Hlavní stránka

Plzeňský kraj je nejlepší pro život

(21.12.2011)

My, co žijeme v Plzeňském kraji, máme štěstí: právě náš kraj se při podrobném zkoumání ukázal jako nejlepší místo pro život v České republice. Druhý skončil Královéhradecký kraj, třetí Praha. Kritérii byla například hustota sítě lékařů, možnosti pro volný čas, veřejná doprava či míra objasnění trestných činů.

Agentura Bison & Rose v tomto projektu "Místo pro život 2011" porovnávala jednotlivé české kraje jako celky. O tom, ve kterém kraji je nejpříjemnější žít, rozhodovala čtrnáctičlenná porota. Zasedli v ní například kardiochirurg Jan Pirk, zakladatelka sítě mateřských center Rut Kolínská, desetibojař Tomáš Dvořák či duchovní Zbigniew Czendlik. A poměřovali celkem 54 kritérií z různých oblastí života.

Kritéria, která členové poroty měli k dispozici, byla pestrá: o tom, kde se dobře žije, tak vypovídala nejen hustota silniční a železniční sítě nebo počet školek a lékařů, ale například i to, kolik je kde dárců krve, dobrovolných hasičů či jak se obyvatelé zapojují do veřejného života. Kardiochirurg Jan Pirk měl o volbě nejdůležitějšího kritéria jasno od začátku. "Na první místo jsem dal ekologii a přírodu. Prostředí, ve kterém každý organismus žije, je rozhodujícím faktorem pro jeho zdárný vývoj, růst a přežívání," řekl známý lékař.

Vítězství Plzeňského kraje je dáno i tím, že kraj vhodně kombinuje výhody venkova, tedy hlavně přírody Šumavy a Českého lesa, a velkého města s širokou nabídkou kulturního vyžití (Plzeň).

Nelichotivé hodnocení Ústeckého kraje naopak překvapivé není. Kraj sráží na dno hlavně vysoká nezaměstnanost a mizivé vyhlídky na brzké zlepšení. Jsou zde města, kde skoro každý druhý nezaměstnaný hledá marně práci déle než rok. Vzdělanější lidé se z kraje stěhují pryč podle hesla: "Kdo uteče, ten vyhraje."

Trochu překvapivě však utíkají lidé i z Karlovarského kraje. Občané jsou v něm otrávení hlavně nezájmem vlády a centrálních úřadů o tento nejzápadnější český kraj. Lidé zde jsou si vědomi, že si musí pomoci sami, že jim nikdo "z Prahy" nepomůže. Jako hrůzný příklad může sloužit silnice z Prahy do Karlových Varů. Jak říkají Karlovarští, tu nikdo nepostaví ani za sto let.

Hlavní město ČR skončilo třetí. Přestože je tu celkem pohodlný život například díky husté dopravní síti, pak vzduch, který tu lidé dýchají, nepatří k nejlepším. Praze také ubrala body velká kriminalita. Zato město trochu překvapivě bodovalo v počtu lidí, kteří recyklují odpad. Je jich tu o pětinu víc než jinde v republice. Že by Pražané byli tak uvědomělí? Ne, ale Praha motivuje občany tím, že v rámci poplatků za komunální odpad platí hlavně za ten směsný. Čím více tedy obyvatelé vytřídí, tím mají menší nádoby na směsný odpad, a tím pádem také méně platí.

Místo pro život - pořadí krajů

Kraj silné stránky / slabé stránky
1. Plzeňský - dobré pracovní podmínky, aktivní lidé, dostatek lékáren / téměř pětina lidí není dosud připojena k vodovodu s pitnou vodou!
2. Královéhradecký - ochota obyvatel angažovat se, vstřícnost vůči handicapovaným lidem / málo dětských hřišť
3. Praha - hustá dopravní síť / vysoká nehodovost, kriminalita, drogy
4. Zlínský - vyšší objasněnost trestných činů, nadprůměrně dobré pracovní příležitosti / vysoká nemocnost, slabě rozvinutá zdravotní síť
5. Jihočeský - hodně zeleně, možnosti rekreace / příliš řídká dopravní síť
6. Vysočina - hodně dobrovolných hasičů, zájem lidí o veřejné dění / podprůměrná návštěvnost kulturních akcí
7. Pardubický - podprůměrná kriminalita, nízká nezaměstnanost / málo dětských hřišť
8. Jihomoravský - dobré platové podmínky / nedobrá sociální a zdravotní síť
9. Liberecký - hodně ubytovacích kapacit, vodních ploch k rekreaci / příliš mnoho lidí, kteří berou drogy, málo dárců krve
10. Karlovarský - kraj má nadprůměrný počet zelených a vodních ploch / hodně mladých nezaměstnaných lidí, kraj se postupně vylidňuje
11. Olomoucký - hodně kulturních institucí, velká kapacita mateřských škol / nízké mzdy
12. Moravskoslezský - rozvinutá silniční síť, nízký podíl uživatelů drog / nadměrné emise, velká produkce nebezpečného odpadu
13. Středočeský - vlídný k seniorům / nadprůměrná produkce nebezpečného odpadu
14. Ústecký - velká rozloha chráněných krajinných oblastí / bezpečnost, péče o děti, vzdělávání


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress