Hlavní stránka

Na Šumavě byla loni otevřena dvanáctikilometrová in-line stezka Lipno-Frymburk-Vřesná

(28.03.2010)

Poblíž lipenské vodní nádrže byla počátkem prosince 2009 dána do provozu nová in-line stezka. S ohledem na termín otevření si na ní loni moc lidí nezasportovalo, ale s příchodem jara bude jistě vše jinak. Dvanáct kilometrů dlouhá trasa patří k nejlepšímu, co kdy u nás bylo pro tento sport otevřeno.

Delší je sice patnáctikilometrová trasa z Nové Pece do Stožce, která kopíruje Studenou Vltavu, Vltavu a železniční trať. Stezka je dost široká, ale má hrubší povrch než nová stezka a záludností na ní jsou nepříjemné a nebezpečné přejezdy přes železnici! Tato stezka je vhodná především pro pokročilejší in-line bruslaře.

Nová stezka z Lipna do Vřesné má zajímavý profil. Kopíruje levý břeh Lipna a přitom nabízí hezké výhledy na jezero. Má vše, co má mít. Pestré „houpačky“, zatáčky, krátká stoupání i bezpečné malé sjezdy. Nikde žádná „dálnice“. Profil je pestrý, ale zároveň nenáročný, takže je ideální pro všechny kategorie bruslařů včetně začátečníků a dětí. 

Šumava - in-line stezka.

Šumava - in-line stezka.

Jezerní in-line stezka Lipno – Frymburk – Vřesná vznikla spojením staršího úseku z roku 2007 z Lipna do Kobylnice a nové, právě koncem roku 2009 dostavěné části, která vede přes Frymburk až do osady Vřesná. Stavba byla hrazena z dotace EU. Celkové náklady dosáhly téměř 40 milionů Kč. In-line stezka neslouží pouze sportovcům, ale pomáhá i modernizovat místní infrastrukturu. Pod jejím povrchem vede nové kanalizační potrubí a plynovod. Stezka vede po celé délce mimo silniční provoz a je určena pouze pro in-line bruslaře, cyklisty a pěší. Část trasy mezi Lipnem a Frymburkem je dokonce uměle osvětlená, takže se dá bruslit a jezdit na kole i večer.

Frymburk v zimě.

Frymburk v zimě.

Vstup na stezku je možný na několika místech – u parkoviště ve Frymburku, v Lipně nad Vltavou u parkoviště Skiareálu Lipno i na trase v místě zvaném Kobylnice. Ve Frymburku trasa bruslaře zavede i podél malebného historického centra, které se rozprostírá na poloostrově. A lze si zajet až na náměstí. Dále se dá jet lesním úsekem okolo Vřesné, kde stezka končí.

V Lipně nad Vltavou při příjezdu do Maríny Lipno přímo u stezky je od dubna do října v provozu půjčovna in-line bruslí a je tu také škola bruslení, zejména pro malé děti.

Občerstvit se dá v Lipně nad Vltavou přímo na konci stezky u jezera a pak ve Frymburku. V okolí stezky se dá docela dobře a levně ubytovat. Například v apartmánech u lanovky skiareálu stojí nocleh od 150 Kč a to je opravdu lidová cena. A na in-line stezku se přitom napojíte přímo před recepcí. Tak hurá za hezkým sportováním v příjemném prostředí v blízkosti šumavského vodního díla a šumících hvozdů.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress