Hlavní stránka

Čína má druhou nejsilnější ekonomiku na světě. Předběhla japonskou.

(25.10.2010)

Čínský ekonomický drak vyletěl nad poněkud ochablou japonskou ekonomiku. Nejlidnatější země světa se poprvé stala světovou ekonomickou dvojkou a má před sebou už jen USA. Odborníci tvrdí, že Čína zanedlouho může sesadit z trůnu i dosavadního ekonomického krále (21. století bude stoletím Číny).

Guvernér čínské centrální banky Yi Gang oznámil koncem července 2010 nový mezník v čínské historii. Není to ale žádné překvapení. K Japonsku se Čína blížila mílovými kroky už v minulých letech a o tomto okamžiku se mluvilo jako o samozřejmosti. Pokud bude ekonomika Číny i nadále růst stejnou rychlostí, podle propočtů Světové banky, Goldman Sachs a dalších institucí do roku 2025 překoná i ekonomiku USA. I když je zdolání této mety svým způsobem významné, nic to nemění na tom, že Čína je podle příjmu na hlavu stále nesrovnatelně chudší než Japonsko či USA. Příjem na hlavu dosahuje jen asi 3 800 dolarů (přibližně 72 000 Kč) ročně, což je jen zlomek toho, co mají obyvatelé Japonska a Spojených států.

Čínská ekonomika rostla v první polovině roku 2010 o 11,1 % ve srovnání s rokem 2009 a podle odhadu guvernéra za celý rok povyroste o více než 9 %. Otázkou je, nakolik jsou data o HDP Číny věrohodná. Řada odborníků v zahraničí i v ČR o nich pochybuje. Žádný údaj HDP není úplně věrohodný, vždy jde jen o odhad, ale v případě Číny je tato rychlost zarážející. Tedy fakt, že dokážou čínští statistici svojí ekonomiku s více než miliardou obyvatel sečíst za několik dní po skončení finančního čtvrtletí! (to jinde tak rychle neumějí).

Koncem července se ukázalo, že Čína poprvé vede před USA v energetické spotřebě. Ještě na konci 20. století (v roce 2000) byla energetická spotřeba Číny ve srovnání se Spojenými státy poloviční. Růst spotřeby byl ale dvojciferný a expanze ekonomiky dávala tušit změnu v pořadí. Stalo se tak dříve, než se čekalo, protože spotřebu v USA utlumila globální ekonomická krize druhé poloviny prvního desetiletí 21. století.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress