Hlavní stránka

Letiště Praha-Ruzyně dostalo prestižní cenu Eagle Award

(12.06.2011)

Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) udělila státnímu letišti Praha-Ruzyně cenu Eagle Award za výrazný rozvoj, spokojenost zákazníků se službami, transparentní a rovnocenný přístup vůči všem leteckým dopravcům a jeho incentivní politiku (pobízející, vzbuzující motivaci).

IATA uděluje své ceny každý rok na základě doporučení nezávislého panelu odborníků. Cena Eagle Award je vysokým uznáním pro letiště, která usilují o služby na té nejvyšší úrovni, efektivitu a trvalý rozvoj. V minulých letech obdržela tuto cenu letiště v Soulu, Ženevě, ve Vancouveru, v Singapuru a v San Franciscu.

Pro letiště Praha-Ruzyně to byla první nominace v historii, a stalo se tak prvním letištěm v regionu střední a východní Evropy, které tuto cenu získalo.

Udělení Eagle Award ale neznamená, že vybrané letiště je nejpohodlnějším a nejpříjemnějším na světě pro cestující (existují mnohá mezinárodní letiště s příznivějšími cenovými nabídkami např. k občerstvení cestujících apod.).

Prahu-Ruzyni ocenily samy aerolinky za to, jak k nim letiště přistupuje např. se svými poplatky. Ruzyňskému letišti se cenu podařilo získat také díky zavedení samoodbavovacích kiosků a také za technologii Wheeltug pro pojíždění letadel po letišti prostřednictvím zabudovaných elektromotorů. Tuto technologii zavedla Praha-Ruzyně jako první na světě. 

Soutěž "Nejtišší dopravce" motivuje letecké společnosti nejen k používání nových tišších letadel, ale také ke striktnímu dodržování kritérií letu, která jsou přesně měřitelná a pro životní prostředí méně náročná.

Cenu Eagle Award převzal dne 6. června 2011 na zasedání IATA v Singapuru osobně generální ředitel pražského letiště pan Miroslav Dvořák a při této příležitosti řekl: "Je to pro nás obrovská pocta a velká motivace do budoucna. Jsem pyšný, že i tak malá země jako je Česká republika se může chlubit letištěm, které se dnes oficiálně zařadilo po bok zákaznicky orientovaných, trvale se zlepšujících a technologicky vyspělých letišť světa." Mimo jiné dále sdělil, že Eagle Award je forma "leteckého Oskara."

Letiště Praha odbavilo v roce 2010 - 11,56 milionů cestujících, podle auditovaných hospodářských výsledků v tomto roce zvýšilo čistý zisk o 11 % na 991 milionů Kč. Hrubý zisk před zdaněním se meziročně zvýšil o 4 % na 1,108 miliardy Kč.

V letní sezóně 2011 budou mít cestující k dispozici nabídku 48 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou se 128 destinacemi na celém světě.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress