Hlavní stránka

Zanzibar, Stone Town

(17.02.2010)

Korálový ostrov Zanzibar s délkou 85 a šířkou 35 kilometrů se nachází při 6. stupni jižní zeměpisné šířky v Indickém oceánu při východním pobřeží Afriky asi třicet kilometrů od tanzánijské pevniny. Odděluje je Zanzibarský průliv. Hlavním městem ostrova Zanzibar, který sám má rozlohu 1658 km čtverečných, je přístav Zanzibar s historickým centrem Stone Town.

Mimo tento ostrov, který místní obyvatelé nazývají Unguja, patří k autonomnímu území Sjednocené republiky Tanzánie - Zanzibaru ještě ostrov Pemba (60 kilometrů na severovýchod s rozlohou 984 km2) a několik drobných ostrůvků. Celé souostroví má rozlohu 2 332 km2, žije v něm 1 070 000 obyvatel (2008). Kultura je svahilská, ale v minulosti byla ovlivňována Peršany, Araby a Indy, kteří sem přicházeli jako obchodníci. Nábožensky dominuje islám, ale žijí zde v pokoji a míru i hinduisté, křesťané a přežívají i tradiční místní náboženství.

Vlajka Zanzibaru

Vlajka Zanzibaru

Zanzibar má prezidenta, vlastní vlajku a parlament. Autonomní stát Zanzibar se administrativně dělí na 5 krajů. Tři leží na ostrově Zanzibar, dva na ostrově Pemba. Úředními jazyky v celé Tanzánii jsou svahilština (kiswahili) a angličtina. Používá se i neúřední arabština. Pevninská Tanganika podobné orgány jako Zanzibar nemá, tam jsou jen úřady federální. Postavení Zanzibaru je tak podobné jako autonomní postavení republik v Rusku a dalších zemích bývalého SSSR.

Hřebíček

Hřebíček

Od 8. století na Zanzibaru žili spolu s původními černochy arabští obchodníci a ti s sebou přinesli islám. Smíšením arabského a černošského obyvatelstva vznikla svahilská kultura. Poté, co Portugalec Vasco da Gama objevil v roce 1498 cestu do Indie kolem Afriky, obchod ovládli Portugalci. 

Zanzibar

Zanzibar

Koncem 17. století ale Portugalci své državy ztratili a Zanzibar se dostal pod nadvládu ománského sultána. Ve druhé polovině 19. století ovládli pevninské území dnešní Tanzánie Němci a ostrov Zanzibar obsadila Velká Británie. Britové donutili sultána nejdříve zakázat obchod s otroky a pak v roce 1890 se území ostrova zmocnili a ten se stal britským protektorátem. Během něho vládnul Zanzibaru dědičný sultán, ale současně zde sídlil místodržící z "Londýna" a ten na konání sultána přísným okem dohlížel až do roku 1963. Dne 10. prosince 1963 sultán vyhlásil nezávislost Zanzibaru na Velké Británii, také pevninská Tanganika se osamostatnila. Dne 12. dubna 1964 byl na Zanzibaru sultán svržen a od 26. dubna 1964 po spojení Tanganiky a Zanzibaru existuje nezávislá Sjednocená republika Tanzánie.

Varianty pepře

Varianty pepře

Ostrov Zanzibar byl ve 12. století osídlen Peršany ze Šírázu a Araby z Ománu. Prvními Evropany, kteří sem zavítali byli obchodníci z Portugalska a Velké Británie. Úplně prvním byl portugalský mořeplavec Vasco da Gama, který zde zakotvil při své cestě do Indie v roce 1499. O téměř sto let později (1592) přijela do zanzibarského přístavu britská loď Edward Bonaventure. Té velel kapitán James Lancester. Od té doby se stal Zanzibar významným obchodním místem. Odkud se vyváželo především koření, slonovina, látky, ale také otroci.

Na zanzibarském trhu

Na zanzibarském trhu

Na počátku XXI. století je situace poněkud jiná. V současnosti je ostrov známý jako oblíbená turistická destinace, která nabízí bílé písečné pláže, skvělé podmínky pro potápění (ideálním místem je blízký ostrůvek Changu) a v nitru ostrova úžasnou přírodu. Přímo v přístavu Zanzibar stále dominuje stará čtvrť Stone Town, zapsaná na Seznam světového dědictví UNESCO.

Stone Town

Stone Town

Kouzelné jsou úzké křivolaké uličky, staré arabské paláce, nádvoří a náměstí, mešity, tržnice, bazary, katedrály, bíle natřené domy a jako všude, kde bylo možné očekávat piráty nebo jiné dobyvatele z moře, je pevnost. Měl jsem pocit, že zde stále ještě vládne sultán a že za rohem funguje trh s otroky (není to ani sto let, co zde byl tento "obchod" zakázán). Šlágrem exportu je voňavý hřebíček (jeden sáček stojí půl Eura). Úžasné barvy mají desítky koření, voní zde vanilka, skořice, anýz atd.

Upomínkové předměty ve Stone Town

Upomínkové předměty ve Stone Town

V okolí města se nacházejí farmy (zde bych doporučil několikahodinovou Spice tour), na nichž se pěstuje koření - muškátové oříšky na stromech vysokých 9-15 metrů, skořice nebo hřebíček, jehož je Zanzibar největším producentem (60 % světové produkce). Vyváží se také kokosové ořechy plné mléka a kopra (sušené kokosy). V kioscích si můžete zakoupit kurkumu dlouhou, chilli papričky, hřebíček, černý pepř, vanilku, muškátové oříšky, skořici, zázvor, ovoce a zeleninu. Zde leckteré druhy uvidíte a ochutnáte jistě poprvé v životě, i když sortiment v našich obchodech ovocem a zeleninou se během posledních dvaceti let změnil k nepoznání a i u nás se prodávají nám mnohdy neznámé produkty z celého světa. Také pokud byste měli pocit, že máte chuť na něco dobrého, pak jsou zde velké možnosti, jak svůj žaludek naplnit pečeným skopovým, případně uzenou chobotnicí nebo mnoha druhy ryb upravených na několik způsobů.

Zamzibar

Zanzibar


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress