Hlavní stránka

Na Šumavě otevřeli novou stezku pro běžkaře a cyklisty

(17.12.2010)

Šumavská stezka mezi Železnorudskem a oblastí Srní má dokončenu svou další část. Od poloviny prosince 2010 se mohou běžkaři a v létě pak i cyklisté vydat po zrekonstruované trase z Gerlovy Hutě do Srní. Stavět se začalo v roce 2005 a zatím se podařilo vybudovat tři úseky z plánovaných čtyř.

V pořadí třetím otevíraným úsekem je oblast Velký Bor-Srní. Stavbu za 23,5 milionu korun vybudovala s více než poloviční dotací z EU správa Šumavského národního parku.

Tento úsek začíná ve Velkém Boru u cesty vedoucí přes Novou Studnici a Zelenou horu, pokračuje do Javoří Pily a končí u plavebního kanálu v obci Srní-Mechov. Zimní i letní sportovci pohodlně a bezpečně projedou mezi Srním a obcí Prášily, aniž by v zimě museli zdolávat svah Zelené hory a v létě jet na kolech po silnici mezi auty. Pro řidiče je na konci úseku vybudovánono nové parkoviště pro patnáct osobních aut.

O tomto úseku se říká, že je nejkrásnějším z celé cyklostezky. Trasa totiž vede územím zaniklých obcí a starých cest, přes louky s kamennými trasami, s křížky, které tu zbyly po původních obyvatelích. Jsou zde i krásné výhledy, například na údolí řeky Křemelné.

K tomu, aby cyklisté a běžkaři měli svoji cestu z Gerlovy Huti do Srní kompletní, chybí dokončit druhý úsek vedoucí z Vysokých Lávek u Prášil na Novou Hůrku. Její realizace se podle správy ŠUNAPu trvá dlouho, protože je projekčně nejsložitější. Dále je správa parku s realizací tříkilometrového úseku Vysoké Lávky-Skelná. Zde se čeká na vydání stavebního povolení. Tento úsek by měl stát 15 milionů korun. Sedmikilometrový úsek Skelná-Nová Hůrka je zatím ve fázi projekční přípravy.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress