna 1928 v brněnské redakci Lidových novin. Pár hodin na to odešla ze světa dobrovolně i jeho manželka Olga. Žel i takový je život.

Jedním z nejslavnějších českých vánočních stromů byl 24 metrů vysoký smrk z Beskyd, který ozdobil o Vánocích 1999 vatikánské Svatopetrské náměstí.

Vánoční strom 2011 v Plzni

Vánoční strom 2011 v Plzni

Za nejkrásnější vánoční strom roku 2011 v ČR vybrali čtenáři iDNES.cz čtrnáctimetrovou jedli ze zahrady manželů Stieglerových v Plzni na Bílé Hoře, která letos zdobí vánoční trhy na náměstí v Plzni. Tato jedle získala 4 009 hlasů, o plných 1108 hlasů víc než druhý brněnský vánoční strom. Na třetím místě se umístil vánoční strom z Olomouce, na čtvrtém z Jihlavy, na pátém strom na Kladně.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress